Mar 31, 2011

bukan kedekut…cuma tanak membazir…

entry sblm ni aku duk pk2 nak beli susu ape kan untuk eryna…ada bdk2 ofis ni duk rekemen susu anmum laa, friso gold laa, pediasure laa…mamex gold pun ada…
dulu, aku dah penah beli mamex gold..last2 aku buang je sbb tamat tempoh…eryna tanak minum…ape perasaan bile tgk bnda yang mahal dibuang gitu je…aku bukan kedekut ok…cuma rs membazirnyeee…kan??
lepas difikir2, pegi laaa kedai tghari td…cr2 susu yang seswai…call Sya , tanye die sbb seingat aku, anak die pun mengalami masalah yang sama…pastu die yang suggest aku beli lactogen…sbb safi(anak sya) penah minum jugak susu lain…sume tak jd..lactogen je ok…tp ye laa…lain org, lain perutnye…lgpun aku pk, kalo eryna tak bleh minum, at least, bleh jugak aku sedekah kat Sya…hehehe
jd, arini eryna minum lactogen…tgk laa macamane plak lepas ni…hopefully die dapat terima susu ni…klo tak jugak, pencarian masih akan berjalan…apa leh buat…terpaksa buat cmni laa…try and error kan??
p/s : teringat time nak cr puting susu masa mula2 nak ajar eryna minum susuibu pkai botol…huhuhu

Tolong2..mommies…pendapat plssss

as semua org tau, eryna masih menyusu badan..tp umur die dah nak masuk 2tahun dah…aku ingat nak brenti susu..nak ajar die minum susu lain…cane ye?ada idea tak??
2 minggu lepas, aku ada jalan2 kat giant, pastu ada promoter tu tgh promote susu dumex dugro coklat..eryna minum ok je..siap 2cawan lg..so aku pun beli laa kononnye nak bg die rs susu lain selain susuibu ni…mmg elok laa die minum..cuma syaratnye nak pkai cawan…no bottle ok…so, selepas seminggu aku bg die 2.5oz setiap setiap petang lepas balik kerja pkai cawan..aku dgn cik hubby decide nak bg susu tu kat Taska…
kalo dulu, aku bekalkan eryna 4botol susu stiap ari kat taska, since ari ahad baru2 ni, aku bg 2botol je…kakak kat taska kata ok je die minum…tp ada prob lain plak…ERYNA SEMBELIT…stiap kali nak poo, die mesti menangis sungguh2…siap ckp “umi…ayokk…akittt” means…”umi…nak b*rak…sakit…agaknye, ape perasaan aku…rs nak nangis tau…
so, skrg, aku nak mintak pendapat laa…susu ape yang ok dan elok laa untuk try..aku bimbang laa plak…huhuhu

Mar 30, 2011

Rindu sama kamu

kepada mereka2 yang aku tulis dibawah…sila laa ambik perhatian…knape?
KERANA AKU RINDU SAMA KAMU SEMUA
  1. CHE KU NORHAFIZAN (MY LIL SIS)
  2. SYARIFAH NORSURIANI (SKPJ)
  3. ‘AISYAH (SKPJ)
  4. NURUL AINA (SKPJ)
  5. NOR HIDAYAH-KAK LONG (SKPJ)
  6. AMIRAH (MRSM-YTB)
  7. NUR AMALINA (MRSM-YTB)
  8. NIK AMELIYA (MRSM-YTB)
  9. MUNIRAH (MRSM-YTB)
  10. MAWADDAH (MRSM-YTB)
  11. NOR FARIHA FARWANI (MRSM-YTB)
  12. SITI NOR DIYANA (UTM)
  13. NUR FARAHNIZ (UTM)
  14. ZARIFAH SOFIA (UTM)
  15. FARIAL HANUM NURUL ‘AIN (UTM)
  16. HAZANA (KMS)
  17. NOOR AZEELAH (UTM)
  18. NORUL IZZATI (UTM)
  19. JULIANA (UTM)
  20. SITI KHALIJAH (UTM)
JOM JUMPEEEEEEEEEEEEEE
p/s : lamenye tak jumpe….SKPJ tu sekolah rendah…MRSM-YTB tu menengah…KMS tu time matrik…UTM tu masa belajar…sume pompuan ok…hehehe

kursus AKPK

korang mesti penah dgr pasal AKPK ni kan?kan slalu ada iklan2 pasal ni..dimana2 pun ada..pengurusan hutang anda…hehehe
kalo yang tak tau akpk tu ape, aku nak terangkan pun tak reti..tp aku phm ape tugas2 die..bleh gitu?hehehe..kalo nak tau lebih lanjut, korang buke je website ni http://www.akpk.org.my/Default.aspx?alias=www.akpk.org.my/bm
aku nak cite yang aku dah pegi kursus die kat trg ni..kalo korang nak pegi, die buat setiap ari rabu di Bank Negara, pkul 8.30 pagi sampai pkul 12.30 tghari…lupe nak ckp..yang ni kat terengganu laa..kalo kat negeri lain, aku tak tau laa plak…huhuhu..tp korang bleh je contact diorg melalui laman web tu..kan??
oleh sbb aku dah pegi kursus tu, aku syorkan korang2 pegi laa jugak…mmg best..dan ilmu tu bukan bukan bleh kat mane2…persiapan minda…konsep die sama dgn insuran ni..benda yang perlu tau time kite tanak..kalo bile dah sakit, tak bleh amik insuran ape2 dah…hehehe….mcm tu jugak ngan pengetahuan tentang bebanan hutang ni, time hutang dah menggunung, baru nak cr jalan nak kurangkan bebanan hutang…susah laa kan?jd cari ilmu dulu..
p/s : “amalkan pengurusan kewangan berhemat sebagai budaya hidup”
entry sebagai peringatan untuk diri sendiri jugak…^_^

