Aug 9, 2014

Mengandungkah Aku??



Hari ini cukup 65 hari sejak dari period terakhir Bee...macam-macam tanda dah rasa ni..mual-mual, pening kepala, selalu mengantuk, penat, perut rasa kembung, selalu lapar dan paling ketara ada rasa something yang bergerak dalam perut..mengandungkah aku??

Mula-mula jom kita check tanda-tanda awal kehamilan

1. Kelewatan Haid
Memang dah lewat sangat ni..sepatutnya bee dua kali period dah..dan memang rasa ketara sebab bee tak pernah miss period
2. Loya dan muntah
Loya tu ada..mmg rasa selalu...ish bleh kata dalam mulut ni terasa macam air liur tu penuh selalu..tapi muntah tu baru sekali laa sepanjang 65 hari kelewatan period ni
3. Sakit dan tegang buah dada
Yang ni bee rasa pada mula-mula lewat period haritu...lewat dalam seminggu dua..mmg rasa tak selesa sangat...tapi sekarang mmg dah tak rasa dah
4. Berasa letih dan mengantuk
Ni memang selalu rasa...kadang-kadang kat ofis tu tido je waktu tengahari..lepas tu mula lah rasa lapar bila tak makan tengahari kan..hihihi
5. Kelaparan yang panjang

kegemukkan jadi masalah kesuburan
Ketara betul gejala ni...selalu lapar...bangun pagi-pagi pun, terus rasa nak makan..mula lah fikir nak masak ape.. ^_^ paling best, selalu teringin nak makan burger...(bukan burger mcd tau..bee kurang sket mcd ni..lebih suka burger kedai tepi jalan tu..lebih murah dan lebih sedap kot!!)
6. Kerap kencing
Boleh dikatakan bee ni pengamal tegar air masak..jadi memang selalu kencing kan..tak ketara terasa gejala yang no 6 ni
7. Ujian air kencing yang positif
Ni yang paling utama..sepatutnya bee buat pregnancy test ni selepas 2minggu lewat period tapi, lewat seminggu bee dah buat (resultnya negatif) minggu kedua (masih negatif) minggu ketiga(pun negatif)
Akhirnya, selepas berbincang dengan suami, bee amik keputusan nak jumpe doktor sendiri..bimbang juga kalau-kalau ada masalah lain..

Mula-mula bee pergi klinik yang ada panel cikhubby(dasar kedekut..hihihi) doktor minta buat ujian air kencing lagi sekali, tapi resultnya masih lagi negatif..so, doktor scan..TERKEJUT bila doktor kate ada CYST..selama ni bee scan dimana-mana tak pernah doktor bagitau ada..malahan doktor puji lagi(perasan) katanya rahim comel je..takde masalah apa-apa...kecil sangat dalam 2.7cm so, doktor cakap biasanya takde masalah cuma lepas ni kalo scan lagi, bawak gambar scan tu untuk dia bandingkan samada cyst tu membesar ke tidak..

Balik dari klinik, termenung panjang jugak...terus telefon cikhubby bagitahu semua fakta-fakta yang doktor huraikan..mungkin disebabkan cyst tu yang mengganggu hormon yang menyebabkan kelewatan period kali ni..takut, risau, bimbang macam-macam fikir...balik je dari kerja, baru teringat ada kawan pernah pesan, kalau ada doktor bagitau apa-apa pun masalah dalam tubuh ni, make sure cari doktor lain untuk mintak second opinion..kadang-kadang doktor pun ada jugak yang tidak menerangkan sesuatu dengan secara detail..masih belum puas hati, cari doktor ketiga..sehinggalah kita rasa cukup fakta yang kita perlukan

so, bee tak fikir panjang bab tu..balik kerja petang terus pergi klinik lain..tapi tak bagitau pun pasal pergi dah tadi klinik...bee cuma request nak scan sebab lewat period tapi UPT negatif sahaja...scan punya scan, doktor cakap, takde masalah...rahim elok terletak...cuma banyak angin..doktor pesan jangan makan makanan berminyak sangat, minuman berais..makanan pedas..huishh semua yang dilarang semua yang bee makan..muahahaha

