Dec 4, 2012

Tadika Nurul Iman As-Siddiq, Kuala Terengganu

Alhamdulillah...selesai dh urusan pendaftaran Eryna kat Taska Nurul Iman nih...rupe2nye tadika ni ada blog die sendiri...menarik jugak... http://tadika-nurul-iman.blogspot.com

Setiap hari eryna tanya,bila bleh masuk tadika nurul iman?kalo balik je dari taska dia sekarang mesti dia cerita kat aku "umi...kak ha(pengasuh di taska sekarang) kata tadika r**s* dah boleh masuk...bila eryn boleh masuk tadika nurul iman?eryna nak sekolah..." Masa pergi daftar dia pun,dia bleh tnye, "ada teacher tak ni?ada nyanyi2 tak?" Malu umi eryna tanya kuat2 depan umi2 lain...nasib baik die tak cakap "tadika nape gini..." Sure umi pengsan tak bangun2...sebab malu nak bangun hokay...huhuhuh....alhamdulillah lah,dia mcm suke tgk environment tadika ni...kalo tak,takkan dia tanye je bila nak masuk...kan?

Bila ada sikecik yang banyak mulut ni,mula lah aku pk,ada hikmahnya dia tak dapat adik lagi...kang ada 2org mcm eryna,boleh pengsan umi nih..hohoho....

P/s : musim org daftar anak sekolah..ni baru tadika..kang masuk sekolah,mcmane laa lagaknya..hukhukhuk

Collagen ohh collagen

Aku tgk gambar ni,terus exited nak beli...mmg killer product laa...sehari promote dh ada 4org serius buyer...need another 3 serious buyer untuk dapat harga promosi(cepat2...aku nak 3je lagi..kalo jd org 4 kne cari lagi 6 org baru bleh dpt harga promosi..hukhukhuk

Kenapa perlu collagen ni...dulu,aku pun jarang memikirkan hal ni..rs kulit cantik aje(sebab mmg takde jerawat..tambah dengan perasan sorang2..hahahah) tapi baru2 ni aku tgk kawan2 aku punye kulit..yang umurnya sama dengan aku nih...jauhnye beza dgn aku...mmglah dia tu jaga kulit die.pakai product **** ...mahal weh product tuh...cecah 4angka laa satu set...tak sanggup aku nak beli...pastu,bila tgk promo shaklee bulan nih...murah nye...pulak tu,baca testimonial kawan2 yang dh pernah cuba,menarik sungguh...tu yang aku gigih sgt nih...

Nnt kalo aku dpt beli laa...aku akan tayang testimoni sendiri..insyAllah..^^

P/s kalo aku beli dulu pun bagus jugak ek?beli dengan mentor aku tuh...eeee...tak sabarnyeeee
Produk ini tidak bertujuan untuk , merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.

SABIHAH (ID : 912422)
chekubee@gmail.com
019 9897010
Fb : Cksabihah Wmsafwan

Dec 3, 2012

Aku dan shaklee

Kalo dengar nama shaklee ni dh lama...kenal gitu2 jelah...masa tu tak rapat sgt pun...setakat kenal je...tp sejak 2tahun kebelakangan ni,makin minat plak dengan shaklee ni...cuba laa nak rapat sket..betul lah kata org..tak kenal maka tak cinta kan?once aku rapat dengan dia,makin cinta padanya...sekarang,aku dlm proses mencintainya sepenuh hati...ewwah...

Alkisahnya,2thun lepas,aku masih menyusukan eryna...bila masuk bulan syaaban,aku dh mula gelabah...stok susu dh byk kurang,pump hari2 pun kadang2 ok kadang2 ko...kalo dekat2 nak datang cik P je,susu aku merundum jatuh..kalo sehari dua oklah...kadang2 situasi tidak best ni berpanjangan sampai seminggu...risau hokay...ape yang lebih membimbangkan aku,abis je bulan syaaban ni,confirm2lah lepas tu masuk ramadhan kan?bimbang kot2 susu tak cukup untuk eryna sayang...

Jadi,aku pun mulalah berkenalan dengan shaklee ni melalui kak hasmah(www.ibuhakimhaikal.com)..alhamdulillah..testimoni aku pun ada kat blog die..mula2 aku amik trial pack je,pastu abis je,terus order full pack..cik hubby pun mkan...testimoni cik hubby nnt aku post lain..hehehe

Sekarang,aku dh masuk ahli...alhamdulillah...semoga perjalanan shaklee aku akan sentiasa diredhaiNya..aminn

Sape2 nak order collagen,contact aku untuk harga paling murah dlm pasaran...hehehe...sebabnya aku pun nak pakai jugak..^^ beli 6 percuma 1...menarik sungguh promosi kali ni...cepat2 sebelum promosi berakhir..^^

Sabihah - 019 9897010
chekubee@gmail.com

Dec 2, 2012

Bola dan ex-classmate

Wahh..sape yang menonton semalam...menarik sungguh...tp betul lah kate2 seorg kawan,bila kalah dikutuk2,tp bila menang disanjung2..hukhukhuk..tp aku tak kutuk hokay..dan bila menang,aku sebagai rakyat malaysia,bleh ucap syukur je..takdelah malu sgt kan...hihihi

Bola malaysia vs indonesia semalam mmg betul2 meriah sebabnya aku tgk dgn ex-classmate UTM...rindu sungguh dengan korang..lepas ni tak tau laa bila lagi bleh jumpenya...kan?dari kiri tu sya(blogger juga... syaseby.blogspot.com), aku yang bambam,dina yang makin selim n cutey damia dan fara yang cun melecun...kenangan aku dengan diorg mmg masih segar dlm ingatan..sesekali bertemu,terasa rindu nak belajar lagi...jumpe kali ni masing2 dah ada baby...lepas ni kita jumpe agaknya anak sume dh besar panjang...hukhukhuk

Ramai lagi sebenarnya tp yang sempat bergambar cuma ini aje...ye lah, masing2 bawak baby...lepas tgk bola semua dh penat dan mengantuk..masing2 buat perangai masing2...dina n damia,fara n adam,elin with uchna n hana...wehh...rinduuuu

Kalo tak silap aku,last aku jumpe diorg 4tahun lepas kot...eryna pun takde lagi..hukhukhuk...tp semalam eryna tak dapat join sebab aku bimbang...ye lah,dia baru je baik chicken pox...bimbang juga jumpe kanak2 reramai ni..berjangkit karang,susah plak kawan2 aku nih..hihihi..takpe lah..insyAllah kalo panjang umur,kita jumpe lagi ye...^^

P/s : piah,azee,ju,eja,zati,k.maz...i wish u all were here last nite...huhuhuhu
--
Sent from my Android phone with K-9 Mail. Please excuse my brevity.

Nov 30, 2012

Bubur Asyura



Setahun sekali je biasanya org buat nih...

Mak mentua aku biasa buat...setakat ni,belum sempat blajar lagi...tp yang pasti,kebykkan kawan2 aku ckp,bubur asyura luar(selain dr terengganu) lain dari bubur asyura terengganu...ape bezanya aku pun tak pasti...sebabnya aku pun tak pernah makan bubur asyura selain dari yang terengganu punye...bley gitu?hikhikhik

Alhamdulillah...tahun ni buat 2 periuk besar tu...tahun lepas kalo tak silap aku satu periuk je...rezeki kan?yang seronok tgk time org mengacau ni lah...ramai org masa ni...hihihi

Menurut ayah mentua aku,kalo org dulu2 buat bubur asyura,yang seronoknya budak2...semua pakat bawak tempurung kelapa atau bekas dari rumah masing2...buat 5 periuk pun tak cukup..hahaha...tp itulah kemeriahannya...sekarang dh terbalik...budak2 dh mula kurang minat aktiviti2 sebegini...itu yang timbulnya gejala antisosial tu(tetiba teringat tajuk pengucapan awam time kursus aritu..hikhikhik)

Erkkk....alhamdulillah..dh selamat masuk perut dan selamat bahagi2kan pada org2 kampung serta kaum keluarga...jangan jeles ye..hihihi

Nov 29, 2012

Malam minggu dan eryna

Mlm minggu untuk kawan2 di kelantan terengganu dan kedah..buat negeri2 lain,sila kerja lagi esok ye..hihihi....mlm ni tak masak pun...dh 2 minggu dapur rumah tak berasap..bukan saje malas hokay...baru balik dr kursus isnin aritu..pastu,asyik makan rumah mak aje..(padahal pmalas..hikhikhik)

Ape rancangan weekend ni?esok mak mentua aku nak buat bubur asyura...wahhhh...menarik tertarik kau mmg da boom laa...aku suke makan bubur asyura...korang suke?setahun sekali je biasanya org buat bubur nih...^^

Alhamdulillah,jintungan eryna dah makin pulih...dh kering dah...cuma masalahnya,bila jd kering ni,eryna akan garu sebab gatal dan akhirnya kemungkinan besar tinggal laa parut nnt..paling bimbang semua yang tumbuh dimuka tu...hmm...anak umi dhlah pompuan..hihihi....td ckp ngan cik hubby n eryna

Aku : u,tgk muka eryna tu...nnt parut laa kalo die garu gitu
Cik hubby : ehh,eryna...jgn garu...
Eryna : doh gatal...garu laa..
Aku : takpe laa u...nnt i bagi die makan kolagen...hikhikhik

Sempat lagi buat lawak...hopefully besar nnt tak nampak sgt laa parut tu...ala...parut pun takpe lah syg,yang penting anak umi jd sorg anak yang solehah..insyAllah..ok syg?

