Aug 24, 2015

Dimana ada makanan, disitu ada ErynaFirzanah

Ada yang tak kenal siapa ErynaFirzanah ni? Nampak sangat tak pernah baca blog bee..hikhikhik



Inilah anak umi dan abah

Kalau nak kenal, itulah sibudak kecik Eryna..hobi dia banyak..suka "kemas barang", suka "membaca", dan macam2 lagi..hobi yang paling dia suka dan tak boleh kalo tak buat sehari adalah MAKAN!!

Jangan tak tau ye, teacher dia kat sekolah pun pening dengan dia..sebabnya suka makan dan tambah makanan dan lagi tambah makanan..hahaha...umi dia pun dah tak tau camane nak bagitau..abis selera dia, takkan lah umi nak marah..



Benda kedua dia suka Mealshake shaklee..memang dia akan mintak kalo tak buat dia akan bancuh sendiri mealshake dia..yelah anak umi ni dah besar..alhamdulillah..kalo tanye kenapa eryna nak minum mealshake ni? Dia cakap sebab dia nak putih..hahaha..sabo ajelah bdk tecit sorang ni...hihihi



Nampak ni? Perkara ketiga dia suka makan adalah bawang dalam ikan singgang...aduhai, terpaksa lah umi letak bawang banyak2 dalam ikan singgang..pasti dia amik semuanya..diulang SEMUANYA tau..hihihi



Dan dia suka kucing...inilah Bella...kucing rumah kami..kami seronok setiap hari melayan Bella..nnt lah bee share pasal Bella plak lepas ni ye

Umi sayang sama kamu ErynaFirzanah

posted from Bloggeroid

Aug 23, 2015

3 sebab kenapa bee suka bisnes shaklee

Wow.. ramai rupanya yang tertunggu2 entry dari bee. Jangan tak tau, walau bee tak post apa2 entry, anda tetap mengunjungi blog bee..terima kasih tau..terima kasih sangat2

Ok berbalik kepada tajuk asal, ramai jugak yang bertanya malahan yang mengajak bee bisnes lain..contoh paling senang, dropship handbag lah, barangan kosmetik laa...bee memang minat berniaga tapi handbag dan kosmetik bukan keutamaan..sebab nya bee memang jenis Malas Make up, dan bukan suka tukar2 handbag..so, its not my type laa..senang cite kan

Meh bee bagitau kenapa bee pilih shaklee sebagai bisnes...padahal bee bermula sebagai consumer je

1. Sebab bee dapat beli barangan shaklee dengan harga ahli...hampir 30% diskaun tau..bukan sikit2..kalo dapat bonus, bolehlah beli Collagen dan VIVIX dengan duit bonus...sape taknak kan???

2. Selain tu, bee dapat bantu org sekeliling bee yang perlukan pendapatan sampingan..mungkin ada org yang kate alahai rm200 je bonus dapat bulan2, tapi bagi sesetengah org, rm200 tu banyakkk...seronok bila tengok mereka seronok

3. Bee dapat free vacation setiap tahun..yang ni kalau cukup point yang dikumpul..alhamdulillah bee pernah dapat percutian dalam negara..sape nak bagi percutian bernilai rm1000 seorang..even bee sendiri pun belum tentu mampu nak bawak diri sendiri bercuti ke hotel bertaraf 5bintang..belum fikir nak bawak suami dan anak2 lagi tu...

Alhamdulillah..walaupun dalam bisnes tetap ada halangan, dugaan dan ujian, bee masih mampu bertahan disebabkan oleh passion bee terhadap bisnes dan shaklee...semoga kita semua mampu sukses dalam apa jua bidang yang kita ceburi..in shaa Allah..aminn

Saya sabihah
@} PENGEDAR SAH SHAKLEE KAWASAN KUALA TERENGGANU, MARANG, KUALA NERUS, AJIL DAN KUALA BERANG
@}-- Urusan penghantaran terpantas seluruh negara ~ order hari ini in shaa Allah esok dapat
@}-- Pakar Set Kecantikan, dan pengurusan berat badan
@}-- Rakan Penyusuan susuibu anda
@}
Sihat untuk beribadah

017 374 0100
019 989 7010

posted from Bloggeroid

Jun 2, 2015

Suplemen untuk Masalah Jerawat, Jeragat dan parut pada KULIT

Alhamdulillah walaupun bee dah jarang sangat update blog ni, tapi kunjungan anda setiap hari tak pernah putus..bukan taknak update, bukan malas tapi kononnya takde masa..padahal org lain pun ada 24jam jugak sau hari kan, tapi boleh je update apa..alasan semata2..betul betul??

Hari ini, bee nak share produk yang bee jarang2 sekali tinggal sebabnya 3benda ni dah jadi wajib dalam hidup bee..kalo dulu makan Vitamin C untuk bantu sistem imun tubuh..ye lah, boleh dikatakan setiap bulan bee dan cikhubby demam..tak demam, selsema laa, batuk laa...so, mulanya amik Vitamin C untuk bantu kuatkan imun tubuh..tapi yang bestnya, jerawat kering dan kulit makin sekata..bukan setakat kulit muka, seluruh tubuh tu...yang bestnya dapat pujian dari cikhubby.. *wink*

Kemudian, mula berjinak2 nak konsisten amik B-complex..hello!! Sejak bee sekolah lagi, mak bee selalu pesan makan B-complex ni..tapi biasalah, budak2 tengah membesar, mane khelas makan vitamin ni...hahaha...b mula2 makan sebab bee nak tenaga..ye lah, kita keje kan..anak pun kecik lagi..tenaga untuk kerja dipejabat, balik rumah sibuk kerja dirumah plak..alhamdulillah, B-complex sangat membantu...alhamdulillah

yang vitamin ketiga ni, Vitamin E..yang ni terjebak sebab tengok kawan2 makan, kulit jadi licinnn dan parut makin nipisss..wahhh, memang cantekkkk...lagi pulak, bee sangat2 bermasalah dengan parut kulit ni, lebih2 lagi masalah jerawat bee waktu sekolah dulu..pastu tak pandai jaga..picit2 jerawat smpai tinggal parut...bila konsisten ni, yang paling bee suka adalah, kulit bee dah tak kering sangat. kalo dulu, ya Allah, masalah kulit kering bersisik tu..lebih2 lagi kat betis..sekarang alhamdulillah, makin elok..tak sepenuhnya tapi semakin pulih..

