Aug 9, 2014

Mengandungkah Aku??



Hari ini cukup 65 hari sejak dari period terakhir Bee...macam-macam tanda dah rasa ni..mual-mual, pening kepala, selalu mengantuk, penat, perut rasa kembung, selalu lapar dan paling ketara ada rasa something yang bergerak dalam perut..mengandungkah aku??

Mula-mula jom kita check tanda-tanda awal kehamilan

1. Kelewatan Haid
Memang dah lewat sangat ni..sepatutnya bee dua kali period dah..dan memang rasa ketara sebab bee tak pernah miss period
2. Loya dan muntah
Loya tu ada..mmg rasa selalu...ish bleh kata dalam mulut ni terasa macam air liur tu penuh selalu..tapi muntah tu baru sekali laa sepanjang 65 hari kelewatan period ni
3. Sakit dan tegang buah dada
Yang ni bee rasa pada mula-mula lewat period haritu...lewat dalam seminggu dua..mmg rasa tak selesa sangat...tapi sekarang mmg dah tak rasa dah
4. Berasa letih dan mengantuk
Ni memang selalu rasa...kadang-kadang kat ofis tu tido je waktu tengahari..lepas tu mula lah rasa lapar bila tak makan tengahari kan..hihihi
5. Kelaparan yang panjang

kegemukkan jadi masalah kesuburan
Ketara betul gejala ni...selalu lapar...bangun pagi-pagi pun, terus rasa nak makan..mula lah fikir nak masak ape.. ^_^ paling best, selalu teringin nak makan burger...(bukan burger mcd tau..bee kurang sket mcd ni..lebih suka burger kedai tepi jalan tu..lebih murah dan lebih sedap kot!!)
6. Kerap kencing
Boleh dikatakan bee ni pengamal tegar air masak..jadi memang selalu kencing kan..tak ketara terasa gejala yang no 6 ni
7. Ujian air kencing yang positif
Ni yang paling utama..sepatutnya bee buat pregnancy test ni selepas 2minggu lewat period tapi, lewat seminggu bee dah buat (resultnya negatif) minggu kedua (masih negatif) minggu ketiga(pun negatif)
Akhirnya, selepas berbincang dengan suami, bee amik keputusan nak jumpe doktor sendiri..bimbang juga kalau-kalau ada masalah lain..

Mula-mula bee pergi klinik yang ada panel cikhubby(dasar kedekut..hihihi) doktor minta buat ujian air kencing lagi sekali, tapi resultnya masih lagi negatif..so, doktor scan..TERKEJUT bila doktor kate ada CYST..selama ni bee scan dimana-mana tak pernah doktor bagitau ada..malahan doktor puji lagi(perasan) katanya rahim comel je..takde masalah apa-apa...kecil sangat dalam 2.7cm so, doktor cakap biasanya takde masalah cuma lepas ni kalo scan lagi, bawak gambar scan tu untuk dia bandingkan samada cyst tu membesar ke tidak..

Balik dari klinik, termenung panjang jugak...terus telefon cikhubby bagitahu semua fakta-fakta yang doktor huraikan..mungkin disebabkan cyst tu yang mengganggu hormon yang menyebabkan kelewatan period kali ni..takut, risau, bimbang macam-macam fikir...balik je dari kerja, baru teringat ada kawan pernah pesan, kalau ada doktor bagitau apa-apa pun masalah dalam tubuh ni, make sure cari doktor lain untuk mintak second opinion..kadang-kadang doktor pun ada jugak yang tidak menerangkan sesuatu dengan secara detail..masih belum puas hati, cari doktor ketiga..sehinggalah kita rasa cukup fakta yang kita perlukan

so, bee tak fikir panjang bab tu..balik kerja petang terus pergi klinik lain..tapi tak bagitau pun pasal pergi dah tadi klinik...bee cuma request nak scan sebab lewat period tapi UPT negatif sahaja...scan punya scan, doktor cakap, takde masalah...rahim elok terletak...cuma banyak angin..doktor pesan jangan makan makanan berminyak sangat, minuman berais..makanan pedas..huishh semua yang dilarang semua yang bee makan..muahahaha