P/s : balik kursus dh 3hari lepas...badan still penat2...penangan flying fox ke main tarik tali nih?heheheh
--
Sent from my Android phone with K-9 Mail. Please excuse my brevity.

Nov 25, 2012

Induksi day 8 - Eryna demam

Mcm biasa,walau demam,die tetap aktif..cuma yang paling membimbangkan aku bila die xmakan...risaunye rasa...nak tinggal rumah mak pun rs tak bleh nk harap...sape nak paksa dia makan...kalo dengan aku,mmg aku paksa jugak die makan walau mcmane pun...buatlah sup sayur je pun..yang penting,makan...hmmmm

Ari jumaat aritu,cik hubby datang sini ke agro resort setiu ni...tido satu malam...bukan ape2 ye..kecian sikecik tu..rindu umi sampai merajuk takmo ckp dengan umi...umi menangis ok..huhuhuh....lagipun,dia naik jentungan...demam mmg kuat cuma aktif mcm biasa...jd,suruhlah(paksa jugak sket2) cik hubby sewa bilik disini...sukenyaa tgk eryna gembira...

Arini dh masuk hari ke 8..insyAllah esok aku tamat kursus...tunggu umi ye sayang...umi balik jaga eryna...

Arini jugak,cik hubby mc...kecian eryna sebenarnya...demam..nak tinggal ke adik aku pun tak sanggup..bila anao sorang tu je,hati sape tak sayu bila nak sakit..kan?ya Allah,peliharalah anakku dan berilah kesihatan yang baik supaya dapat sentiasa menyenangkan hati umi dan abah...aminn

P/s : bila masuk hari 2nd last,terasa lambat masa berlalu...huhuhuhu
--
Sent from my Android phone with K-9 Mail. Please excuse my brevity.

Nov 21, 2012

Wordless wednesday


--
Sent from my Android phone with K-9 Mail. Please excuse my brevity.

Induksi day 4 - mengantuk

Masuk hari ke empat...sila lah sedar wahai mata...masuk hari ke 3 mendengar ceramah...otak mmg penat...nasib baik tubuh ni masih mampu untuk menampung kekangan masa semasa disini..

Gambar diatas adalah hasil kerja aku arini...malam ni aku kene buat pengucapan awam...tajuk simple je, 'Gejala Antisosial Dalam Kalangan Pelajar'...nampak simple tp nak berckp didepan tu yang mengecutkan perut..hehehehe

Takut wehh...ckp saje bleh je tp kalo benda2 formal2 gini mmg boleh membuatkan perutku memulas seperti nak beranak..hikhikhik..

Eryna takmo ckp dah dengan umi semalam...cik hubby ckp,mungkin die kecik ati kot...ye lah...dh masuk hari ke empat dh..soklan maut yang die bagi "umi g mane?bakpe lambat ngat?" Wahai sayangku eryna,kalo bleh,umi nak balik setiap hari untuk kamu..tp apekan daya umi...huhuhu...menangis bile dengar die menangis semalam sebab tanak ckp ngan umi..merajuk laa kononnye...alahai eryna...kamu buat hati umi sayu disini...

P/s : tolonglahh....nak balikkkkkk
--
Sent from my Android phone with K-9 Mail. Please excuse my brevity.

Nov 19, 2012

Induksi day 1

Semalam sehari suntuk buat Latihan Dalam Kumpulan (LDK)...seronok?seronok dengan rakan2 dlm kumpulan...alhamdulillah Allah permudahkan lagi perjalanan induksi aku disini...semoga perjalanan aku akan sentiasa dlm keredhaanNya..aminn

Rindu eryna tak tertahan rasanya...semalam sempat berbual sekejap aje...exited bebeno ada 'kakak cantik' datang rumah...semalam majlis dirumah mak aku..sambut menantu...alhamdulillah,dengar dari cik hubby semuanya berjalan dengan baik...hampir sempurna...alhamdulillah...sikecik tu pun exited aje sehari..hihihi

Baru je lepas senaman pagi...lepas ni nak gerak masuk kelas plak...start arini,aku akan masuk kelas pagi,petang dan malam...harap2 nya tubuh dan yang penting mata dan telinga ni mampu nak menerima semua ilmu..aminn

P/s : baru 2malam disini...lagi 7malam lagi..hukhukhuk

Nov 17, 2012

First session

Baru selesai sesi pertama taklimat kursus aku...

Tadi masa nak start taklimat,tetiba ada seorang peserta kursus kena sawan. Ya Allah,tak penah seumur hidup aku tgk org sawan..takut,berdebar,rasa ingin tahu bercampur2..urusetia kursus pun tak pernah alami keadaan macam tadi..semua org macam tergamam...

Tapi nasib sentiasa baik,ada sorg perempuan(juga peserta kursus) pernah hadapi situasi gitu...jadi,dengan penuh cekapnya dia kendalikan situasi tu...alhamdulillah...walaupun mulut berdarah2,'pesakit' tadi dapat disedarkan...nak tunggu ambulan,sampai ke sudah ambulan tak sampai...last2,bila dh sedar barulah 'pesakit' itu dibawa ke hospital oleh urusetia...huhuhuhu

Bila tgk keadaan begini,baru terasa betapa pentingnya ilmu pertolongan cemas ni...kalo dulu masa sekolah belajar sambil lewa aje mcmane nak balut tangan patah ke seliuh ke...kan?menyesal pun ade...huhuhu...tp masih belum terlambat kan?kene ambik tau jugak serba sedikit...ye tak?sekurang2nya boleh jugak membantu ape2 yang patut...huhuhuhu

P/s : rindu eryna...nak call,eryna tido rumah mak aku...cik hubby plak tido rumah mak dia...huhuhuhuhuhuhu
--
Sent from my Android phone with K-9 Mail. Please excuse my brevity.

Selamat Pengantin Baru

Buat adinda 'Adlan dan Aqilah...akak ucap selamat menempuh kehidupan rumahtangga...semoga hubungan kalian sentiasa dalam lindungan Yang Maha Esa...buat Aqilah, welcome to our family

Adik aku dh kawen laa..tak sangka sungguh...baru je lagi bergurau2 tanye bila nak bagi adik ipar kat akak ni,tetiba dh kawen...cepat2 bagi cucu baru buat parents kita..manje sangat dah eryna tu..tensen plak akak ni..hihihihihi

Esok majlis dirumah aku..malangnya aku tak dapat nak membantu...petang tadi dah selamat sampai di Agro Resort Setiu..alhamdulillah selamat sampai dan dapat bilik yang sempurna...kenapa disini?insyAllah aku akan berada disini hingga 26hb ni..berkursus induksi...^^

Baru beberapa jam tinggal sikecik,dah rs rindu...cuti panjang ni pun,sibuk nak tido rumah org lain...umi ngan abah dirumah berdua...langsung takde thrill..hakhakhak...kalo ada eryna,byk laa soalannye...kering idea kita nak menjawab..hihihi..rindunya laa pulak...aiyaa...

Oct 28, 2012

Salam aidiladha + siri update ekspress

Rasanya belum terlambat aku nak ucap salam aidiladha buat rakan2 blogger sume...smoga korban kita tahun ini diterima dan smoga kita semua diberkati yang Maha Esa...aminn

Raya pertama aku seharian duk rumah atuk...setiap tahun pun atuk buat korban..tahun ni pun tak terkecuali...alhamdulillah,walaupun masa singkat disebabkan raya pertama tahun ni jatuh pada hari jumaat,semua berjalan seperti dirancang...pukul 12 tghari semua dah settle...petang,aku dah gerak rumah mak mentua...mlm tu,sikecik tido rumah mak mentua aku...