meh bee share sket apa sebenarnya ketiga2 vitamin yang bee sibuk nak cerita sangat ni..yang best sangat ni...
Peranan Vitamin E dalam kecantikan kulit

  • Menjaga kesegaran dan keremajaan kulit
  • Melindungi kulit dari sinar ultra-ungu
  • Menjaga kelembapan kulit
  • Menghapuskan radikal bebas yang merosakkan sel 
Peranan Vitamin C dalam kecantikan kulit

  • Sebagai antioksidan kuat yang melindungi kulit daripada pencemaran udara dan sebagainya
  • Merangsang pembentukan dan peningkatan produksi kolagen kulit, yang akan menjaga kekenyalan, kelenturan, serta kehalusan kulit
  • Mencerahkan kulit
Peranan Vitamin B Complex dalam kecantikan kulit

  • Sebagai pelembap
  • Mencegah pigmentasi
  • Melambatkan tanda penuaan
  • Mengurangkan stress yang mengakibatkan kedutan kulit
Kombinasi Vitamin E, B Complex dan Vitamin C menghasilkan:
  • Mengurangkan kedutan dan pembentukan garis-garis halus
  • Mencegah penuaan
  • Menjadikan kulit lebih kenyal
  • Mencerahkan kulit
  • Menjaga kulit dari sinaran UV
  • Mengurangkan parut jerawat
  • Menjadikan wajah bersinar dan bermaya
  • Menjadikan kulit wajah lebih cerah dan kemerahan
  • Menjadikan wajah lebih berseri
Meh hubungi bee untuk konsultansi percuma
017-3740100
ID : 912422
COD kawasan Kuala Terengganu. Wisma Darul Iman, Wisma Persekutuan, Wisma Negeri, Chabang Tiga, Hiliran, Pengadang Baru, Kuala Nerus, Bukit Tunggal, Seberang Takir, Gong Badak, UnisZa, UMT, Marang

May 21, 2015

IMKK 2015

Bismillahirrahmanirrahim

Segala puji bagi Allah,Tuhan sekalian alam...alhamdulillah dengan izinNya, Bee sekeluarga sampai di cheras dengan selamat..alhamdulillah

Semua ni dulu cuma impian yang rasanya tak pernah terfikir akan tercapai..cuma impian itu jadi semakin rapat dan dekat bila bee usaha kearahnya...usaha yang macamana? Hmm...contohnya kita nak score exam, kita usaha cari ilmu,cari lecturer kan? Bee usaha nak datang IMKK, bee usaha kenal siapa Dr.azizan ni..cari buku dia, baca...siapa yang pernah datang program dia..semua ku korek dan gali..Allah permudahkan perjalanan bee lepas tu...seperti mimpi

Sampai semalam jam 1030mlm..tawakkal sepenuhnya datang cari bilik dekat2 sebab nak elak jam pagi2 nak datang kelas..ya Allah,sekali lagi doa bee dimakbulkan..dipermudahkan segala urusan..Subhanallah, Alhamdulillah Allahu akbar, Laa ilaha illallah..tiada kata mampu diungkapkan..cuma linangan air mata mengiringi tidur smlam..kerana limpahan rahmatNya..alhamdulillah

Nasihat seorang teman, datang kelas, betulkan dahulu niat..jangan datang untuk auranya, datanglah untuk ilmunya...in shaa Allah,hari ini bee datang dengan gelas kosong yang dahaga ilmu2..smoga ilmu yang bee dapat, akan bee curahkan buat anak bangsa...aminn aminn aminn

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM


posted from Bloggeroid

May 17, 2015

Fenomena Bola

Semua orang tau pasal perlawanan bola antara Terengganu dan Lions semalam... insiden kebakaran di stadium lagi..belum lagi cerita yang kena pukul yang kena hentam...alahai kerana bola nan satu, abis orang jadi mangsa

Meh bee share sket perjalanan bee semalam...start pada mulanya bee beli tiket online...punya lah payah nak boleh order..hampir2 dah nak putus asa tau..tapi nak jadi rezeki, Allah bagi ilham order guna internet explorer..sblm tuguna mozilla pastu chrome..guna ie baru dapat...alhamdulillah rezeki

Plan elok2, pkul 530 petang nampak gelap je cuaca..macam nak hujan gitu...terus rasa malas nak pergi stadium sebab malas nak bersesak2 dalam hujan2 ni...tapi sekejap je, dalam pkul 6 petang tu, dah nampak cerah terang benderang langit..terus bersiap elok2 nak g rmah mentua..sbb nak simpan kereta pastu pinjam motor ayah..muahahaha

Smpai rumah mak dalam pkul 7 petang jugak sebab jem teruk atas jambatan..semua pun bergerak nak pergi stadium.. terus terdetik dalam hati "hebat...menang malam ni!!"

Lepas maghrib, kami bertiga pun gerak pergi stadium yang jaraknya dalam 10minit je naik motor dari rmh mak..hihihi..sampai je WOW!! Ramai giler lah.. bukan yang muda2 je tau, yang pangkat mak2 pun ramai...terus rasa seronok dalam hati...best jugak sesekali beriadah gini..hihi

Perjalanan masuk ke stadium tu, hati bee rasa sejuk sbb nampak ramai anak2 muda yang solat..malah ada yang melaksanakan kewajipan 3 rakaat tu di kaki lima stadium...alhamdulillah...

Sepanjang permainan berjalan, macam2 aksi yang dapat dilihat..memang ada yang emosi tapi golongan emosi ni hanyalah segelintir sahaja..ramai yang datang bawak keluarga...gelak tawa eryna penyeri kami semalam...semua benda disoalnya..paling kelakar soalannya "mane terengganu nya umi?" Rupanya soalan dia mana pemain terengganu...setiap kali bergaduh atas padang soalannya "sape buat umi?" "Terengganu ke lion?" "Terengganu menang ke umi?" Hihihi..macam2 soalannya!!