lepas tu tunjuklah scan yang klinik sebelum ni..doktor cakap, jgn risau, kalau 2.7cm punye cyst bila awak period, dia akan kecut..fuhh legaaa....biasanya cyst yang membimbangkan lebih dari 5cm...kalo 2cm ni normal sahaja...patutlah doktor sebelum ni cakap takde masalah dengan cyst yang 2.7cm tu..cuma dia tak bagitau pulak yang bila period cyst tu ada kemungkinan mengecut..dia cuma bagitahu next scan, kene check tengok cyst tu membesar atau tidak..takde pun dia kate cyst tu membesar atau mengecil...MENAKUTKAN BETUL!!!

Jadi, doktor yang kedua bee jumpa ni bagitahu lah, masalah bee ni adalah masalah hormon sahaja..jom kita check apa yang menyebabkan hormon ni tak stabil...kerana masalah hormon ni juga menyumbang ketidaksuburan bagi seseorang..

PUNCA / Perkara yang boleh membawa kepada masalah Hormon Tak Stabil ialah :

1. Jenis pekerjaan atau cara kita bekerja
Rasanya bee kerja tak membebankan sangat pun..kerja Khidmat Pelanggan dan pelanggan-pelanggan bee ni tak memberi apa-apa tekanan pun sepanjang 65 hari ni..hihihi
2. Period cramp/ senggugut setiap kali datang bulan.



Yang ni pun jarang-jarang je berlaku..tak senggugut mana pun..selalunya kalo nak period, dia keluar tanpa signage pun...pandai-pandai laa nak bajet kan
3. Kegemukan melampau. Lemak tepu dan tebal itu boleh halang perjalanan darah kotor kita.

Ni ada kemungkinan...tubuh terasa berat semacam je..orang lain puasa turun berat badan, bee ni puasa makin sedap makan..muahahaha
4. Tekanan / stress yang melampau senhingga mengganggu emosi dan sistem peredaran darah.
Kemungkinan besar nya adalah punca yang ni..kerana bee ada masalah sket baru-baru ini..bukan masalah kerja..masalah yang bee tak boleh nak cerita..secret gitu..hihi..tapi dah selesai semua pun..cuma masalah ni sepanjang bee hidup, inilah kali pertama bee rasa sangat terbeban...mungkin lah ini penyebab period bee jadi tidak regular
TETAPI!!!

Ada jugak kawan-kawan nasihat jangan cuba makan apa-apa yang boleh menyebabkan keguguran..sebabnya, pernah ada kes(kawan cerita) selepas 3bulan baru nampak janin dan selepas 3bulan jugak baru UPT tu positif..pernah ke dengar??tapi takpe laa..kalo ada rezeki, Allah bagi, alhamdulillah..eryna pun dah 5tahun..bee dah lama sangat dah rindu nak main baby..hihihi

psssttt : bee nak makan GLA Complex shaklee lepas ni..sebelum ni pernah makan tapi sebab masa tu takde masalah apa-apa kan, so tak nampak kesan sangat lah...sebabnya GLA Complex shaklee ni dikatakan boleh membantu STABILKAN HORMON DAN TURUNKAN BERAT BADAN

Usaha adalah perkara yang kita wajib buat...REZEKI bukan ditangan kita ^_^ DOA senjata utama!!!

37 comments:

Unknown said...

Salam sis, mcm sy baru 25hari lewat.. sebelum ni piriod regular cuma cyle panjang.. pling pnjng 35hari.. hari ke 20 saya ke klinik buat scan tp dokto kata ta nampak apa2.. jadi dy nk wt upt sy kata taknak sbb rsa takut hampa.. last buat msa hari ke 18.. jadi sy anggap tak mengandung la.. skg ni sy rasa smua simtom pregy.. smpai terasa berdenyut kdg2.. adakah tu normal? so bile sy bole jmpe dokto lg agak2? sy takut ada mslh lain plak dlm perut ni.. :(

Unknown said...