lepas tu tunjuklah scan yang klinik sebelum ni..doktor cakap, jgn risau, kalau 2.7cm punye cyst bila awak period, dia akan kecut..fuhh legaaa....biasanya cyst yang membimbangkan lebih dari 5cm...kalo 2cm ni normal sahaja...patutlah doktor sebelum ni cakap takde masalah dengan cyst yang 2.7cm tu..cuma dia tak bagitau pulak yang bila period cyst tu ada kemungkinan mengecut..dia cuma bagitahu next scan, kene check tengok cyst tu membesar atau tidak..takde pun dia kate cyst tu membesar atau mengecil...MENAKUTKAN BETUL!!!

Jadi, doktor yang kedua bee jumpa ni bagitahu lah, masalah bee ni adalah masalah hormon sahaja..jom kita check apa yang menyebabkan hormon ni tak stabil...kerana masalah hormon ni juga menyumbang ketidaksuburan bagi seseorang..

PUNCA / Perkara yang boleh membawa kepada masalah Hormon Tak Stabil ialah :

1. Jenis pekerjaan atau cara kita bekerja
Rasanya bee kerja tak membebankan sangat pun..kerja Khidmat Pelanggan dan pelanggan-pelanggan bee ni tak memberi apa-apa tekanan pun sepanjang 65 hari ni..hihihi
2. Period cramp/ senggugut setiap kali datang bulan.



Yang ni pun jarang-jarang je berlaku..tak senggugut mana pun..selalunya kalo nak period, dia keluar tanpa signage pun...pandai-pandai laa nak bajet kan
3. Kegemukan melampau. Lemak tepu dan tebal itu boleh halang perjalanan darah kotor kita.

Ni ada kemungkinan...tubuh terasa berat semacam je..orang lain puasa turun berat badan, bee ni puasa makin sedap makan..muahahaha
4. Tekanan / stress yang melampau senhingga mengganggu emosi dan sistem peredaran darah.
Kemungkinan besar nya adalah punca yang ni..kerana bee ada masalah sket baru-baru ini..bukan masalah kerja..masalah yang bee tak boleh nak cerita..secret gitu..hihi..tapi dah selesai semua pun..cuma masalah ni sepanjang bee hidup, inilah kali pertama bee rasa sangat terbeban...mungkin lah ini penyebab period bee jadi tidak regular
TETAPI!!!

Ada jugak kawan-kawan nasihat jangan cuba makan apa-apa yang boleh menyebabkan keguguran..sebabnya, pernah ada kes(kawan cerita) selepas 3bulan baru nampak janin dan selepas 3bulan jugak baru UPT tu positif..pernah ke dengar??tapi takpe laa..kalo ada rezeki, Allah bagi, alhamdulillah..eryna pun dah 5tahun..bee dah lama sangat dah rindu nak main baby..hihihi

psssttt : bee nak makan GLA Complex shaklee lepas ni..sebelum ni pernah makan tapi sebab masa tu takde masalah apa-apa kan, so tak nampak kesan sangat lah...sebabnya GLA Complex shaklee ni dikatakan boleh membantu STABILKAN HORMON DAN TURUNKAN BERAT BADAN

Usaha adalah perkara yang kita wajib buat...REZEKI bukan ditangan kita ^_^ DOA senjata utama!!!

16 comments:

wafiy erina said...

Salam sis, mcm sy baru 25hari lewat.. sebelum ni piriod regular cuma cyle panjang.. pling pnjng 35hari.. hari ke 20 saya ke klinik buat scan tp dokto kata ta nampak apa2.. jadi dy nk wt upt sy kata taknak sbb rsa takut hampa.. last buat msa hari ke 18.. jadi sy anggap tak mengandung la.. skg ni sy rasa smua simtom pregy.. smpai terasa berdenyut kdg2.. adakah tu normal? so bile sy bole jmpe dokto lg agak2? sy takut ada mslh lain plak dlm perut ni.. :(

De GoBox said...