5minit sebelum separuh masa kedua berakhir, kami dah keluar..sebab taknak makan _jem_ nanti..hikhikhik

Alhamdulillah jam 11 malam smpai rumah..

Sedih bila baca berita hari ini...apalah salah ambulan tu agaknya ye..smpai terbakar dibuatnya...cubalah kawal emosi tu..tapi tak semua yang perangai camtu..segelintir sahaja..smoga yang mendatangkan masalah itu diberi cahaya keimanan...kembali ke pangkal jalan..hihihi

Sekian sahaja cerita bola bee..nanti kita cerita lagi...




Apr 12, 2015

Bosan minum ESP!!!

kadang2 bila perkara  yang biasa kita buat dan biasa kita makan, memang akan rasa bosan dan malas dah nak telan kan??

lebih2 lagi kalo kene bancuh atau kena buat..ahahaha...

nampak sangat pemalas nye...

Sebelum tu, bee nak paste sket KELEBIHAN ESP dimata bee dan dihati anda semua

  1. Menjadikan kulit muka cantik, halus, gebu dan berseri,
  2. Membantu hilangkan parut jerawat di muka,
  3. Memberi tenaga berpanjangan,
  4. Menjadikan badan semakin sihat dan kurang letih,
  5. Menganjalkan kulit dan menganjalkan kembali payudara yang kendur,
  6. Cepat kenyang dan membantu dalam pengurusan berat badan.
  7. ESP juga menyokong kesihatan imunisasi badan, mengawal paras kolesterol
  8. Menyokong kesihatan jantung dan prostat.
Jangan salah paham plak, ESP bukan untuk perempuan je tau..ramai je jejaka2 diluar sana yang mahukan ESP..sebab apa? kebanyakkan nya nak dapatkan tubuh badan mcm abang SADO gitu!!

Nak tau macamana bee bleh kekal minum ESP setiap hari smpai ke hari ini? Meh bee share resepi2 best gitu!! pastu bila boleh nak buat resepi2 ni semua

1. ESP Almond Blend

  • 2 sudu ESP Shaklee
  • Badam panggang
  • 400ml susu rendah lemak
  • secawan ais, blend
Yang ni best!! buat bila hujung minggu je sebabnya, weekend je sempat nak panggang badam, main blend2 pastu boleh buat dengan senang hati je...takyah kejar2 masa..hihihi

2. ESP Kurma
  • 2 sudu ESP Shaklee
  • Kurma
  • 400ml susu rendah lemak
3. ESP Mealshake Performance Drink
  • 2 sudu ESP Shaklee
  • 1 sudu Mealshake
  • 1 sudu Performance Drink
2 resepi ni bila nak puasa... wahh, memang fav bee nih..nak2 yang bawah tu..confirm tak dahaga..lebih2 lagi bagi mereka yang mengandung atau menyusu..nak kekal pengeluaran susu ibu disamping nak kekal tenaga sepanjang hari kerana berpuasa...buatlah resepi sedap ni!!

4. ESP Choc Drink
  • 2 sudu ESP Shaklee
  • 400ml susu coklat rendah lemak
  • secawan ais, Shake
5. ESP Malt
  • 2 sudu ESP Shaklee
  • 400ml air
  • 2 sudu malt coklat
6. ESP Horlick



  • 2 sudu ESP Shaklee
  • 400ml air
  • 2 sudu Horlick
Nah amik 3 resepi untuk mereka yang bancuh ESP kat pejabat... sedapnyaa... kalo nak minum waktu pagi, jangan ambil time pagi2..hihihi...paling sedap yang horlick tu...lemak berkrim sangat rasanyaaaa
 7. ESP pure!!
  • 2 sudu ESP Shaklee
  • 400ml air
Ni resepi takkan ada waktu bosannya..dan boleh minum pada bila2 masa sahaja..huiyoo...smpai teringat2 wooo
psst!! Gambar2 dalam entry ni, semua bee cilok dari Mr. Google...takde satu pun gambar bee..dasar pemalas nak snap pict setiap kali minum..hahaha 

nak cuba?
PM bee : https://www.facebook.com/cksabihah.wmsafwan
Whatsapp/sms/call : 017-3740100


Mar 18, 2015

ESP?? Tak Sedap langsung!!!!

Punye lah exited nak minum ESP ni sebab jiran sebelah rumah minum, kawan kat ofis minum, adik ipar pun minum malah ayah sedara pun minum ESP ni...rata2 yang minum semuanya dapat kesan yang postitif..TAPI KENAPA RASANYA MACAM NI??!!

Kan bee dah cakap, ESP ni rasa SOYA TAWAR!! jangan lah expect rasa dia mcm susu soya kat pasar malam tu...yang tu dah campur gula bagai..kan??


ESP Shaklee ni different tau tak?? ESP Shaklee diiktiraf diseluruh DUNIA dengan mempunyai kajian klinikal yang sangat KOMPREHENSIF serta memiliki kualiti protin yang tinggi yang pernah dihasilkan...HEBAT KAN??

Kacang soya yang digunakan oleh Shaklee hanya mengandungi "Non-GMO" (Non-Genetically Modified Organism) yang mana diproses pada suhu yang rendah..paham ke paham ni? senang cerita, takde penggunaan apa2 organisma start dari semai benih, tumbuh dan hidup subur dahtu berbuah sampai lah dipetik buah itu.takde bahan tambahan yang kononnye membantu mempercepatkan tumbesaran ke hape..semuanya NATURAL..gitu kekdahnya...HEBAT KAN??