Saya Ada sprang kawan yg dah 5 bln,, bru upt positif n scan nmpk baby.. Sblm tu buat upt selalu negatif saja..

Unknown said...

Saya Ada sprang kawan yg dah 5 bln,, bru upt positif n scan nmpk baby.. Sblm tu buat upt selalu negatif saja..

poisonivy said...

De gobox... msa kwn awk upt negative dia pena scan perut x. Nmpk rahim kosong atau kantung ade tp xnmpk baby.

poisonivy said...

De gobox... msa kwn awk upt negative dia pena scan perut x. Nmpk rahim kosong atau kantung ade tp xnmpk baby.

Unknown said...

Hai... sy dh lewat 26 hari period.. mase lewat 15 hri sy dh test upt negatif...kt klinik pun negatif.. scan but dr said ade kantung tp masih kosong..dr assume preggy and give folic acid to build DNA.. today i check again but still negatif.. symtom mual..muntah.. makan aje.. pening semua ada.. suami pun same.. huhu.. ade ke yg same situasi dgn sy

Unknown said...

Hai... sy dh lewat 26 hari period.. mase lewat 15 hri sy dh test upt negatif...kt klinik pun negatif.. scan but dr said ade kantung tp masih kosong..dr assume preggy and give folic acid to build DNA.. today i check again but still negatif.. symtom mual..muntah.. makan aje.. pening semua ada.. suami pun same.. huhu.. ade ke yg same situasi dgn sy

nuruljane said...

Hye, sy dah lewat 28 hri ,tp tak cek lg.sbb seblm ni dah cek 2 kali tp result-, tu yg mls nk cek lg.

Anonymous said...

Hai..saya dah lewat 51 hari..lastweek buat upt negatif. Simptom2 kdg mcm preggy gak..btw anak sy dah 4 org..first time jd gini..risau gak..masalah hormon ke atau mmg preggy ya? Nextweek baru plan nak scan..

Anonymous said...

Hai..saya dah lewat 51 hari..lastweek buat upt negatif. Simptom2 kdg mcm preggy gak..btw anak sy dah 4 org..first time jd gini..risau gak..masalah hormon ke atau mmg preggy ya? Nextweek baru plan nak scan..

Unknown said...

Hi sis Ally, sy pon sama mcm awak. Lewat lebih kurang 55hari,last week cek, negative. So now u da pergi scan ke? Klu dah, +ve or -ve.. nt share yer. Tq..

Izzah said...

Sy pn ade mslh sma....da lewat peot dekat 2 bln....bt upt ngatf...scan x de ape....tp tjut nl mkn pill trun darah....sbb msh brhrap n instict kuat ckp preggy....enth la...tkut rsenye

Izzah said...

Sy pn ade mslh sma....da lewat peot dekat 2 bln....bt upt ngatf...scan x de ape....tp tjut nl mkn pill trun darah....sbb msh brhrap n instict kuat ckp preggy....enth la...tkut rsenye

Anonymous said...

Hurrrmmm sy lewat baru 15 ari..siap buat test guna clear blue tapi -ve...tak mengandung lah tu..huurrmmm buat x tau lah..

juehilmi said...

sy pulak skang nie.. dah lewat 14hari.. upt negatif je.. mase lewat 10 ari dh g klinik.. doc scan nampak kantung saja.. doc suh datang lgi 2 minggu utk tgk progress.. skang nie pun tgh tak sihat duk selsema, batuk n pening kepala.. klo ikut history anak sulung n no. 2 dlu.. mmg awl hamil asik sakit aje.. kali nie tk tau la sbb bile wat upt asik negatif so xmo berharap sangat.. tp bile scan doc nampak kantung tu.. debar juga..

Unknown said...
This comment has been removed by the author.
js said...

