Jan 29, 2013

Perarakkan Maulidur Rasul peringkat daerah Hulu Terengganu

Salam selasa semua..sihat tak?hehe...smoga semuanya sihat2 je..insyAllah..

InsyAllah hari khamis ni akan diadakan perarakkan Maulidur Rasul Peringkat Daerah Hulu Trg...so,sape2 yang berada berdekatan,jemputlah datang untuk memeriahkan lagi suasana...^^

Tak dapatlah bwk sikecik ari khamis ni...sekolah kan...lagipun bee pun keje...cik hubby pun keje..so,takpe lah..aritu dh tgk cik hubby berarak sepagi dah..hehehe...cukup laa eh?kecuali kalo cik hubby nak amik cuti..tp rugi plak eryna nak amik cuti skolah dia..hikhikhik

P/s : seronok bila dpt buat anak dan suami hepi..^^

Jan 25, 2013

Perarakkan Maulidur Rasul dan Rambut Gugur

Salam semua..macamana cuti??bee cuma bersuka ria dirumah je..hehe…pagi semalam ada perarakkan maulidur rasul peringkat negeri…ofcoz cik hubby pun join..hehe…ni gambar eryna masa tunggu abah dia berarak

IMAG0492

IMAG0506 biru mata hitamku

Dapat jugak no 3 walau sememeh gtu je barisannye..hehehe

Ok, back to the topic…Siapa pernah mengalami rambut gugur?bee yakin,sure ramai yang pernah alami benda ni..sejak beranak 3tahun lepas,masalah rambut gugur bee menjadi2…makin bee cari penawar(shampoo/krim/serum) makin teruk adalah…last2 potong jelah rambut kesayanganku ni…huhuhu

Ada sekali tu,kebetulan pergi klinik untuk check-up demam eryna, bee tanye sekali masalah keguguran rambut ni…doktor ckp, normal bagi ibu yang lepas beranak..hormon yang berubah secara mendadak akan mengakibatkan rambut gugur..nanti lama2 dia akan pulih sendiri..

so, selepas setahun, masih lagi masalah sama…setiap hari kene buang rambut yang lekat pada sikat..bilik mandi pun dipenuhi dengan rambut…atas katil pun sama…naik rimas masa tu…

bila bee tanye balik pada doktor yang sama, dia jawab lagi…punca lain yang sebabkan keguguran rambut adalah amalan pemakanan yang tidak sihat…KFC, Mc D, makanan berminyak…selain tu, stress juga merupakan punca keguguran rambut…bee tak nafi, mmg bee amat2 stress masa tu..tekanan kerja dan persekitaran tempat kerja juga..dengan eryna sedang membesar..cik hubby mintak perhatian…sume tu buat masa 24jam yang bee ada dirasakan tak cukup..

Sehinggalah pada sebelum puasa tahun 2010…bee sedang mencari2 produk yang bleh buat bee bertenaga sepanjang ramadhan tanpa mengganggu penghasilan susu buat eryna…akhirnya jumpe dgn shaklee…masa tu bee cuma amik trial pack(B complex,Vitalea,Vita C) + ESP + Performance Drink…

Sebulan mengamalkan produk shaklee, dalam bee tak sedar, rambut bee dh mula pulih..dah tak gugur mcm dulu…kenapa?

Rupa2nya ESP bantu dlm masalah pemakanan yang sihat dan ESP sendiri ada nutrien untuk rambut yang sihat…

esp2

B complex plak bantu dalam pengurusan tekanan…

Set A Kesihatan Optimum

alhamdulillah, bee bukan sahaja dapat berikan yang terbaik untuk eryna iaitu susuibu, masalah keguguran rambut pun berkurang, dpt tenaga untuk menguruskan anak serta cik hubby, juga dalam tekanan kerja…bee bersyukur sangat2 diberi peluang untuk berkenalan dengan produk Shaklee ni…jadi, tak baik lah bee tak kongsi kebaikkan shaklee ni dengan kawan2…kan?

so <3 jgn segan2 nak contact bee ye…

Jan 23, 2013

Wordless wednesday

Salam maulidur rasul..^^
--
Sent from my Android phone with K-9 Mail. Please excuse my brevity.