ESP Shaklee merupakan satu-satunya produk dalam PASARAN yang menjamin penyediaan 9 asid amino penting...dan asid amino ni, tak dapat dihasilakn oleh tubuh kita manusia tau? sebab tu kita perlu ambil dalam bentuk makanan!! Ia juga diperkaya dengan 5 sumber VITAMIN dan 4 sumber MINERAL dimana ianya sangat sesuai untuk semua peringkat UMUR. Nak tau lagi best? Kandungan INDEKS GLISEMIK (G.I) dalam ESP juga rendah, menjadikan ia sangat sesuai kepada penghidap DIABETES (Kencing Manis) HEBAT KAN??


haaaa...meh nak berbalik kepada topik asal...tak sedap?? Sebenarnya banyak resepi sedap dalam dunia ni..cuma kita ni jangan lah sempitkan sangat cara pengambilannya..kan?? Kebanyakkan SID cuma akan bagitau, jangan bancuh dengan air panas je...tapi takde pun cerita suruh bancuh dengan ais kan?haaaa... nak sedap, campurlah ais...buat ICE BLENDED ke...perghhhh..pada yang tak suka sngat rasa soya tu, apa kate campurkan je dengan apa2 minuman kegemaran kecuali KOPI atau NESCAFE...


bee suka bancuh dengan sunquick...apa? masam? pilihlah sunquick tropika tu...wahhh sedap giler wa cakap lu!!! kadang customer2 bee suka minum dengan milo, jus buah atau mungkin anda suka minum susu dalam kotak tu? campurlah sesudu ESP ni..wahh SEDAP SEDAP WEHHH


tapi bee tak katelah semua org suka..ada org memang tak boleh telan rasa soya ni..nak tau rahsia bee kekal muda remaja cantik jelita?? BUAT LAH MASKER...senang je, amik sesudu ESP, campur air..tempek lah kat muka tu..anytime tapi janganlah buat anywhere..takut nanti cik abang sayang larik tidur bilik lain..hikhikhikhik...

nak dapatkan ESP dengan 5% discount?? hanya on MARCH 2015 sahaja tau??

019-9897010
017-3740100

Nak order tapi tak sempat nak pm? KLIK
Nak beli ESP sendiri? KLIK

Feb 16, 2015

Stress!!!

Setiap manusia dalam dunia ada masalah.. Cuma yang membezakan kita adalah cara kita menghadapi dan mengatasi masalah itu… dan setiap manusia ada cara mereka sendiri untuk mengatasinya..tapi bee tak kata semua org berjaya mengatasi masalah mereka?ada juga yang kecundang dan mengambil jalan mudah untuk mengatasi masalah…

DSCN3765Gambar diatas langsung tiada kaitan dengan tajuk..budak takde masalah ni 

Masalah2 inilah yang mengundang masalah stress!! Cuba check diri anda, adakah anda mengalami simptom2 dibawah?

PERUBAHAN FIZIKAL

Sakit Terlalu kurus/gemuk Hilang keceriaan diri Lesu/letih Terlalu/tidak langsung berhias Agresif Suka mengelamun Sering lupa Mengasingkan diri

PERUBAHAN SIKAP

Mudah marah Mudah bosan Tidak mampu menguruskan diri / kerja Suka Mengalihkan kemarahan  Sentiasa berpandangan negatif Hilang pertimbangan / separa sedar

PERUBAHAN EMOSI

Terlalu cemburu Penyedih dan sensitif Terlalu gembira / riang Ego dan mementingkan diri Kemurungan Kerisauan / kebimbangan

Sekiranya anda mengalami kebanyakkan dari tanda2 diatas, bee nasihatkan agar anda amiklah cuti untuk rehat..bahaya stress ni tau..kalo ibu mengandung, jejas kesihatan pulak…kalo ibu menyusu, boleh sebabkan susuibu berkurang. Kalau anda seorang lelaki yang berkerjaya, prestasi kerja anda pasti terjejas..sekiranya anda seorg pelajar, bee yakin anda tak mampu nak fokus dalam pembelajaran…betul tak??

amiklah cuti sehari, cuba lah atasi masalah anda…disini bee bagi sedikit tips sebagai penawar kepada masalah stres anda!!

PENAWAR ROHANI

SOLAT

  1. Solat sunat  Hajat – minta dari Allah ketenangan hati dan kedamaian jiwa
  2. Solat sunat Taubat – sucikan diri dari segala dosa..kerana hati ini milik Allah sepenuhnya..

Firman Allah yang bermaksud: “ Mintalah pertolongan dengan Allah dengan sabar dan mengerjakan sembahyang”. ( Al-Baqarah (2):153)

DOA

Sesungguhnya Allah itu Maha Mendengar…minta yang baik2 pasti yang datang juga yang terbaik!!

ZIKIR

Sebutlah nama Allah, Insyaallah hati kamu akan tenang.

BACA AL-QURAN

Al-Quran adalah penawar bagi segala penyakit

b com Bagaimana B Complex Shaklee mengurangkan stres?

  1. Vitamin B1~ mengurangkan kelesuan, keresahan, mempertingkatkan kecerdasan mental, melancarkan peredaran darah, meningkatkan stamina badan, menyihatkan sistem pencernaan dan memperbaiki metabolisma
  2. Vitamin B2~ mengurangkan keletihan mata, katarak, jangkitan lidah, membantu mengaktifkan vitamin B6 dan asid folik.
  3. Vitamin B3~ mengurangkan pengaliran kolestrol di dalam darah, memperbaiki kesihatan kulit, rambut, sistem pencernaan dan mengelakkan depresi.
  4. Vitamin B5~Asid Pantothenic memainkan peranan yang penting dalam melegakan tekanan/ stress. Sering dirujuk sebagai "vitamin anti-tekanan,".
    Penting untuk pengeluaran hormon yang berkaitan dengan tekanan yang dihasilkan dalam kelenjar adrenal, menurut University of Maryland Medical Center. Vitamin B kompleks boleh membantu memulihkan kelenjar adrenal daripada stress.
  5. Vitamin B6~ penting dalam proses asid amino, mengawal serotonin di dalam otak (ketidakseimbangan menyebabkan depresi), mengurangkan senggugut, menenangkan emosi, mengurangkan kekejangan otot dan sebagainya. Perubahan dalam tahap serotonin boleh mengubah mood dan menjejaskan keupayaan seseorang untuk menghadapi tekanan / stress
  6. Vitamin B12~ meningkatkan selera makan, memperbaiki tindak balas saraf, mengelakkan anemia, keletihan, baik untuk kecerdasan otak, kekuatan fizikal, memori, fokus dan keupayaan seksual
  7. Biotin~ membantu B Complex menjadi lebih efektif, mengurangkan rabun, rambut beruban, eczema dan keradangan kulit
  8. Asid Folik~ kesihatan fetus, kurang risiko sakit jantung dan kanser serviks, anemia, stres, ulser mulut dan sebagainya

#Asid folik dan B12 membantu dalam pembentukan sel-sel darah merah di dalam tubuh. Jumlah asid folik yang mencukupi dalam diet harian membantu mencegah kecacatan tiub neural bagi wanita yang merancang
kehamilan sebelum konsepsi dan semasa 12 minggu tempoh kehamilan bagi dos harian sebanyak 400 mcg.