Raya kedua ayah mentua plak buat korban...3bahagian daging tu mmg dah diniatkan nak buat akikah anak sedara cik hubby..dlm pkul 11 ramai laa yang datang majlis akikah...majlis selesai dalam pkul 2petang...dlm pkul 3,aku ngan cik hubby terus gerak ke rumah mak aku plak...rehat2 jap pastu gerak nak balik rumah...sikecik takmo balik plak...tinggal laa die rumah mak aku...jadinya semalam die tido rumah mak aku laa...huhuhu

Arini,pagi2 lagi cik hubby dah mengadu sakit kepala...ingatkan sakit sebab makan daging 2hari berturut2...demam rupanya...smpai saat ni belum gerak g mane2 pun sbb cik hubby demam...rehat laa dulu...aku pun penat jugak..sepagi duk potong daging...simpan siap2 dlm bekas2...senang nak masak nnt.hehe

P/s : tengahari ni masak ikan singgang jelah...muak tgk daging..hikhikhik
--
Sent from my Android phone with K-9 Mail. Please excuse my brevity.

Oct 24, 2012

Ketam masak merah

Hohoho...tajuk dan gambar mmg untuk org mengidam..tp sory laa ye,sume dah masuk perut..hehehehe

Ari isnin aritu punya lauk ni...tak sempat nak update...bukan bz sangat pun..malas je sket..heheh...tgk ketam agak menarik dipasar,terus sambar sekilo...takyah tanye laa brape ringgit...sure la mahal kan?hehehe...3ekor je sekilo tau..bapak besar nye..hohoho...balik petang,terus masak...yumm...

Cara masaknye simple aje..ni laa ketam masak merah paling simple yang aku blajar(padahal blajar dengan mak mentua je)...blend 8 biji bawang merah dan 5 ulas bawang putih sampai lumat...tumiskan hingga bawang masak / nmpak kkuningan sket(kalau nak cantik,guna banyak sket minyak) pastu masukkan 5sudu lada lumat...masak hingga naik minyak...masukkan air asam jawa(secukup rasa) dan gula(juga secukupnya)...masak smpai mendidih...lebihkan sket air pun takpe...pastu masuk ketam(yang dah siap basuh dan potong)...biarkan masak dan sedikit kering...kacau sesekali...rasa lah...biasa ketam ni dah masin,kalau kurang masin,bleh lah tambah garam...kalo kurang manis,tambah gula...dah agak kering bleh lah tutup...siappp...

P/s : bukan tkat cik hubby makan tambah nasi,eryna pun menambah2...hehehehe....

Oct 22, 2012

Alasan je....

Alhamdulillah...syukur sebab masih diberi peluang menikmati hidup...

Mendung sungguh pagi ni..agaknya dah masuk musim dah..itu yang asyik ujan aje ni...sejuk hingga ke tulang...bangun pagi pun malas je rasanya...hehehe (org nya yang dah sedia pemalas...tu yang malas aje tu)

Dah 2hari ajar sikecik tu bangun awal pagi dan terus mandi...bukan ape,tahun depan dah masuk tadika...kalau tak ajar awal2,kecian laa cik hubby nak kejutkn dia pagi2...aku plak mmg pegi keje awal..hihihihi...semalam nampak lagi liat dia nak bangun...arini mcm ok sket cuma byak lagi lah alasannya...hikhikhik...dialog pagi tadi

Aku : eryna...bangun!!! Lewat dah ni...mandi cepat
Eryna : takmo bangun...eryna ngantuk laa
Aku : semalam dah janji nak bangun awal...cepat bangun...mandi!!

Aku pun ke dapur buat susu untuk eryna..siap susu,aku g kejut lagi

Aku : bangun lah...lewat dah umi ni...
Eryna : sejuk laa umi
Aku : umi buat air panas arini...tak sejuk laa...
Eryna : takmo panas....
Aku : ok2..umi buat suam...

Aku pun g siapkan beg aku sume..

Aku : ya Allah...tak bangun lagi...cepat laaaaaa!!!
Eryna : tak larat laa umi...
Aku : ok2 umi angkat

Siap angkat smpai depan bilik air...

Eryna : nak mandi dengan abah

Macam2 laa kamu ni eryna...selagi ada alasan dlm dunia ni bleh guna...sume kamu nak guna ye..hehehehe

P/s : khamis ni nak cuti ke tidak ye...
--
Sent from my Android phone with K-9 Mail. Please excuse my brevity.

Oct 20, 2012

Berdua lebih baikk??

Hmm...ye ke berdua lebih baik?tiap2 minggu aku n cik hubby duk berdua...lebih baik ke?mcm tidak je...minggu lepas ayah long die ajak tido rumah...minggu ni plak tido rumah mak aku...hmm...since dah tak BF ni...si eryna ni asyik laa kene import..bukan aku saje nak eksport...huhuhuhu

Ada yang kate,syoklah tinggal berdua..bleh rehat sket...hmmm...rehat la sangat..aku rs mcm biasa aje...keje tetap wajib buat...gerak situ gerak sini...tetap kene pegi...huhuhuhu...tang mane lah agaknye yang dikatakan syok ye?

Ada yang ckp,honeymoon ajelah bila berdua ni...honeymoon apenye?cik hubby tu asyik keje aje...siang malam...keje mengalahkan doktor...doktor ada jugak time off...ni asyik oncall aje...kalo pukul 8mlm ada call,pkul 9mlm sibuklah nak gerak g keje...honeymoon apenye kalo gitu kan?

Tp yang paling aku tak bleh terima kalo org ckp dah bleh tambah lagi koleksi...lagak nye mcm bleh beli kat pasar aje...kalo lah aku bleh beli,dah setahun kot anak no 2 aku tu...hikhikhik...bukan tanak...mungkin belum rezeki..kan?always think positive...

P/s : mlm ni bertiga...cik hubby sibuk tgk bola...mls nak layan bola...jadi,gunakan masa sebaiknya berdua dengan sikecik tu..hihihihi
--
Sent from my Android phone with K-9 Mail. Please excuse my brevity.

Oct 18, 2012

Waktu senang dan waktu susah

Hidup ini umpama roda...ada masa kita diatas..dan ada masanya kita dibawah...always set dlm kepala tu begitu...kene ada mind set ni...sebelum tido kene ingat..bangun tido pun kene ingat...sentiasa ingat supaya sampai masa susah kita,insyAllah ada org yang membantu...

Pernah satu masa, aku tanya pada mak... "Mak,setiap kali org sekeliling kita susah,kita sentiasa cuba ada untuk mereka tapi kenapa setiap kali kita susah,diorg tak datang pun membantu" mak aku jawab simple... "Kita bantu org dengan ikhlas...insyAllah pasti ada org yang bantu...tak semestinya org yang kita bantu itu yang akan bantu kita..tp org yang diutuskan oleh Allah kepada kita waktu tu"

Betul jugak kan?sbb tu,jgn sesekali mengeluh berkata "dulu dia susah,aku tolong tp bila aku susah,dia tak tolong pun" sebabnya mungkin bukan dia org yang akan bantu kita pada waktu itu...dia bukan yang terbaik untuk kita pada waktu itu..sabar dan berdoa lah...insyAllah dipermudahkan segala urusan... ^^

Aku amat2 puji sikap mak aku yang satu tu..walau org sekeliling tak hargai apa yang dia cuba bantu,dia tetap akan bantu..walaupun org tu menyakitkan hati dia,dia cuma akan kata "takpe lah...ni hari dia..mane tau smpai masa nanti hari kita...kita bantu apa yang termampu" mampukah aku pupuk sikap sebegitu??tak boleh kot..sekali dua mungkin ok..tp kalo dah banyak kali,mmg tak sanggup wooo...time dia susah sibuk lah cari kita nak bantu...bila kita susah plak,langsung tak amik tau...silap besar hokay buat gitu kat aku..aku ingat sampai bila2 wooooo...hahahaha

Taktau lah...rasanya bila dah masuk zaman aku ni,tak boleh dah kot pikir hal org..kene penting diri sendiri dulu..ape2 hal pun,fikir hal sendiri dulu..baru fikir hal org...kecuali keluarga rapat..contohnya mak,ayah,adik beradik...lain dari tu,lambat sket lah baru bleh fikir..hikhikhik...

P/s : pendapat plzzzzzz

Dalam hati ada taman

Sminggu ni rasa bahagia aje...hopefully perasaan gembira ni panjang laa..hehehe....knape?nnt lah kalo berita gembira ni mmg jadi milik aku,aku akan ceritakan..insyAllah...doa2kanlah ye...