Jan 21, 2013

Eryna @ aquaria KLCC

Ahaha...baru jejak kaki..selama ni duk dengar je org duk cite..baru je pergi minggu lepas..hikhikhik

Minggu lepas,ayah bee ajak teman dia drive ke KL..alang2 pergi,jalan2 skali..hehehe...niat asal nak g zoo negara tapi terpaksa batal sebab cuaca tidak mengizinkan..so,lepas difikir2, kami amik keputusan nak pergi Aquaria ni..ayah parking kereta dekat jalan TAR je sbb parents bee nak g sogo n jalan2 citu(takde laa tempat lain..hihi) so,kami anak branak(me, hubby n eryna) naik train g KLCC...

Seronok laa sikecik tu..tgk byk ikan2..terasa mcm duk dlm aquarium..bukan ikan tu dlm aquarium,kami ni ha dlm aquarium..hihihi...gambar byk tp dlm hp cik hubby...sabo jelah..tp mmg seronok sgt...saje bwk jalan sikecik...ada masa,rasa nak pegi lagi...^^

P/s : sape yang penah pegi?sila angkat tangan..hihihi
--
Sent from my Android phone with K-9 Mail. Please excuse my brevity.
--
Sent from my Android phone with K-9 Mail. Please excuse my brevity.

Jan 20, 2013

Salah faham tentang suplemen

1. Supplement adalah ubat – TIDAK. Supplement bukan ubat. Ubat terdiri daripada bahan jenis dadah yang 'asing' untuk tubuh kita. Supplement adalah vitamin-vitamin pembina tubuh yang diperlukan oleh tubuh badan kita.

2. Kita tak perlu vitamin sebab dah cukup makan – Bila diselidiki diet harian kita, kebanyakan yang kita makan tu HAMPAS sahaja.

3. Semua supplement sama saja – TIDAK. Kebanyakan supplement di pasaran adalah dari sumber sintetik. Suplemen terdiri dari 3 jenis : sintetik, organik dan semulajadi. Yang terbaik tentunya supplement semulajadi.

4. Supplement memberi kesan sampingan – BETUL sekiranya ia dari sumber sintetik. Suplement semulajadi TIDAk memberi kesan sampingan.

5. Supplement diperlukan oleh orang kurang nutrisi seperti mangsa kebuluran sahaja – TIDAK. Supplement adalah untuk orang yang mementingkan kesihatan. Cukuplah 5 saja dulu.

Tahukah anda kebanyakan rasa penat, letih, lesu, stress adalah antara petanda anda kekurangan vitamin?

by Mommy Lyna
--
Sent from my Android phone with K-9 Mail. Please excuse my brevity.

Jan 19, 2013

Energizing Soy Protien untuk tenaga

Arini bee nak cerita pasal Energizing Soy Protien(ESP)

ESP Shaklee telah diiktiraf di seluruh dunia. Shaklee pun sudah menjalankan kajian klinikal yang paling banyak ke atas produk dan protein kualiti tinggi yang diperbuat daripada tumbuh-tumbuhan. Ia mengandungi hanya kacang soya non-GMO (tidak diubahsuai secara genetik) yang diproses di bawah suhu rendah. Selain itu, setiap canister ESP berasal dari 30 kg kacang soya dan ia adalah booster tenaga segera yang boleh bertahan selama berjam-jam.
(yang ni bee sendiri dah merasa...minum pagi,terasa kenyang sampai ke tghari...tapi bukanlah smpai kenyang tak bleh makan langsung..kalo org yang sibuk kerja,hanya ada sedikit aje masa untuk makan,amat sesuai consume ESP ni..)