Vitamin B memainkan peranan penting dalam metabolisme tenaga. Bahan-bahan choline dan inositol menawarkan kesan menenangkan yang boleh membantu dalam menangani tekanan.

Anda tau bila anda perlukan kami!! ^_^

Feb 7, 2015

Jalan-jalan cari makan; Wakaf Che Yeh Part 2

Hai..hai…hai….

Welcome back!! ada tak yang tertunggu2 kesinambungan cerita petang semalam?hahaha…ok lah oklah..sorry sebab tak sambung semalam…balik dah lebih jam 12malam, semua dah penat…tarik selimut tido ajelah ;p

Haaa… lepas maghrib kami bertiga pun memulakan perjalanan jjcm kami di pasar malam wakaf che yeh ni…awal lagi, banyak kedai baru bukak..tp apa yang menarik perhatian kami is this!!!

2015206200349 Pulut Ayam??!! tak pernah try neh…so, cik hubby pun beli…makan kat bilik je..sebabnya nak kejar2 naik bilik tengok cerita “Istikharah Cinta”…eh jangan salah paham…bee tak tengok pun cite tu tapi sebab episod last doh, jadi exited pulak..takde follow mane pun..hahahah..eh, tadi kate balik pkul 12 malam..erkk

2015206202747

sabo ler, meh laa nak cite satu persatu..dah siap beli pulut, kami pun jalan punya jalan punye jalan, macam2 yang kami jumpe..mmg dah niat dalam hati nak beli tudung untuk anak comel tu..takpe, round2 dulu..

2015206204358 2015206211010 Dari kiri : Eryna punye, Cikhubby punye, Tuan tanah kedaung punye!!!

tetiba kami terbau something…wanginyeeee kopi!! weh, bee tak minum black coffee tau tapi oleh sebab kewangian kopi yang bee bau dalam perjalanan ni, menggamit perasaan betul…cikhubby pun mcm nak try…so, order kan lah kopi ni

cuba teka, apa yang kami order?hakhakhak….kami kan bertiga, mestilah beli tiga..padahal dua pun dah cukup..nilah namanya org kampung masuk bandar..mane pernah jumpe ni..terus jadi jakun ;p

hubby punye bee belikan Mocha sejuk…budak banyak mulut mcm biasa chocolate hazelnut iceblended..dannn untuk tuan punye blog, kami beli caffe panassss… dah beli, kami balik hotel tengok ending cite yang memang sememangnya boleh diagak dah penamatnya..hahaha…tapi tetap nak tunggu dan tengok..

eh lupe nak bagitau..masa beli kopi tadi, adalah satu tempat ni mmg tempat budak2 main…alaa yang kereta2 motor2 pakai bateri tu…sicomey ni tengok laa pulak…dia pulak merengek2 nak main..oleh sebab nak tengok ending cite punye pasal, janji laa lepas abis cite nak turun balik…so, apa lagi..bila dah abis cite, seboklah dia ajak turun

Dalam kemengantukkan(cheewahh) tu, kami turun balik nak mengotakan janji kami…padahal turun balik tu sebab belum beli apa2 lagi…tudung sikecik pun tak beli lagi…so, tempat pertama pergi!!!

2015206233027 2015206233003

tengok tu..bukan main seronok lagi dia…harga??nasib baiklahh tak mahal weh..rm5/15minit..ok laa kan…org tua2 terengganu panggil “lepas awe” hakhakhak…

tapi tudung eryna kita tak beli pun..bukan sebab tak cantik…tp sebab rasa mahal…rm15/helai..baiklah beli kat terengganu…desa murni pun ada..rm5.90/sehelai…hikhik..kedekut tak?? ;p

dah masuk pkul 12, kitorg pun gerak balik!!!abislah cerita satu malam kami ^^

p/s : jangan lupe tunggu cerita bee dekat rantau panjang dan kemana tempat makan kami hari ini!!! jom mandi dulu n breakfast!!

layan gambar2 kat wakaf che yeh..macam2 ada!!

2015206191756 2015206200839 2015206201643 2015206202048 2015206235426 20152062355492015206235435

Feb 6, 2015

Jalan-jalan cari makan KOTA BHARU part 1

Selamat petang…alhamdulillah bee sekeluarga selamat sampai di Holiday Villa Kota Bharu yang terletak betul2 depan pasal Wakaf Che Yeh ni ha!!

Nak tau apa bee buat kat sini? plan ni adalah plan cuti sekolah aritu (eh eh..macam laa awak tu ada anak sekolah..tadika je pun!!hikhikhik) tapi yelah, semua org nak berjalan cuti sekolah, bee pun nak jugak kan..so, plan ni  sepatutnya bertarikh 25hb Disember 2014..

Actually bukan bee tunda pun..kan hari tu kelantan mengalami banjir besar…pada hari yang sepatutnya bee pergi tu laa…bee ingatkan dah burn dah bilik yang dah dibooking ni tapi tetiba awal januari hari itu, pihak hotel holiday villa (terima kasih ye!!) call untuk bgtau boleh pinda tarikh…alhamdulillah ada rezeki berjalan di wakaf che yeh…yeay!! ada rezeki eryna nak main pool..ye lah dah lama tak swimming(mcm lah reti!!hakhakhak)

Bertolak dari rumah pagi tadi (kuala terengganu) dalam pkul 1030pagi…alhamdulillah smpai kat masjid raja di kota bharu elok2 org tengah nak g solat jumaat..pkul 1 gitu..so, cikhubby pun berhenti solat ^_^

cikwifey plak selamat bergambar2 dalam kete..hikhikhik…layan gambar kami dalam kereta dulu

2015206141831 20150206021950

Dan lepas solat dalam 230 kami pun checked in kat holiday villa wakaf che yeh ni..tak susah pun..dari jauh dah nampak dah sebab hotel ni tepi jalan je…

sebelum masuk bilik bergambar dulu sepan hotel…yang ni je pun sempat sebab masing2 sibuk nak naik bilik rehat…

20150206024501 Eryna sibuk jugak nak amik dekat bunting tu…haish laa anak

Dapat bilik yang alhamdulillah selesa..yela, amik yang paling murah tu pun book online, rm155 je semalaman termasuk breakfast…so dapat laa bilik yang cuma mengadap bilik2 lain..takde pandangan luar laa maksudnya…hakhakhak..tak pelaa, nak masuk tido je..bukan nak tengok pandangan pun…kan??