Dah masuk hari terakhir kerja minggu ni...lagi satu minggu untuk aidiladha...sape buat korban tahun ni?aku tak buat...tak pernah buat pun...ntahlah..dulu2 mak aku tak kasi...tak tau kenapa...lepas kawen ni plak,takde kesempatan lagi...smoga ada kesempatan aku tahun2 hadapan..aminn

Gambar diatas tiada kene mengena dengan entry...tp yang pasti mereka berdua sentiasa membuatkan dalam hati aku ada taman...^^

P/s : smoga kita semua dalam lindungan Yang Maha Esa sentiasa...aminnnn
--
Sent from my Android phone with K-9 Mail. Please excuse my brevity.

Oct 17, 2012

Melalui email

Second attempt....tensen hokay guna app yang mengarut ni...penat2 menulis tetiba hilang gitu je entry...then terus malas nak menulis..hikhikhik...

Harini siapa yang puasa sila angkat tangan...aku tak puasa pun...harini kan 1 zulhijjah dah...hujung minggu depan dah nak aidiladha...alhamdulillah kerana kita masih lagi diberi peluang untuk menikmati nikmat hidup didunia ni...

dh nak abis tahun dah...ape lah perubahan yang ketara yang ada ye?kalau aku ni,yang paling nmpak of coz lah pebih pemalas..malas nak update blog...selalu salahkan apps adroid ni..tp pada hakikatnya,aku ni yang malas..hahahah...tp keje lain masih seperti dulu..cuma malas berbelog aje..hahaha...

Yang terbaru, cuba teka gambar ni....aku mmg jakun weh..tak penah tgk bunga ni..terus snap gambar...jakun kan?ni gambar hasil dari kebun kecil aku...hihihihihi...bleh teka tak?kalo nak tau,inilah bunga buah limau purut...aku tak penah tgk...biasa tgk buah limau purut je...hahahaha

P/s : sape rindu aku ye?heheheeh
--
Sent from my Android phone with K-9 Mail. Please excuse my brevity.

Testing


--
Sent from my Android phone with K-9 Mail. Please excuse my brevity.

Sep 12, 2012

Selamat pagi cinta

Ni bukan tajuk lagu ke tajuk filem ke...aku sekadar mencari idea untuk menulis...sudah kekeringan sejak 2bulan dulu..hikhikhik

Syawal dh nak abis...korang dh abis pose syawal?pada yang belum start tu rasenye dh takde masa ye kawan2...tinggal 4hari je lagi..hukhukhuk...aku?alhamdulillah..sempat jugak aku buat puasa 6 tu tahun ni...:)

Perkembangan terbaru...ntah...rasa mcm same je sebelum2 ni...hehehe...cuma sedar tah sedar dh nak masuk setahun dh aku keje kat sini...bila dh setiap hari berulang alik dari kuala terengganu ke kuala berang ni,dh rs mcm dekat dh pulak...enjoy pun ada...keje kat sini pun suke..kawan2 sume baik2...masalah tu,dimane2 pun ada masalah..aku cuma manusia biasa...tak bleh lari dari masalah..kan?setakat kecik ati sket2 tu,diamkan ajelah..

Aku ni makin tua agaknye...bila ada masalah pape,aku dh bleh handle dr segi perasaan dan emosi...dh tak mcm dulu la.klo dulu,bila ada prob je,aku mesti nk lari...cuti mesti panjang2..pastu makan mesti banyak...shopping pun byk...hakhakhak...ada duit bleh laa shopping..takde duit,window shopping ajela..hehehe...alhamdulillah..perubahan yang positif aku kira...kan?aku sentiasa cuba untuk jd yang terbaik untuk semua org...hopefully org disekeliling aku bleh terima aku seadanya..



Sikecik eryna plak makin degil...sume org ckp "die takde adik lagi..tu yang jd gitu..manje melebih2" hmmmm...aku bukan tanak branak...hmmm...sedih hokay...sian aku..korang tak kecian?hukhukhuk...

P/s : dhlah...ckp bab anak ni..hilang mood laa...

Aug 22, 2012

Selamat Hari Raya

Sape yang dah masuk keje arini?sila senyum sampai telinga...alaa...ape nak sedih2...keje pun beraya jugak..beraya dengan rakan sekerja...kan?hehehehe

Raya tahun ni,aku rasa sayu sangat...terasa hati kot..dengan sape?tak payah cite la...cukup setakat hati ni je yang rasa.hehehe...takpe...sedih pun,aku masih hepi dengan ape yang aku ada.alhamdulillah...syukur ya Allah...

Walau aku belajar tak tinggi...walau aku keje tak besar...walau aku gaji tak banyak...walau aku ada harta cuma eryna sorg aje...aku tetap bahagia...alhamdulillah...cukup makan cukup pakai...takpe lah..mungkin aku belum cukup sempurna dimata dia...yang lain lebih baik...gaji ribu2..bleh bagi kesenangan.belajar pun tinggi..nak ajak g mane2 pun tak malu.yang lain cantik dan segak..aku ni biasa2 aje..kan?

Kadang2 itulah perasaannye..berjauh hati...kasih sayang dimata dia cuma pada wang ringgit...takpe..aku masih bahagia...alhamdulillah...

P/s : jangan ingat susah berada dlm keluarga susah..dan jgn andaikan senang berada dlm keluarga senang..bersyukurlah dengan ape yang ada...hargailah dengan yang didepan mata...mungkin ada hikmahnya dimana2..

Aug 14, 2012

Hari ke 25 dan eryna

Kalo ikut kalendar ni,lagi 4hari kite puasa..biar betul ni...puasa kali ni tak macam puasa tahun2 sudah...langsung takde masalah bab menu berbuka..alhamdulillah...mungkin cik hubby takmo susahkan aku kot...hehehehe...



Sibudak kecik ni plak makin hari makin panjang akalnya...aiyoo..pening melayan..tp karenah itulah yang buat aku selalu ingatkan dia..hehehe..skrg ni,aku dgn cik hubby sibuk kemas rumah...basuh semua baju raye lagi...semua keje pun buat last minute..hakhakhak....eryna plak sibuk tanye "bile raye umi?" "dok raya lagi ke umi?" Semua pertanyaan tu sebenarnya ada maksud tersirat..maksudnye "bile bleh pakai baju raya ni umi?" "lambat lagi ke bleh pakai baju raya umi"...tersirat kan?hehehe...pandai sungguh die berlakon...alaa eryna..tak payah lah..semua tu umi dh bleh baca..hehe

Sape2 yang bercadang nak balik kampung tu,selamat menempuhi perjalanan balik kampung ye..semoga semuanya berjalan lancar...sape2 yang mmg dh duk kat kampung plak,jgn laa duduk2 je..selamat berkemas rumah..selamat bercuti...panjang ke cuti korang tahun ni?aku raya 2hari je..sbb tu baju raya aku ada dua je..bleh gitu?hehehe..

P/s : ape2 pun,selamat berhari raya dari kami sekeluarga...maaf zahir batin

Aug 13, 2012

Rezeki hari ini

Minggu last puasa ni,ramai pulak yang datang bwk makanan...hikhikhik...



Rezeki hari ni..sape tau kuih ape ni?kalo kat terengganu,dipanggil menganang..hahahah..silalah google...aku pun tak tau bahasa rasminya ape..hehehehe...alhamdulillah..takyah beli kuih dh arini..cukup laa makan berdua aje..kan?

P/s : dh tinggal brape hari puasa ye?hmmm

Aug 12, 2012

Salam akhir ramadhan

Ape cerita sepanjang bulan ramadhan ni?heheh...pasti byk yang berlaku...baik buruk..manis masam pahit masin...cukup perasanya kan?including me...

Walau hati terasa jauh,aku tetap cuba berlagak selamba...bukan ingin meminta simpati..cukup sekadar tempat untuk meluah perasaan...takpe takde komen dari sape2 pun..asalkan ape yang terluah ni boleh buat aku lega...alhamdulillah

Siapa lagi yang akan sentiasa berada disisi kita kalo bukan keluarga kan?walau sejahat mana pun die masih lagi keluarga...walau seburuk mana pun,tetap dekat ikatan tu...dan walau tiada harta sekalipun,dia masih darah daging kita..kan?

Perasaan yang sedang aku rs ni mungkin bukanlah satu yang baru dlm hidup aku...sejak dari dulu lagi...jauh rasanya diri aku berbanding yang lain...cuba berlagak biasa..tp aku tetap seorg perempuan yang lemah...tetap kalah dengan emosi aku sendiri...tak salah rasanya sesekali aku bersedih kan?sayu hati bila terkenang kembali...alhamdulillah...syukur ya Allah kerana aku dipilih untuk ujian ini...alaa...apelah sgt ujian ini berbanding org lain...alhamdulillah...aku panjatkan sejuta kesyukuran kepadaMu ya Allah..Tuhan sekalian alam....sesungguhnya hanya Engkau yang mengetahui apa yang berada dlm hati aku ni...