ESP Shaklee mengandungi 22 jenis asid amino dan ia adalah satu-satunya produk di pasaran yang menyediakan 9 asid amino penting yang tidak boleh dihasilkan oleh badan manusia. Ia adalah sesuai untuk semua peringkat umur – tua atu muda. ^^

Protein kacang soya adalah dua kali lebih dari daging, 4 kali lebih dari telur, 12 kali lebih dari susu. Ia juga rendah lemak, rendah kolesterol dan mudah diserap oleh badan manusia.

Faedah Energizing Soy Protein Shaklee yang utama:

Kekal Muda – Asid Amino membina otot manusia, kuku, rambut, darah, organ, kulit, kelenjar, 50,000 jenis protein, 20,000 jenis enzim dan lain-lain. Pengambilan Energizing Soy Protein Shaklee adalah kunci untuk mengekalkan kulit muda dan otot serta memastikan kita sentiasa bertenaga.

Hormon Berasaskan Tumbuhan Semulajadi – kacang soya adalah tumbuhan yang hanya kaya dalam isoflavon yang sama dengan fungsi hormon wanita. Ia membantu dalam mengurangkan paras kolesterol dan mencegah osteoporosis dan penyakit jantung.

Memulihkan Fungsi Prostat Lelaki - genistein dalam kacang soya telah membuktikan bahawa ia mempunyai keupayaan untuk menghalang pertumbuhan dan mencegah sel kanser daripada merebak. Ia memusnahkan radikal bebas dalam sel-sel kita sebelum radikal bebas bermutasi DNA sel-sel menjadi sel-sel kanser. Ia juga menjaga rahim dan ovari, kitaran haid dan prostat.

Kulit berseri dan anjal – Merangsang regenerasi kulit dan otot, memulihkan kedutan, sebagai anti-penuaan, mengembalikan keserian kulit dan kelembutan-lembutan otot, sekali gus mempercepatkan pemulihan luka danmenghilangkan parut.

Pemberi tenaga segera – Membekalkan tenaga segera dan meningkatkan sistem imun, dengan itu ia memulihkan keletihan, migrain, insomnia dan tekanan gejala yang berkaitan seperti kemurungan, kebimbangan, ketakutan, dll.

Memulihkan Pigmentasi – Melambatkan proses uban, rambut gugur, masalah keadaan rambut, pigmentasi, freckles.

Memperbaiki Memori – Menguatkan ingatan, kecergasan, keupayaan seksual, dan sebagainya.

Alhamdulillah,setakat arini bee amat berpuas hati consuming ESP kerana ESP membantu bee dalam memberi tenaga ketika puasa sambil menyusu eryna dulu...skrg pun still consuming ESP untuk tenaga dan diet(laa sangat)..ye lah,duk di kuala trg,keje di kuala berang,perjalanan sehari-hari amat penat...lagipun, masa rehat untuk bee yang kerja sebagai pegawai khidmat pelanggan ni mmg terhad..makan pun,curi2 gitu je...^^

Lagi pulak,korang tak rasa nak grab ke bila bee bg tawaran hadiah misteri tu?kalo korang tau apa yang bakal korang dpt,forsure nye korang takkan menolak..^^

P/s : bersyukur kerana diberi peluang untuk mengenali shaklee walaupun terlewat...better late than never kan?<3
--
Sent from my Android phone with K-9 Mail. Please excuse my brevity.

Nak adik tak?mealshake shaklee

Malam minggu tanpa eryna mmg sunyi...kenapa eryna takde?macam biasa,bila dah pergi rumah mak je,sure eryna amik peluang nak tidur sana...ye lah,malam minggu je boleh..kalo malam school tak boleh...kecian kat mak nak layan dia pagi2...hehehe

Teringat perbualan eryna dan cik hubby tghari tadi

Cik hubby : eryna nak adik tak?
Eryna : nakk
Cik hubby : nak adik perempuan ke lelaki?
Eryna : eryna kan perempuan...
Cik hubby : dah tu?
Eryna : nak adik perempuan laa..abah lelaki,abah amik adik lelaki...
Cik hubby : hehehehe

Macam2 lah awk eryna

Masuk arini,dh 2minggu eryna ber'mealshake'..tapi bukan bagi setiap hari laa..bukan apa,susah nak buat hari keje...pagi2 dh bersilat nak uruskan dia nak g school,petang plak bertaekwando masak pastu kene basuh baju school eryna setiap hari.mane nak sempatnya...bukan tak sempat actually,terlupa...hihihihi..