Sampai2 je tak lupa nak telan VITALEA+B COM+VITA C untuk tenaga sepanjang hari, Omega untuk perjalanan darah yang baik, Garlic complex untuk elak angin dalam badan…juga sebagai antibiotik semulajadi elak selsema demam di musim cuaca yang tidak menentu ni.. ^_^

2015206144943 ini bilik yang kami dapat..alhamdulillah

Eh eh..macam lari je dari tajuk…takde isu makan2 pun..hakhak..malam ni laa bee post bab makan2 sebabnya sepetang ni rehat je..eryna pun main pool je…so, in shaa Allah malm ni bee share gambar makan2 kat wakaf che yeh ye!!

stay tuned!!

Feb 5, 2015

Pengedar Shaklee yang sah

Rupa-rupanya ramai lagi yang tak tau mana nak cari pengedar shaklee di kawasan Kuala Terengganu. Anda tak perlu susah payah nak bergerak kesana kemari. Bee hantarkan kedepan pintu rumah anda

^_^

Bee duduk di Kuala Terengganu..di bandar kuala terengganu tp kalo setakat daerah kuala nerus atau marang tu, in shaa Allah bee sampai…lagikan Kuala Berang pun bee pernah pergi hantar, inikan pulak di bukit payong je…
20141006013544Inilah peneman umi setiap kali COD barang

Jangan risau, kalaulah satu2 produk tu takde dalam tangan, bee akan cuba jugak cari atau mungkin anda boleh tunggu dalam sehari dua..kerana perkhidmatan shaklee setakat ni alhamdulillah sangat baik di kuala terengganu..order hari ni sebelum pukul 3petang, in shaa Allah sampai esok sebelum tengari..terbaik kan??!!
Kadang2 anda cuma membeli tapi tak tau macamana cara makan, atau bila dapat kesan apa2 tak tau mana nak tanya, dont worry, bee akan cuba bantu anda sekiranya ada masalah..kenapa?kerana bee dibayar shaklee untuk memberi konsultansi terbaik untuk anda…kalo tak, takdenya shaklee nak buat kelas2 nutrisi bagai kan??!!
Masalah kesihatan dan tak tau nak makan apa, jgn risau, shaklee ada banyak variasi produk yang anda boleh pilih tanpa membebankan poket anda..ye la, tak semua org berduit kan?in shaa Allah, anda bagitau bajet anda, bee akan bagi pilihan2 yang ada ^_^
  • saya SABIHAH
  • Shaklee Independent Distributor (SID); pengedar sah Shaklee anda
  • COD (bandar kuala terengganu, pengadang baru, bukit payong, marang, kuala nerus, seberang takir, gong badak, Universiti Malaysia Terengganu(UMT), UnisZa, ajil, kuala berang)
  • 017-3740100
  • 019-9897010
  • Inshaa Allah Whatsapp/sms/call akan berjawab kecuali bee tidur (kihkihkih)

Jan 26, 2015

Cita-cita Eryna

Hari ini ada pemeriksaan gigi di sekolah eryna... kelam kabut eryna bangun pagi td sebab nak gosok gigi..betapa takutnya dia bila sebut nak check gigi...hikhik..kelakar laa kamu sayang






Tiba-tiba eryna balik sekolah hari ni, eryna bagitau umi, eryna nak jadi nurse!! PELIK!! sebabnya selama ni, eryna tak pernah sebut pun nak jadi nurse...biasa sebut pilot(sebab nak naik kapal terbang), bomba(sebab tengok cite upin ipin)...tetiba je hari ni, tukar cita-cita

umi dengan semangatnya tanya "kenapa eryna nak jadi nurse?" dengan harapan jawapannya memberangsangkan laa kan...sekali jawapan dia senang je "kalau budak2 nakal, eryna nak cabut gigi dia!" hahaha...baru ku paham...

bee dulu2 nak jadi perdana menteri..sebab suka sangat tengok Tun Dr M berucap..setiap kali dia bercakap kat tv tu, mmg mata, telinga, tangan semua lah tertumpu ke situ...tp bila bee bgtau ayah bee, ayah bee kata "org perempuan tak boleh jadi PM" hancur harapan..tp takpe...sekurang2 nya bee pernah ada cita2 yang jarang org minat ^_^

UNIK!! Tak terdapat pada bangunan lain

Bukan sekadar jatuh cinta pada produk je, bee juga jatuh cinta pada setiap apa yang bee baca pasal shaklee…nanti bee cuba cerita satu persatu…tapi hari ni, bee nak share pasal bangunan shaklee yang sangat unik…

Early_Shaklee_Office1bangunan shaklee yang pertama di OHIO 

Ibu pejabat Shaklee sekarang terletak di Pleasanton, Carlifornia bukan sekadar pusat operasi, malah ia adalah simbolik kepada falsafah yang didokong oleh Shaklee. Ia direkabentuk oleh arkitek terbilang - Gensler, menjadikan bangunan ini mesra pengguna dan mesra alam sebagai refleksi kepada komitmen Shaklee terhadap

"Kehidupan yang harmoni bersama Alam Semulajadi".

Anda boleh menikmati pemandangan indah - langit, tumbuh-tumbuhan, bukit bukau dan kehijauan tanah lapang, tidak kira di mana posisi anda berada di dalam bangunan ini. Reka bentuknya yang serba moden dan maju, membolehkan ia diterangi secara semula jadi oleh cahaya luar, serta pembinaannya daripada bahan dan warna secara semulajadi. 