Ya Allah..peliharalah hubungan kami...kuatkanlah ikatan kekeluargaan yang sedia ada ini...aku mohon kepadaMu ya Allah..dihari baik bulan baik ini,jauhilah aku dari perasaan hasad dengki...jauhi lah aku dari perasaan sombong...Kau suburkanlah perasaan sayang dan kasih antara kami sekeluarga...jangan Kau rampas tali persaudaraan ini hanya kerana perasaan hasad...sesungguhnya Kau lah lebih berhak diatas segala ape yang ada...aminnn

P/s : aku bahagia...alhamdulillah...syukur padaMu ya Allah..

Jul 27, 2012

Rindu eryna

Baru masuk hari kedua aku tinggal eryna rumah mak...aku pegi johor amik adik ipar...bertolak dari trg naik bas sbb nanti nak drive kete adik bawak balik..malam khamis dari terengganu sampai pagi khamis..rehat sekejap di hotel sbb perjalanan masih panjang...tengahri semalam terus bertolak balik dari JB...

Skrg aku di kuantan..saje berhenti rehatkan badan...petang semalam sampai sini...sambil2 tu,nak mencari baju2 raya untuk eryna..bosan asyik tgk design sama aje yang ada di trg tu..alang2 berjalan ni..kan?



Dh lama aku mencari buku ni...sebelum ni pernah baca cuma bukan hakmilik sendiri...kali ni,aku beli untuk simpanan sendiri..sbbnye aku suke baca...mmg terkesan dihati...sejak dari petang semalam,sambil teman cik hubby drive,adik plak tidur dibelakang,aku sekali lagi baca buku ni...

Sungguh,menipu kalo aku katakan aku tak pernah marahkan anak...kalo bab lain,mungkin aku tak beremosi tapi kalo melibatkan anak,hati kecil aku cepat benar terasa...ya Allah,ampuni aku seandainya ada silap dan salah aku dlm mendidik anak...sesungguhnya aku hanyalah insan biasa yang tidak dapat lari dari buat kesalahan...

Mungkin lepas ni,aku perlu lebih mendekati diri kepadaNya..supaya hati ini lebih tenang..supaya diri ini lebih berkeyakinan dan agar aku mampu mengawal kemarahan...marahkan anak tangan2kan...tapi apelah budak 3tahun paham kalo di marah..kan?setiap kali bab yang aku baca melibatkan anak,pasti hidung aku merah menahan tangis...

Pada sape2 yang belum baca lagi,silalah baca...pengisian jiwa..insyAllah untuk menjadi insan yang lebih baik...

P/s : sungguh rindu eryna..kalo bleh saat ni jugak aku nak balik peluk cium die...sayang..ummi mintak maaf...ummi sayang eryna...

Jul 24, 2012

4th day puasa

Sahur makan nasi goreng aje..malas..bley gitu?hakhakhak...

Esok aku nak g JB...amik adik ipar kat johor...bimbang jugak die nak balik drive sorang2,perempuan plak tu...lgpuj,aku ngan cik hubby rancang nak g jalan2 cari baju raye eryna...alaaa...bukannye kat trg ni takde,cuma dh naik muak tgk baju2 kat trg ni...try cari lain sket...

Baru cadang nak ajak kawan2 kat johor bukak puasa sama2,tapi cik hubby kata mcm tak sempat aje...ape bleh buat..aku bukannye pegi bercuti..lagi pulak,kawan2 sana sume keje...kang ganggu plak..dhlah aku buat keputusan ni baru semalam...esok dh pegi...takkan arini baru nak contact sume org...sure kene marah aje kan?hehehe

Rasenye dh dekat 7tahun kot aku tak jejak JB tu...sejak abis study dulu,tinggal skudai tu,terus tak pegi dh..bukan taknak pegi..selalu sgt ada undangan kawan2 kawen tu,cumanya takde kesempatan nak pegi..yela...aku kawen awal dari kawan2 aku..(gatal kot dolu2..hahaha) jdnye,once dh kawen,masa untuk diri sendiri jd kurang laa...rindu sgt nak jumpe semua...tp nak buat cane...kan?hopefully persahabatan kita kekal sampai bila2...

P/s : dina, fara, pia, azee, zati, anum, kak maz, linda, ju, eja, maria, ........aku rinduuuuuuu.....

Jul 21, 2012

1st ramadhan

Dah tak tau nak masak ape..bleh gitu?hahahah...

Cik hubby : u nk masak ape ptg ni?
Aku : ntah..u nk makan ape?
Cik hubby : xtau laa...mee goreng ke?
Aku : 1st day puasa dh mintak mee goreng?hikhikhik

Biasanya,tahun2 lepas,aku akan goreng mee or nasi ni bila dh kering idea nak masak ape...tp arini,awal2 cik hubby tanye kot2 aku nak goreng mee..hikhikhik..sila jgn buat lawak ye u...

Oleh sbb arini ari pertama puasa,confirm2 kuih2 kat bazar ramadhan tu kuih baru buat..kan?so,aku cadangkan kitorg beli jela ape nak makan arini...esok baru pikir nak masak ape..boleh gitu?



Teringin nak makan ketam masak gini..hukhukhuk...

P/s : tak masak time bukak puasa pun,tetap kene masak time sahur nanti..kan?

Jul 19, 2012

Bosan sungguh...

Oleh sebab ari ahad ni trg cuti,keje arini rs malas gile...padahal kejenye cuma tunggu panggilan telefon aje..pelanggan arini pun takde laa ramai sgt...so,bosan sbb takde pelanggan dan hati perasaan segalanya laa dah ada kat rumah...hehehe

Elok jugak aku jalan2 'rumah' kawan2...tunggu jap ye...jap lg aku smpai...hehehehe



Budak kecik ni tak g sekolah arini...mentang2lah achik die ada balik,semalam tido rumah mak aku,terus pagi ni tak g taska...takde org nak tolong marah,naik minyak laa budak kecik tu...aiyooo...

Semalam...

Umi : eryna,tahun ni eryna puasa eh?susu je bleh minum..nasi tak bleh makan...ok ke x?
Eryna : ok (smbil angguk2 kepala tanda paham)

Agaknya paham ke die bile aku nak ajar puasa ni...nak ajak g solat terawih pun rsnye bleh kot..die dh besar..tp mak aku plak tak kasi..katanya takut ganggu org lain nak solat..betul jugak kan?tp ntahlahh...abih tu,bile laa aku bleh g solat terawih kat masjid ni..tahun lepas pun buat kat rumah je..sabo ajelahh...

P/s : kan senang kalo ada org sanggup jg eryna kat rumah time aku g solat kat masjid...die bukan nakal sgt...just nak teman tido je pun..huhuhu

Jul 18, 2012

Menjelang Ramadhan

Lagi 2hari nak smbut ramadhan ni....persiapan?ape korang ingat raya je kene ada persiapan...puasa pun kene ada lah...

Aku?insyAllah...arini,esok cukup laa kot...aku ada buat listing menu untuk bulan puasa ni...aku pun ada buat jadual bile nak beli ikan,bile nak beli ayam..kalo tak,penuhlah isi peti sejuk aku dengan barang2 yang lambat lagi gunanye...tak syiokk laa...

Tahun ni,teringin nak solat sunat tarawih di masjid...kalo tahun lepas,setakat buat dirumah aje yang mampu...eryna kecik lagi waktu tu...hopefully tahun ni,eryna lebih bersedia(sedia tak dia?)



Kuih raya?ntahlahh...malas rasenye nak buat...skrg ni,kuih kat kedai byk...beli ajelah..lagipun,aku rase nak buat kek je tahun ni...biskut2 ni nanti tak habis..buat kek,confirm abis sebabnye bleh anta jiran sebelah sket..anta kat mak lagi...cukup laa tu...kan?

P/s : tahun ni berpuasa ditempat kerja baru...kalo tahun2 lepas,ada org ajak solat zohor dimasjid...tahun ni?tgk laa macamane nanti..hehehe

Jul 17, 2012

Terengganu cuti sempena sukma 2012

Sape suke? Kami suke...