Sya...dh lewat period dekat 3 bulan...then minggu lepas sya ada test upt skali ada line kdua yg muncul tp sangat lah samar.Then smlm sya test upt nampaknya negatif.Jd in the same day sya minta antar cik somi p klinik utk cek up and minta ubt turun darah tp sblum tu doktor scan dulu...tp masa scan tu nampak ada kantung dlm rahim.doktor klasifikasikan sbg early pregnancy...kena buat appointment 2 minggu lg utk tengok pkembangan bby...sya ni jenis period yg x ok...klu ada rezeki ni anak yg k empat.coz anak yg ptama sampai yg ktiga ...bila cek upt terus double line...

Unknown said...

Saya dah delay period 8 hari..time delay hari ke5 test upt beli kat farmasi nmpk mcm ada 1 line n 1 line lg kabur sgt..pastu hari ni test lg upt jenama lain pulak tp result negative pulak..period sbelum ni okey..klu lewat pon sari jew..ni dh byk hari sgt..x penah lewat mcm ni..kepala pening lalat jew..hehe..ada harapan ke preggy klu mcm ni?

Fara said...

So awk camne skrg?da preggy ke,, mase awk cek tu awl lg tu yg kabur tu kan..

Unknown said...

Pernah preggy ke sebelom ni sis

Anonymous said...

Hai sis.. Sy pun mengalami masalah yg sma.. Sy lewat 49 ari.. Dh buat pregnancy test negative g test d klinik negative juga dh jumpa doktor scan doltor ckp xda apa2 rahim sy ok just haid tu masih lekat d dinding rahim.. Doktor bg ubat tuk cairkn.. Tp masalahnya skrg ubt tu dh nk hbs masih blm kluar juga.. Skrg bdn sy sakit2 perut kejang kepala pening dan mual2.. Sy bingung apakh doktor ckp tu btol atau sy hamil? 😢

Unknown said...

Hi.assalam..sy da lewat smnggu..tp xdi mlm dlm pkul 10.30 sy cek upt ngatuf..sy x prnh lbih dri 35 hri...sgt rsau klau bkn pregnnt..tkut pyakit lain..ape ptt sy buat?check up dgn hospital or klinik or pergi scan?need ur help...

Cik eyka said...

Hi sy lewat period 10 Hari..bila cek upt -ve... Risau sgt takut sakit lain..rupanya ramai mslh mcm sy..sy pernh gugur lpstu cuci period pon xbetul kitaran pon lama

Pnwawa said...

So macamana sekarang result tu sis? Sbb sayaa alamai yg sama sekarang.

Unknown said...

Hi...sy lewat period 5 hr, bulan 8..selepas tu sy test upt negative.. Lbh kurang smgu still negative, tp after window time upt ke2 naik doubleline,sy confuse preggy ker x.. Sy baca 1 blog faint positive vs evaporation.. Die tulis rumusan die hasil die cari maklumat jika kita confuse slepas test upt samada itu faint positive atau evaporation test sekali lagi dgn celup upt td dgn air kosong jika sblm nie kite test dgn air kencing tp nie celup atau titiskn guna air kosong mcm kite test air kencing.jika faint positive line C dan T yg kabur tu xakan hilang.. Bermakna kite positive preggy.. Jika line T yg kabur tu hilang, bermakna tu evaporation jd kite x hamil. Tp malshnyer sy test upt asyik negative tp selepas window time ade bbrp upt timbul doubleline. Sy test celup air kosong double line tu x hilang.. Ade yg hilang, dh pg scan, kosong.. Tp sy alami semua simptom org preggy shga hr nie.. Selepas scan 8/9 shga hr nie 17hb lbh kurang smgu lebih dh.. Sy test msh negative.. Sy lupe 1 perkara, slpas sy lewat period 5hr, pada hr ke6 selepas bersama, sy turun darah tp darah tu cair,sy angarkan aliran darah tu dalam 2 sudu sj.. Pada hari ke2 pun sama tp smp tgh dh stop.yg buat sy keliru sy ade rasa sakit breast, sakit bhgian ari2 tapi lebih bnyk terasa sblh kiri, sakit kepala, pening2 mual, muntah, selera makan,perut kembung, kerap kencing, sakit belakang, pinggang,mengantuk walaupun tdow yg cukup sembelit dan hidung tersumbat.. Dh lbh dari 2 mgu saya rasa semua nie.

nuruljane said...

jd skrng mcmn result?sis pregnt ke atau tak?sbb sy pun alami benda yg sma

nuruljane said...

kot2 bole sharing

Unknown said...