Saya Ada sprang kawan yg dah 5 bln,, bru upt positif n scan nmpk baby.. Sblm tu buat upt selalu negatif saja..

De GoBox said...

Saya Ada sprang kawan yg dah 5 bln,, bru upt positif n scan nmpk baby.. Sblm tu buat upt selalu negatif saja..

poisonivy said...

De gobox... msa kwn awk upt negative dia pena scan perut x. Nmpk rahim kosong atau kantung ade tp xnmpk baby.

poisonivy said...

De gobox... msa kwn awk upt negative dia pena scan perut x. Nmpk rahim kosong atau kantung ade tp xnmpk baby.

calla Queen said...

Hai... sy dh lewat 26 hari period.. mase lewat 15 hri sy dh test upt negatif...kt klinik pun negatif.. scan but dr said ade kantung tp masih kosong..dr assume preggy and give folic acid to build DNA.. today i check again but still negatif.. symtom mual..muntah.. makan aje.. pening semua ada.. suami pun same.. huhu.. ade ke yg same situasi dgn sy

calla Queen said...

Hai... sy dh lewat 26 hari period.. mase lewat 15 hri sy dh test upt negatif...kt klinik pun negatif.. scan but dr said ade kantung tp masih kosong..dr assume preggy and give folic acid to build DNA.. today i check again but still negatif.. symtom mual..muntah.. makan aje.. pening semua ada.. suami pun same.. huhu.. ade ke yg same situasi dgn sy

nuruljane said...

Hye, sy dah lewat 28 hri ,tp tak cek lg.sbb seblm ni dah cek 2 kali tp result-, tu yg mls nk cek lg.

Ally said...

Hai..saya dah lewat 51 hari..lastweek buat upt negatif. Simptom2 kdg mcm preggy gak..btw anak sy dah 4 org..first time jd gini..risau gak..masalah hormon ke atau mmg preggy ya? Nextweek baru plan nak scan..

Ally said...

Hai..saya dah lewat 51 hari..lastweek buat upt negatif. Simptom2 kdg mcm preggy gak..btw anak sy dah 4 org..first time jd gini..risau gak..masalah hormon ke atau mmg preggy ya? Nextweek baru plan nak scan..

Dilla Abell said...

Hi sis Ally, sy pon sama mcm awak. Lewat lebih kurang 55hari,last week cek, negative. So now u da pergi scan ke? Klu dah, +ve or -ve.. nt share yer. Tq..

Izzah said...

Sy pn ade mslh sma....da lewat peot dekat 2 bln....bt upt ngatf...scan x de ape....tp tjut nl mkn pill trun darah....sbb msh brhrap n instict kuat ckp preggy....enth la...tkut rsenye

Izzah said...

Sy pn ade mslh sma....da lewat peot dekat 2 bln....bt upt ngatf...scan x de ape....tp tjut nl mkn pill trun darah....sbb msh brhrap n instict kuat ckp preggy....enth la...tkut rsenye

yanie said...

Hurrrmmm sy lewat baru 15 ari..siap buat test guna clear blue tapi -ve...tak mengandung lah tu..huurrmmm buat x tau lah..

juehilmi said...

sy pulak skang nie.. dah lewat 14hari.. upt negatif je.. mase lewat 10 ari dh g klinik.. doc scan nampak kantung saja.. doc suh datang lgi 2 minggu utk tgk progress.. skang nie pun tgh tak sihat duk selsema, batuk n pening kepala.. klo ikut history anak sulung n no. 2 dlu.. mmg awl hamil asik sakit aje.. kali nie tk tau la sbb bile wat upt asik negatif so xmo berharap sangat.. tp bile scan doc nampak kantung tu.. debar juga..

Izyan Nadirah said...
This comment has been removed by the author.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...