Petang ni kontijen terengganu akan berkampung di hulu terengganu dulu..mungkin sbb exco belia dan sukan terengganu merupakan anak jati hulu terengganu...sila laa datang ye..hehehe

Bile cuti?aku nak print screen gune tablet ni langsung xreti...tp yang pasti MB terengganu Dato' Seri Ahmad b. Said dh umum cuti dlm fb beliau...cuti ari ahad ni,22hb julai 2012....

P/s : tq dato'...bleh puasa dirumah 2hari...i likeeeee

Jul 14, 2012

4th anniversary

Sedar tak sedar je rasenye...dh 4tahun usia perkahwinan kami...nak kate bahagia sentiasa tu nampak bebeno ler menipunya...ada laa sesekali tapi takde lah teruk sangat..biasa2 aje..

Mcm tahun2 lepas jugak,kami pegi makan2...bwk sikecik sayang pengarang jantung umi,eryna...cuma tahun ni,makan kat warung aje..hahaha...cukup laa...ukur baju dibadan sendiri ye tak?hehehe...tanak susahkan cik hubby..die ajak makan kedai pun dh cukup bagus...nsb baik tak kene masak kat rumah..ye tak?hakhakhak



Eryna pun happy je bile kami bwk die jugak..tahun lepas tak bwk rsnye...hehehe..tahun ni kate org,susah senang kite sama2 rasa...(sedap ke tak sedap ke,kite sama2 makan..hahahaha)

P/s : terima kasih Allah atas kurniaanMu...aku bahagia dan amat2 bersyukur...and cik hubby n my baby,i love u both...mmmmuahh

Jul 12, 2012

Congrats dear

My lil sister...skrg dh tak lil dah...dh besar...alhamdulillah...sorry ye dik,akak dan keluarga tak dpt nak join u on ur convocation ceremony...jauh sgt...lagi pulak,tiket mahal giler..kalo akak pegi sorg,maunye cik abg awk tu tarik muka pat belas puluh ratus..hahahaha



Dari kecik lagi budak ni suke sangat membaca...tak tau laa ape yang die baca dari kecik smpai ke besar...buat laa ape2 pun,masak ke,tgk tv ke,even nak g jalan2 pun,buku tak penah ditinggalkn..ntah dari mana tabiat ni die dapat..tp yang pasti bukan dari aku..hahaha

Nanti balik trg,kite makan2 ye..akak belikan durian nak?byk ni bleh?



Hahahaha...pengsan nak makan sume tu...

P/s : rindu sungguh kami semua dekat awak...

Jul 11, 2012

Birthday party...

Rindu pada rakan blog...dialam maya...pada member2 yang still lagi berkunjung,tqvm...



Masa ni 3minggu lepas kot...birthday eryna yang ke 3...buat pun setakat keluarga belah mentua je...takde panggil sesape pun...tak sempat dan rasa terkejar2...lagi pulak party ni tak dirancang pun...

Petang 19hb tu,balik keje,terus g beli kek..eryna yang pilih sendiri...mula2 die berkenan kek angry bird yang kaler merah pacak2..tetiba,die nampak plak kek spongebob ni...berkenan kaler kuning sama dengan kaler kot yang die pilih...hikhikhik

P/s : sesekali bukak blog,pasti teringat kawan2...baru ingat nak post entry..apelah punye pemalas ni..kan?

Jun 11, 2012

Bertindik

Eryna dh bertindik telinga...suke betul die...exited kot...dh berbulan2 dh eryna mintak nak tindik telinga ni...tp baru sekarang aku bagi...takut die tarik je subang tu kalo die bertindik awal2...skarang ni,die dh besar dh..pampers pun dh tak pkai...alhamdulillah...susu je minum guna botol lagi..hikhikhik



Sebelum bertindik..masa ni kat klinik...semangat pegi klinik..sanggup ikat rambut sebab takut doktor tak nampak telinga die..hahaha...sabo jelaa sikecik ni...

Masa doktor tindik telinga eryna,sikit pun tak nangis..bagus anak umi ni...doktor pun terkejut sbb die baru 3tahun tapi tahan terkejut..mungkin sakit sket kot sbb eryna tak bagi pegang telinga die mula2 tu...tp nampak arini mcm dh ok...siap suruh aku buang subang tu time nak mandi...kelakar laa eryna...kalo dh buang,camane nak pakai balik...takut laa aku nak pakaikan awal2 ni..

Jd,oleh sebab eryna dh pkai subang,aku pun kene paksa pakai subang..sejak beranak aritu aku tak pakai..mak aku tak bagi pakai aritu sebab die takut eryna tarik subang aku masa aku tak sedar...ye laa kan,baby lagi masa tu...mane tau org sakit ke ape..hehehe...lepas tu aku tak pakai2 subang.dah 3tahun dh...ni,bile eryna dh bertindik ni,sibuk die suruh aku pakai jugak...baru cantik katenye...iyolah tu eryna...hehehe



Punye laa susah nak amik gambar lepas bertindik tu..time die tido baru bleh pkai...sabo ajelah sikecik ni...setakat ni alhamdulillah,takde nampak gatal2 ke nanah ke ape kat telinga tu..hopefully semuanya ok laa..aku dulu bertindik rsnye masa umur 5tahun ke 6tahun gitulah...eryna 3tahun dh bertindik..advance sket..hakhakhak

P/s : next week besday eryna...cik hubby kate nak bagi hadiah subang jelah...besday party?tak semangat laa nak buat..badan penat..huhuhu

May 28, 2012

Kemas rumah ke kemas barang eryna?

Isnin...aku penat sgt arini..semalaman kemas rumah...y?sbb tensen tgk rumah dh mcm tongkang pecah..bile aku ckp nak kemas rumah,mesti rmai yng ckp,duduk 3org je,ckp penat kemas rumah mcm duduk 10org...aii...jgn ckp lebih kurang hokay..rumah tu dh terbiar lebih dari sebulan..mcmane aku tinggal blog aku,mcm tu laa aku tak amik tau rumah tu...teruk kan?hikhikhik...

Mcm biasa,bile kemas rumah,ade aje keje sikecik tu nak main...heheh..sibuk kite kemas rumah

Eryna : umi..nak makan nasi tak?
Aku : takmo...

Diam jela die...tak lama lepas tu..

Eryna : umi nak makan nasi tak?
Aku : kenape?
Eryna : cepatlah..nasi nak abis dh ni..
Aku : takmo laa...umi kenyang lagi ni

Aku pun malas nak layan sangat,kang tak siap keje aku..hikhikhik..tetiba...

Eryna : umi...nasi abis dh..kedai pun tutup dah..umi xleh makan dhla...

Tergolek2 aku gelak..rupenye die main jual nasi...hikhikhik...

Aku : eryna jual ape lagi tu?
Eryna : kedai tutup dah...abis blake dah...

Ye tak ye jugak kn..kedai dh tutup..mane bleh tanye jual ape...hahahahah..imaginasi budak kecik...dulu2 pun aku selalu main masak2 pastu jual kat org...berangan jelaa ada org...hahaha...korang penah main tak?



P/s : Tensen2 tgk die sepah barang2,bile tgk die tido,hilang semua marah...umi sayang eryna sgt2..^^

May 22, 2012

Dugaan dan makanan dan puasa rejab

Ya Allah...aku redha dengan semua ketentuanMu..aku tau pasti ada hikmah disebalik semua yang berlaku...sesungguhnya Engkau lah sebaik2 perancang..

Tanak ingat bende tak best..meh tgk eryna makan sup...nmpak best giler...



Ni kalo tak silap aku gmbar sikecik makan mee kolok masa jjcm aritu..gile lama amik masa nk upload gmbar...heheh...



Ni gambar makan kenny rogers masa jjcm jugak...eryna sgt suke mkn sup2..sungguh berbeza dgn cik hubby yang lebih suke lemak2,gulai2...hukhukhuk...

Arini 1 rejab..maka cukuplah 4tahun tahun islam aku kawen dgn cik hubby...dh 4tahun dah weh...rs mcm baru je lagi buat persiapan nak kawen,dh 4tahun rupenye...arini jugak aku ajak(read as paksa) cik hubby puasa...hikhikhik...saje laa..mlm ni masak best2 sket...yum...yum..mee kari bleh?ke nak makan daging masak gulai ke nak masak ayam kurma...wah...byk.menu nih...meleleh dh air liur nih..baru pkul 9 dh pk pasal makan..hakhakhak

P/s : dh masuk rejab tu paham2la ye..dekat nak masuk ramadhan dh..sape yang belum berganti lagi yang wajib tu,cepat2 laa sudahkan ye?