Ibu pejabat shaklee

Antara keunikannya seperti:

  • Bahan-bahan kayu dan pintu diambil dari kawasan hutan mampan.
  • Pembuatan permaidani daripada bahan yang dikitar semula
  • Kerusi-kerusi diperbuat daripada bahan yang dikitar semula
  • Tanaman landskap yang dijaga rapi terdiri daripada sebahagian tumbuhan botanik yangh terdapat di dalam produk-produk Shaklee
  • Penggunaan sensor pergerakan bagi mengawal suis lampu untuk tujuan penjimatan tenaga
  • Penghadang tingkap yang dikawal oleh sensor elektrik, bagi membolehkan 80% cahaya luar menerangi ruang dalaman dan pada masa yang sama menapis kepanasan
  • Penggunaan "Low-E glass" di seluruh bangunan untuk penggunaan tenaga yang efisien
  • Peredaran udara melalui bawah lantai untuk penggunaan tenaga yang lebih efisien dan menjamin kualiti udara
  • Ruang dalaman yang luas bagi menggalakkan suasana kerja yang lebih harmoni dan menjamin peredaran udara segar
  • Orientasi bangunan yang mesra alam dan kedudukannya yang berhampiran dengan pengangkutan awam.

sumber : Buku panduan nutrisi Shaklee

haaaa…baca tak? bukan setakat produk je mesra alam tau…bangunan pun!! mane nak cari company yang AMAT-AMAT menitikberatkan sumber yang betul2 MESRA ALAM…tq Allah sebab pertemukan bee dengan shaklee…tq Shaklee kerana anda, bee percaya pada MLM..tq kawan2 jugak sebab anda semua sentiasa bersama bee, bersama shaklee!!

Jan 24, 2015

Amazing Race; TEAM UYMS!!!






Perjalanan kami bermula seawal 430pagi...huiyooooo awal kan?nak tau kenapa?apa yang buat bee bangun seawal tu?haaaaa...meh nak cerita panjang lebar!!                                                       

Mane tak awalnye, sejak seminggu sebelum lagi, semua duk kecoh nak pakai baju apa lah, nak bawak apa lah...ada jugak yang buat lawak cuti awal sehari sebab risau nak tinggal rumah...padahal sehari aje pun...persiapan macam nak pergi setahun tau tak?aduhai...siap ada yang kena usik dengan suami kata kena bawak pasport..hahaha...seminggu gelak aje disebab kan group ni...

eh eh...belum cerita nak pergi mana kan?pergi kolumpo kekdahnya...pergi pulak dengan kawan2 satu group...lagi bestnye, kitorang naik kapal terbang pergi pagi balik malam...exited bila ada daripada group ni tak pernah naik lagi..mcm2 laa soalannye..hihi...yang tak masuk dek akal pun ada..hahaha...kami sembilan org dari terengganu..memang betul2 rombongan cik kiah tau

Dalam ERL dari KLIA2 ke putrajaya...banyak lagi tempat lain tp sebab seronok punye pasal, 
nak duk satu tempat je..hahahha

oleh sebab semua pun kalut itu ini, bee pun terkena sama kekalutan tu..biasa dah bangun pkul 5pagi..tp sebab hati dan otak duk fikir mcm2 pkul 4 pagi bangun..415pagi terkejut lagi...430 terus bangun jela...hahaha...awal tak??

dah siap semua kerja2 kat rumah, pkul 7pagi gerak dari rumah..sebabnya cik hubby nak g punchcard dulu..nak hantar isteri tersayang laa kan..bukan selalu isteri gerak mana2 tanpa dia..hikhik...

kami di airport kuala terengganu..jgn mintak gambar di KLIA2..hikhikhik

Alhamdulillah kami sampai di Faizworld training centre di Paragon Point 2, Bandar Baru Bangi pada jam 10.40pagi. Dari KLIA2 tu naik ERL ke putrajaya central(betul eh?org darak ulu masuk bandar sungguh)pastu amik cab terus ke bangi...


Kami dalam teksi eksekutif(sebab boleh naik 6org kot)

Kelas berlangsung 2jam setengah rasa mcm 2minit setengah je!! Wajib curi masa untuk pergi lagi...ada rezeki, ada jodoh pasti kami datang lagi, lagi dan lagi...TQVM khas buat PM Cery Mamafaiz yang sudi memberi kami ilmu yang kami hampir2 lupa...JATUH CINTA LAGI dengan shaklee!!

Petang pulak bersama Master2b Mija yang datang drive dari....... (lupe mija...jangan marah mija...ilmu tak lupa) tp yang pasti mija sanggup cancelkan appointment dia dengan 'anak2' dia semata2 untuk beri lmu kepada kami semua...terharu T_T
Bawah dari kiri : Marrs, SiCantik, Cieyna, Tyha
Atas dari kiri : Fauziah, Faizah, Master Yani, Hidayah, Arieda, Ezan, Mija, Watie, Huda

selesai je semua majlis2 ilmu, kami cuba telefon teksi untuk datang amik kami di bangi untuk ke putrajaya kembali...jeng jeng jeng...tunggu punya tunggu, satu je teksi yang sanggup datang...mane taknya, pkul 5 petang...dengan jalan jam nye lagi...susahlah nak dapatkan teksi..so, kami decide, 4org gerak dulu beli tiket ERL semua, pastu tunggu di putrajaya je...sabar lagi...Ezan cuba call kawan dia mintak tolong...tp oleh sebab jem waktu tu, kami tunggu dari jam 530 petang sampai ke 630 baru kawan dia sampai

masa tunggu tu, rasa mcm nak tahan je mana2 kete yang lalu...dah tak rasa malu ape dah..hati rasa nak smpai je...cieyna dah terdiam seribu bahasa..hahaha..nasib baik tyha dah ikut naik teksi dulu, kalo tak lagi kecoh lah jawabnya..hahaha....

belum cerita Mija call ckp "korang kena sampai putrajaya sebelum 655 petang tau...pastikan korang sampai sebelum 655 petang!!" dengan tak tau sape yang call, bee jawab je, ok2 dah otw ni...hahahaha...TQ mija...tu belum cite kak cery suh adik dia call lagi...hahahaha...tq sooooo much jugak sebab akak nak bantu..alhamdulillah, kami smpai putrajaya sebelum 655petang...