Kenapa bee bagi dia minum mealshake?sebabnya senang je,dia mmg dah tak minum susu..dekat 4bulan kot..tak paksa pun,dia nak berhenti sendiri..kami ikutkan aje...padahal bersyukur sgt sbb dah lama terfikir mcmana nak stopkan dia minum botol..hehehe...sejak berhenti susu ni,selera makan dia dah jadi lain..memilih sangat makannya...setiap hari kalo tak ikutkan apa dia nak,jangan harap dia nak makan...kadang2 smpai tak tau apa yang dia makan satu hari tu..asyik coklat,aiskrim..itu je yang dia nak...hmmm

Lepas baca testimoni byk2 dalam website(sbb bimbang nak bagi anak amik suplemen awal sgt)..nampak mcm selamat sebab ada yang dh amalkan lama...lagipun,bee bukannya nak eryna tu jadi gemuk,nak dia sihat dlm pemakanan...

Sejak hari bee bagi dia minum mealshake,alhamdulillah,dah kurang memilih makan..nak kata sepenuhnya tak lah tapi alhamdulillah..lagi pun bee tak bagi setiap hari..sayur pun dia makan..kalo dulu,apa2 jenis buah pun dia tolak,sekarang dia dah boleh terima rasa jambu,rambutan...alhamdulillah...

Perubahan belum nampak lagi cuma yang ketara parut chickenpox kat kulit dia nampak memutih..tapi mungkin jugak sebab dia kecik lagi,mmg parut tu akan hilang satu hari nanti..hopefully...hehehe

So,sesapa nak cuba mealshake ni,bleh contact bee...untuk vitamin2 lain pun boleh..^^

P/s : dengar kata vitamin C chewable dh ada,tp stok belum smpai ni..nak order?email/sms/call bee ye?
0199897010(Bee)
cksabihah@gmail.com
chekubee@gmail.com
--
Sent from my Android phone with K-9 Mail. Please excuse my brevity.

Jan 15, 2013

Update pantas

Sorry sgt2 rakan2 blogger...penyakit malas aku semakin menjadi2 sejak akhir2 ni...malas nak update blog...jgn marah k?

Ni siri update pantas...alhamdulillah,eryna dh masuk tadika(mcm tak percaya.huhuhu) ari mula2 anta tu,menangis bukan sbb takut umi tinggal tp saje sbb tgk org lain nangis...umi tunggu jugaklaa first day tu..masuk hari ke dua,masih lagi menangis(mcmlah tak pernah gi school sikecik ni...huhuhu) tp second day ni,umi tinggal je...nak nangis pun nangis lah..meraung laa..umi buat tak tau je..hehehe...third day tu abah yang hantar...alhamdulillah,dh ok..agaknya dh jumpe kawan kot...hehehe...

Rsnya belum terlewat aku nak ucap,selamat tahun baru..pada sesape yang masih menung,masih merenung masa depan ni,berhenti lah...jom kita sama2 majukan diri kita untuk kehidupan yang lebih bahagia..insyAllah dunia dan akhirat.aminn

Dh 2hari cik hubby pergi kursus...eryna g school dgn mak aku...mak aku balik rumah cerita, td masa antar eryna

Eryna : cik(panggilan untuk mak aku), takyah anta eryna laa..eryna masuk sendiri

Amboi...berlagak beno bunyinya.aritu kemain lagi meraung takmo pegi school..hehehe sabo ajelah eryna ni..

P/s : rs nak makan sotong goreng nestum...yum..yum

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...