May 20, 2012

Sarapan



Sarapan pagi ni...bukan untuk kurus ok..aku kurus?silap org laa..hahaha....diet untuk kurus ni dh dibuang dr kamus hidup aku..aku cuma nak amalkan pemakanan yag seimbang je...asyik2 makan berminyak,berlemak...im trying my best untuk jaga semua tu..bukan ape,takut sgt bile dengar ada org yang muda2 lagi dah ada penyakit..

Umur aku dh nak masuk 30an...rsnye perlu jg pemakanan akuni..bab air masak,takde masalah dh..aku mmg pengamal air masak..cuma kalo makanan ni,susah sket nak control..kalo aku tak keje,senang plak nak jaga..duk rumah,masak sendiri...keje gini,sarapan dan mkn tghari mmg sah2 dikedai...

P/s : korang makan ape pagi ni?

Subuh pagi ahad

Sape tgk bola semalam?sila angkat tangan dan kaki...hehehe..aku tanye je.aku tak tgk pun.penat sangat sminggu dua ni.weekends ade aje benda nak kene buat.arini dh kene keje balik...tau tak?kadang2 aku teringin nak rehat je...weekends pun nak duk rumah je...tanak buat ape2...bleh gitu?hehehe

Kelantan vs sime darby...aku rs kelantan menang pun nasib je...ye laa,gol penalti.aku tak tgk tp aku dengar cik hubby duk bising2 semalam..aku layan sikecik tu aje.cik hubby ckp,pengadil berat sebelah.ye ke?sape yang tgk semalam?ce cite ce cite..hehehe

Bayern vs chelsea plak...kire ok jugak laa...seronok sket kot tgk ada tambahan masa lagi pastu last2 penalti...puas ati jugak kan?but still semuanya bergantung pada luck...kalo takde luck,tendang lah mcamane pun,tak masuk punye bola tu..hahaha....kadang2 tgk bola ni,kelakar jugak ye tak?chelsea menang penalti 4 - 3..suke laa cik hubby tu...kegemaran tu.aku tgk aje..kdg2 tanye,yang mane satu chelsea?masa piala dunia,siap aku bleh tanye "chelsea main tak?" Nampak sgt jakunnye...mane laa aku tau..hahahaha

Dh2 membebel..pegi mandi,bersiap...nak g keje laa plak...selamat berhujung minggu kepada sesape yang masih bercuti arini..dan selamat bekerja pada mereka2 yang seangkatan dengan aku yang dh masuk keje arini...hidup.mesti diteruskan...bersemangat sket.keje satu ibadah kan?

P/s : kadang2 permulaan hari bekerja ni,perlu ada motivasi sket...bagi semangat untuk mula bekerja semula selepas bercuti hujung minggu...hikhikhikhik

May 13, 2012

Tensen

Penah tak korang rs mcm ni,dh siap taip entry tetiba tak leh nak publish....frust hokay....malas nak pk...

May 10, 2012

Topicless thursday

Bleh reka sendiri gitu?hahaha...takde topik nak cerita...

Arini khamis...ape list kerja untuk arini?dulu2 masa keje kat consultant,setiap hari,aku akan buat listing kerja yang perlu buat untuk hari itu...means,aku list mengikut priority...mane yang lebih penting....kirenye..agak tersusun jugak laa...walaupun ada jugak yang terbabas..hakhakhak....

Sekarang?setiap hari tak perlu pk keje2 yang tertangguh...setiap hari mmg kene siapkan keje pada hari yang sama...mane taknye...angkat tepon,terima pelanggan,call org tu, call org ni...itu je kejenye...lg pulak,langsung takde main menaip ke mengira ke...sungguh relax kedengarannye...hehehe

Tp sesungguhnye,keje dibarisan hadapan mcm aku ni,byk cabarannye...pelanggan yang datang tu mcm2 perangai...kalo yang masuk pintu bagi salam beserta dengan senyuman,alhamdulillah...lega rsnye...kalo yang dtg dengan muka tak puas ati mcm nak mkn org,jelingan yang tak berapa nak manja...hehehe...menakutkan hokey...tp setakat ni,alhamdulillah takde yang melampau2 laa...setakat 'pej daerah bodo' tu adalah...senyum ajelah bila dikutuk dikata begitu...nak jawab ape kan?kadang2 salahnya bukan dari pihak pejabat,salah faham je...manusia yang panas baran ni tak bleh dilayan sgt..karang lain macam jadinye...



Eryna laa plak..cite hal keje tak penah nak habis..ye tak?sikecik ni kekadang je ragamnye nak pkai tudung...kebanyakkan masanya tanak laa...panas katanye...aku.nak jugak ajar die pkai tudung tp tak tau bila waktu yang sesuai...suke tgk bdk2 pmpan pkai tudung...mmg laa nmpak serabai,tp serabai itu yang comel..hehehe...tp jgn lah smpai kotor...setakat serabai tu ok je..kotor tu dh jd tak sesuai...baik takyah pkai kan?



Dua2 org diatas adalah kekasih hati aku...kesayangan aku...cik hubby pun dh start keje malam balik...semalam pun keje..aku layan kuch kuch hota hai sorg2 je semalam...hehehe...tp tak abis pun tgk..mengantuk gile...arini khamis,esok cutiii..hehehe

P/s : agaknye bile plak aku smbung cerita jjcm aku tu ye?hakhakhak

May 9, 2012

I love blogging

Suke menulis tp malas...
Ada idea tp media plak buat masalah...
Terlalu byk nak cerita tp tak tau mane nak mula...

Blog ni dh mcm cuti bersalin..dekat 2bulan hokay..pemalas punye penulis blog..hahaha...ntah ada ntah tidak org baca blog ni...kalo takde pun takpe..dh mmg aku tak update...sape nak bukak..ye tak?tp blog rakan2,hampir setiap hari aku bukak...cuma tidak tinggal jejak aje...malu laa nak menonjolkan diri sbbnye aku malas nak update blog..hehehe...

Ape nak tau dulu?sikecik cumil laa..bleh?eryna kusayang..ku manja..hahaha...



Makin byk benda die tau...1 - 10 dah kenal...bleh sebut dan kenal...a - z dh bleh sebut semua...alif ba ta pun dh kenal...sbg ibu,bangga tau..walau anak org lain lg khelas,tetap bangga dengan pencapaian eryna...alhamdulillah...smoga eryna tidak menyusahkan org disekelilingnya...aminn

P/s : lain kali laa smbung...

Mar 25, 2012

Cuti Lagi

Asyik cuti aje...bukan sengaja hokay...ada hal yang perlu diselesaikan... Byk sgt benda nak dikongsikan...tp betapa pendeknya masa yang ada untuk dipergunakan...skejapnye masa berlalu...2minggu aku berhenti blogging...penat berjalan masih terasa wehh... Nnt laa,kalo aku free arini,aku cerita satu2...^^

Mar 11, 2012

Holiday Trip - Day 1 part 2

Ok..smbung lagi..korang jgn meluat hokay...selagi tak abih 6 hari cerita holiday,korang akan baca cite holiday je..tulisan ini untuk ingatan aku dan family jugak..

Pegi KLCC takde pegi mane pun..jalan skejap,eryna dah start mengamuk...sbbnye tak cukup tido..die tido skejap je atas bahu cik hubby...tu pun mase kat sogo...skejap je...tu yang mengamuk tak tentu pasal...

Mengamuk ape?mengamuk macam2...nak makan aiskrim laa..nak makan kek laa..nak naik keretapi laa...tensen umi ngan abah layan kamu...last2 tak dan sejam duk KLCC,terus naik train balik bukit jalil..kereta tinggal kat lrt bukit jalil tu...diam kejap eryn sbb bleh naik train..huhuhu

Smpai bukit jalil,trus buat keputusan nak g IOI mall...cari tutti fruitti..hakhakhak...rupenye kat IOI mall ada kuda yang pusing2 tu...abih duit lagi aku..hahaha...sabo ajelaa



Last2 dapat jugak makan tutti fruitti...nandos n kenny rogers...simpan dlm pocket dulu...bleh gitu?hahahaha...

P/s : balik rumah pakcik pun dh malam..tido mcm tanak bangun..hohohoho

Mar 9, 2012

Holiday trip - day 1

Oleh sebab aku namakan holiday trip ni, jalan-jalan cari makan (jjcm), maka,mmg betul2 jjcm laa...meg cini aku listkn tempat2 aku n cik hubby nak pergi..

1. Nando's - cik hubby
2. Kenny Rogers - cik hubby
3. Nasi arab - cik hubby
4. Tutti fruttie - aku
5. Lobster - aku
6. Laksa sarawak - aku
7. Mee kolok - aku
8. Ayam penyet - aku
9. Ayam pansuh - aku
10. Umai - aku

Inilah kali pertama eryna aku bawa berjalan jauh...mane pernah bwk eryna jalan jauh2...paling jauh pun kota bharu..tu pun balik hari je...hehehe...cian eryna...tp takpe,sekarang kan dh bawak..