Sy mcm alami benda sama bila cek upt negative tp lapar berpanjangan tu ada.bila tgk fizikal perut sy makin buncit n xkempis2 urmmmm berat badan xnai k tp perut buncit cek upt always negative risau penyakit lain dtg harap dijauhkan

Unknown said...

Salam.. Hi... Sy berumur 24tahun..bru berkahwin 3bulan..kandungan pertama sy gugur.. Kemudian sy ikhtiar berurut, jaga makan, berat badan turun 3-4kg..period sy accurate setiap bulan. Pernah lambat atau cepat.. Tp bulan ni sy dah lambat 5hari period.. Sy cek upt clear blue pagi hari ke 5 tu dpt result not pregnant.. Xpuas hati sy cek lg skli upt still -ve...symptoms pening, mual, muntah, belum pergi KLINIK lagi.. Tgu hari ke 7 kalau tak period juga baru pergi.. Agak2 sy pregnant ke.. Atau sy test upt terlalu awal ke mcm mana ya? Ada siapa2 mcm sy?

Unknown said...

Tak pernah lmbt period atau cpt...

Unknown said...

Xpernah lmbt period...

Mistery Hati said...
This comment has been removed by the author.
Miss_A said...

Hi Sis.. Saya baru berkahwin pertengahan bulan 10 tadi... lepastu ada bersama dgn si suami masa subur... masalahanya skrg saya telah lewat haid selama 26 hari.. sebelum ini Period saya kdg2 nda juga stabil...tetapi nda pernah jga nda dtg haid..sudah juga cek Upt tu 4 kali tp tetap -ve, pergi klinik nk scan check kot2 ada problem sma perut...tapi doktor tak kasi scan sbb dia ckp..klau suda Upt -ve bermakna tidak mgandung lah.. tapi sy perasan skrg ni perut sy kerap sakit mcm kena cucuk,kdg2 sakit mcm gastrik,sembelit dan badan jga brsa letih2 kalau lama duduk or bdiri dan Skrg ni sy mcm surrender mo cek upt dan pergi klinik... uhuh

Mistery Hati said...

sama, sdang alami benda sama.. hampir dua bulan, upt masih negatif.. lusa jumpa doc nk minta scan,sbb perut rasa kras senak bila duduk , sakit otot pinggang hingga punggung jgn cakap la mencucuk2..kejap ada kejap takda.. perut pun kejap sakit belah kanan kejap sakit belah kiri... selera kadang naik kadang down..time sakit memang down la selera pun..

Mistery Hati said...

sama, kita pun dah delay 21days .. lagi lewat masa first month hritu 28days hari tepat2jangka period buat upt double line samar2.. tapi tak yakin.. ulang lg dua tiga hari dah negatif pulak..lmp 2/11 .. sdang alami benda sama.. hampir dua bulan, upt masih negatif.. lusa jumpa doc nk minta scan,sbb perut rasa kras senak bila duduk , sakit otot pinggang hingga punggung jgn cakap la mencucuk2..kejap ada kejap takda.. perut pun kejap sakit belah kanan kejap sakit belah kiri... selera kadang naik kadang down..time sakit memang down la selera pun..

Mistery Hati said...
This comment has been removed by the author.
Mistery Hati said...

macam mana hasilnya sis.. sama kita baru kawin juga bulan 11, ada simptom sama.. berdiri kejap letih.. doc cakap apa?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...