1....2....3..... Senyummmm

cerita 655 petang ni yang kelakar, bee,ezan,cieyna ngan arieda...main amazing race kat putrajaya tu..tak tengok dah kiri kanan...kalo sesapa yang baca ni, tengok kami berlari2 dengan bawak beg mcm2 ni, silalah komen apa yang korang nampak..hahaha..takde dah kontrol2 ayu semua, lari seribu langkah gitu...hahaha...sampai KLIA2 pun sama...punye lah seronok tengok pintu gate K2 macam dah depan tuuuu je...sekali hambik ko, turun tangga naik tangga simpang kiri simpang kanan...fuhh...JAOHHHH...sampai kat gate, org dah nak masuk dah..tp sekali lagi kami bersyukur, sebab sempat sampai kat pintu gate tu sebelum ditutup...

kepada pihak pengurusan Malaysia Airport, bee pun rasa sedih, sangat tidak praktikal pemilihan tangga dan jalan yang bersimpang siur itu...kenapa?kalo org tua nak guna?mcmana?adakah pihak Malaysia Airports nak tolong hantarkan?kalo yang boleh membaca oklah..jalan perlahan2 dan ikut je laluan yang betul..yang tak pandai membaca macamana?mungkin ada yang jawab, mereka tak naik kapal terbang...kenapa?ingat mak ayah tak pandai baca, anak tak mampu nk belikan tiket?yang kami nampak cuma duduk dikaunter je ramai...tp yelah, semua dah siap kan?harap2 adalah penyelesaian buat perkara2 sebegini ^_^


Tp bersyukur jugak diberi kesempitan masa semalam..kalo tak, abesss duitttt..org kampung masuk bandar lah katakan...hahahah...

kenapa bee cite ni?sebab bee nak ingat semua ni 50tahun lagi..seronok bersama kamu semua!!!
TQ Allah
TQ Mija
TQ Yani

Jan 5, 2015

5 cara MUDAH; mengawal nafsu MAKAN

wahhh…wahhh…wahh…

Exited tak?? Entry pertama tahun baru…bukan korang je teruja ni..bee yang nak cerita pun rasa, perghhhh…exited nak share dengan anda semua cara terbaik untuk mengawal nafsu makan..

1. Air… Sepanjang Hari

Air kosong boleh mengurangkan keinginan terhadap makanan dan minuman bergula. Malah, air kosong tidak mengandungi gula dan tidak akan membuatkan berat badan anda bertambah..atas sebab ini jugaklah bee bawak sepanjang masa air kosong ni…

10858481_10205559028238168_4546072452392664752_nbekalan bee setiap hari 

2. Buah Epal!

Epal besar membekalkan 5g serat. Disamping itu gula epal juga tidak mempengaruhi kandungan gula dalam darah berbanding kanji - dan jika ada pilihan, pilihlah epal hijau. Kandungan gulanya juga lebih rendah

apple psst..yang ni, bee pun tengah cuba amal…setiap kali beli epal hijau, kononnya nak makan sebiji sehari…bertahan 3hari je..pastu kecut terus dalam fridge tu…hahahah

3. Jangan Skip Sarapan Pagi.

Sarapan pagi itu memang penting. Dengan meninggalkan sarapan, gula dalam darah anda akan menurun dan boleh menyebabkan kelesuan dan nafsu untuk makan secara berlebihan. tapi ingat, walaupun wajib amik sarapan, jangan lah makan sarapan berlebih2..cukup dengan satu hidangan kecil..3-4 jam selepas itu, amik lagi makanan dengan hidangan kecik..INGAT!!! Ambil  5–7 hidangan setiap hari..hidangan kecil ye

 

4. Protin Baik Utk Anda!

Protin bukan sahaja mengenyangkan malah boleh membantu mengawal keinginaan terhadap karbo. Bagi yang ingin menurunkan berat badan dan mengawal selera boleh meningkatkan pengambilan kalori protin harian sebaynak 25%. Sekiranya anda mengambil 80g sebelum ini, tambahkan kepada 100g sehari.

Tapi pastikan ia sumber protin yang bersih. Elak dari makanan protin berlemak. Sebagai contoh; dada ayam adalah jauh lebih baik berbanding paha atau kepak ayam..

Dalam kes ni, bee suka amik protin soya..nak lagi senang, telan je ENERGIZING SOY PROTIEN ni haa…kenyang dan sedap!!

images 

5. Suplemen Membantu!!

Terdapat pelbagai makanan tambahan yang boleh bantu mengurangkan nafsu makan, antaranya:

  • Asid Amino : Tyrosine, Phenylalanie, GABA, Tryptophan & glutamine bantu dalam membekalkan pengeluaran bahan kimia pada otak yang boleh memodulasi emosi dan nafsu.

(ESP membekalkan anda dengan 9 asid amino perlu yg tak dapat dihasilkan oleh badan. Ia juga terbukti dengan ujian klinikal mampu mengekalkan paras gula yg normal dalam darah dan memberi manfaat tenaga berpanjangan.)

  • B-Kompleks: Penting dalam pembentukan cecair kimia pada otak dan selalunya kurang di dalam diet kita.
  • Mineral: Kromium, magnesium & kalsium bantu kawal nafsu makan.
  • Multi- vitamin: Boleh membantu anda tidak terlalu lapar. Kebanyakkannya mengandungi Vitamin B dan mineral.

(Jangan tak tau, Shaklee menawarkan VITALEA yang merupakan multivitamin dan multimineral yang terbaik dan pertama didunia..dengan satu harga, anda boleh dapat 2 kebaikkan)

Bukan senang ye nak mengawal nafsu yang dah menjadi kebiasaan atau org kate dah jadi tabiat pun. tapi apa salahnya kalo kita cuba buat perubahan yang kecil dulu untuk mendapat hasil yang besar…sikit2 lama2 jadi bukit ^_^

1415509934937Nah amik, belanja gambar sikecik minum MEALSHAKES sekeping..budak ni tak boleh tengok umi ke abah ke minum air susu, sibuk mintak susu dia…UMI ni PEM**AS sket nak buat susu dia..sebabnye nanti jadi mcm ni!!

10884893_10205765311835129_1524051526_n ^_^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...