So, hari pertama jjcm aku bermula...aku pergi sogo...biasa laa,aku ni bukannye familiar sgt tempat2 kat KL ni..stakat yang biasa2 tu ok laa...niat dihati pegi sogo ni nak makan nando's ngan kenny rogers..smbil2 tu shopping baju2 kami bertiga...heheh..smbil menyelam,smbil minum air...selagi tak lemas,minum laa byk2..hikhikhik

Dlm pkul 1 tghari gitu,dh shopping sket2,kami pun gerak ke nando's...dh smpai depan tu,tgk menu tak reti laa nak makan ape...dhlah tak tau ape bende yang ada dlm menu tu..hahaha...punyelah semangat kami cari mane nak try nando's ni,last2 mc donald jugak yang masuk tekak..sabo jelaa....

Siap makan,cik hubby ajak g cari cover gadjet...ye laa,market trg tak luas gadjet2 htc ni..alang2 dh smpai KL ni,cari laa semua benda yang diingini..hehehe



Dh beli gadjet tu,terus gerak g KLCC...saje nak cr kenny rogers plak...eryna bukan main lg...mane penah naik LRT...hepi tgk die suke...alhamdulillah..eryna takde masalah langsung bab ni..cuma bile die lenguh dan mengantuk,mula lah buat perangai malas jalan...sabar jelaaa



Shopping complex kat sini mmg byk sedia mainan kanak2...mak pak tunggu sedia duit je...eryna plak,nampak aje die mainan2 ni sume...hukhukhuk

P/s : nnt smbung lain...penat laa..bleh gitu?

Mar 4, 2012

Holiday trip...

Semalam hanyalah perjalanan...trip ni dh dirancang setahun yang sudah...ye laa,tiket murah punye pasal...mase beli tiket tu,betul2 tawakkal laa...kalo mengandung,burn laa tiket ni jawabnye...hehehe

Pagi semalam,aku ada program kat ofis...DYMM sultan terengganu datang melawat pejabat daerah...jadi,pagi2 kene lah smbut sultan datang kan??lebih kurang jam 1030pagi gitu,dh settle program kat ofis...aku n cik hubby come with mek kecik tu,straight bergerak ke Kuala Lumpur...

Sorry laa,takde gmbar tuanku...ye laa,mane bleh senang2 nak snap gambar...maunye aku kene buang negeri..hihihihi...

Bertolak dari kuala berang,naik lebuhraya pantai timur...tp yang frustnye,jalan jerangau-jabor tak brape elok...lubang sana sini...kalo korang nak naik jalan tu,aku tak rekemen lalu malam2...huhuhu

Smpai Kuala Lumpur pkul 530petang...jalan mmg jam giler sbb weekend...slow2 je gerak pergi rumah pakcik aku kat kinrara...

Alhamdulillah...perjalanan kami selamat...walaupun eryna muntah sekali kat R&R gambang, takde ape2 masalah besar pun...alhamdulillah....

P/s : gmbar,esok laa ye..mlm ni nk rest laa..td byk jalan...hukhukhuk

Feb 27, 2012

Selamat pagi isnin

Aku pasti,rmai lagi yang lemau pagi ni..hehehe...betul tak?cuti hujung minggu yang 2hari tu pun still rs tak cukup..penat hujung minggu lagi penat dari penat weekdays..betul tak?

Wiken aku kali ni byk habiskan masa dirumah saja...byk keje rumah yang tertangguh berminggu2,nilah masanya nak siapkan...lipat baju,iron baju keje,kemas rumah,tukar cadar,bersih dapur,bersih tandas...kalo nak listkan semua,mmg panjang laa...huhuhu...kene buat slow2...mane2 yang tak sempat bleh buat lain kali plak..kan?

Eryna betul2 teruja membantu cik hubby basuh kereta baru2 ni..aku pun tak sempat nak amik gmbar die..betul2 rajin laa...smpaikan abih daun limau purut aku satu pokok dikerjakannya...ape die buat?mungkin die rs nak kasi wangi kereta ataupun mungkin die nak tambah accessories baru kat kete aku tu...die carik2kan daun tu,pastu ditempek2nye ke kereta...sabo ajelaa...itupun aku tak sempat tgk,cik hubby je yang cerita...hehehe

Aku?duk dlm rumah,siapkan keje rumah..masak simple2 pun akan rs sedap kalo dlm keadaan lapar dan penat buat keje...ye tak?hehehe...alhamdulillah..rezeki...

P/s : bulan mac bulan sibuk buat aku...tgklah kalo sempat aku update,aku update kisah aku ni..hehehe

Feb 25, 2012

Tensen...

Ape perasaan korang kalo dh menulis panjang2 sekali tak bleh nak upload...tensen hokay..tensen...hmmmm

Malas laa nak menulis panjang2..dah frust...esok laa plak...



Pelangi petang



Umi sayang anak umi yang sorg ni



P/s : dah lama tak ke pantai..hohoho

Feb 21, 2012

ABC

Minggu lepas..macam biasa,penyakim M aku ni melanda..aku ajak cik hubby g makan kat kedai...kocek kering pun sibuk nak makan diluar..hukhukhuk

Pegi makan di kedai feveret laa kononnye..selama ni kami biasa pegi waktu lepas maghrib...aritu pegi lepas asar...awal lg laa kan?jdnye cuaca masih panas...

Pekerja kedai : minum?makan?
Cik hubby : nasi putih dua,kailan ikan masin pastu ikan nnt saya pilih
Eryna : air milo juk(sejuk)...
Cik hubby : ok,air milo peng satu...u?
Aku : bagi ABC laa satu

Suddenly....

Eryna : HAH??? ABC???

Hakhakhak...baru aku teringat,tak penah sekali pun aku minum air tu depan die...jadinye,terpinga2 laa budak kecik tu...hahaha...terlupa plak nak amik gambar die minum ABC tu..terus tolak air milo juk die...hahaha...

Si kecik tu mmg byk mulut sekarang..mcm2 yang dibualkan...dari sekecik2 benda hingga ke besar2 alam..kadang2 lawak die tak terduga akal ni...situasi dlm kete..

Cik hubby : u....nak makan katne?
Belum sempat aku jawab, sikecik tu jawab "makan dimulut"

Mungkin die penah dengar bila aku mengusik cik hubby setiap kali die tanya soklan tu...kami ketawa smpai menitis air mata...huhuh..situasi kedua...

Eryna sgtlah nakal..langsung tak dengar kata....hasilnya,kene marahlah dengan cik hubby
Cik hubby : eryna ni kenape?tak dengar ckp abah ni?
Eryna : aaaaaa....abah marah eyna....
Cik hubby : eryna tu tak dengar...kalo abah kate jgn buat,kenape buat jugak...
Eryna : aaa...abah ni...mati lagi baik...

Ntah dimana die jumpe perkataan tu..ntah die paham ke idak ekk?abah yang nak marah pun tergelak sakan...ape laa ayat kamu ni eryna...eryna betul2 buat dunia kami berwarna warni...walau macamane kami marah pun,kamu tetap kami sayang...



P/s : sehari tanpa eryna...boleh ker??

Feb 19, 2012

Aku masih disini

Giler lama tak update...bz sgt ke?takde laa..penyakit M makin beranak pinak nih...macamane nak buang ni...jom kongsi tips rajin2 update blog..hikhikhik

Rsnya dh 2minggu kot aku tak update...tp bile check2,rmai jugak yg still berkunjung kat blog yang ntah ape2 ni..mekasih ye...aku nak cuba buang penyakit M ni cepat2...barulaa best org nak baca..ada cerita baru..kan?

Ape nak cerita ye?byk cerita tp tak tau mane nak mula...huhuhu...tp blog2 korang,hari2 aku baca..walau aku tak tinggal jejak,aku tetap kunjung...

Meh tgk gmbar sikecik ni dulu laa...



Main buai kat pantai batu buruk...masa ni berdua je dgn eryna...cik hubby malas nak join (cik hubby pun terkena penyakit M ke?hukhukhuk)



Gambar tupperware katalog baru...aku tgh meroyan membeli tupperware...dulu takde laa macam ni...hukhuk...comel2 warnanya...kan?korang2 tak minat tupperware?hehehe



Teringin nak makan lauk ni...hukhukhuk

P/s : sorry ye geng..aku terlupa yang aku punye ramai kawan siber..terima kasih atas sokongan korang

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...