Mar 29, 2011

insuran…perlu ke idak??

kebanyakkan org2 melayu kite ni, kurang pengetahuan bab insuran ni..aku tak kata org lain pun, aku sendiri pun rs gitu jugak…
tp bile cik hubby sakit ni, baru aku mai tpikir, kalo laa aku amik insuran untuk die awal2…bleh jugak aku bwk die pegi hospital swasta untuk check2…skrg ni, nan ado laa ye..mahai beno tu…huhuhu
tp untuk eryna, aku dah amik dah..aku amik prudential bsn…kenape insuran tu?ntah laa..sbb spupu cik hubby yang promote insuran tu…aku ok je..lgpun dlm byk2 insuran yang ada, lebih kurang je benefits die…ada yang terkurang dan ada yang terlebih…jd, yang mane2 pun bleh laa..yang penting, agen tu senang kite cari kalo ada ape2..kan??
jd, oleh sbb tahun lepas aku dah amik untuk eryna..tahun ni aku nak amik untuk cik hubby…tahun depan plak laa aku punye…heheh…tp kalo keluar plak adik eryna?adik eryna dulu laa kan?takpe laa…umi punye tak yah pun tak pe..yang penting, anak2 dulu…kan?^_^
dah janji dgn spupu cik hubby tghari td, nak jumpe die petang ni kat McD…sape2 yang duk trg, jom McD giant pukul 6 petang ni…tp mkn sendiri byr k??hahahaha
p/s : org perempuan mmg cmni…mula2 hubby pastu anak2…diri sendiri?kalo hubby tak amik tau, kecian laa kat kami2 ni…hehehe

Kami terdampar disini…

huh..hujan di terengganu semakin menjadi2…dari semalam smpai ke pagi ni…
oleh kerana kami2 sume pekerja yang baik, hujan ke banjir ke, akan kami harungi..yang penting sampai ke ofis dengan selamatnye..hahahahahahahah
sejam perjalanan aku arini dari rumah ke ofis yang sblm2 ni mengambil masa hanya 15minit…ini laa yang terjadi…
8 banjir….Bandar Kuala Terengganu Banjir….
4 jem..jem…jemmmmm
1 aiyoooo….rugi tak bwk roti tadi..hehehe
6 sempat lg bergambar…hahaha..cik hubby muncung je…senyum sket syg…
ni plak gmbar2 sepanjang perjalanan…sorry laa kalo gmbar kureng sket..kamera cikai je…hehehe
9
10
13
akhirnya..aku smpai jugak ke ofis…tp jgn ingat senang…aku terpaksa harung air smpai ke lutut ok…nak tgk gmbar??
14 ni gmbar dari ofis aku…kami terdampar di pulau ini laa…
15 kalo korang org trg..mesti tau kat mana ni…ye betul…jalan sultan omar…
20
18 nmpak kete ni?berani nye die..kalo aku laa, aku berenti terus…ehehe
23
22
ni laa sebabnye kami terdmpar disini…sabo ajelaa….
p/s : hujan ni rahmat…jd jgn laa mengeluh..insyAllah ada hikmah disebalik semua kejadiann…kan??

Mar 28, 2011

Penyakit Musim Hujan

sape2 yang tak suke baca cite muntah berak, jgn baca k?kang tak pasal2 korang muntah bc entry ni…
kalo dulu, sblm kawen, selalu sgt dgr org2 sebut musim hujan sebagai musim mengawan…korang penah dengar tak??hehehe…
sekarang, bile dah ada anak, musim hujan jd musim demam…kite yang dah besar ni pun kdg2 demam jugak bile kene hujan…kalo kanak2 ni..apatah lagi kan??keciannn kalo tgk kanak2 demam…
arini aku tanak cite eryna demam…ni pun bleh dikire sbg penyakit musim hujan jugakk…keracunan makanan…agak2nye dlm mknan ape yang bleh jd racun bile musim hujan?ye betul…mesti laa dlm air…air paip tu…
selalunye peniaga2 yang jual air tepi jalan tu, guna air paip je nak buat air…air paip ni, kalo kite pegi amik yang dekat loji air tu, mmg bersih…bleh minum terus k?aku tau ni pun sbb ayah aku dulu jaga loji air untuk Syarikat Air Terengganu ni…jd, selalu jugak laa aku tanye pasal2 air nih..heheh
nak jd cerita, ari sbtu baru2 ni, aku pegi laa beli air jagung kat gerai tepi jalan tu…aku minum, eryna pun minum…cik hubby tak minum sbb die tak bleh minum…die kan sakit..mane bleh minum ais..hehehe
belum smpai rumah eryna dah lembik smacam je..aku tanye “nape eryna??” dia jawab “toh mi…toh” aku tak paham sgt masa tu…tp tak lama tu, die muntah dgn byknye…baru laa aku phm…die nak bgtau die nak muntah…kecian sgt..aku pun kene jugak..tp tak seteruk die…ye laa..budak2..perut die tak mcm perut kita kan??
aku tak penah tgk eryna mcm tu…kalo die demam skalipun, die takde laa smpai tak larat gitu..ni smpai tanak ape2…minum susu je..tu pun muntah balik…die tak makan ape2 pun muntah lendir..mmg aku tak tahan tgk die…bukan die yang nangis bile muntah..aku yang menitis air mata…tak smpai ati woo tgk anak kene cmtu..
bile aku jumpe doktor, baru aku tau, rupa2 nye bile musim hujan ni, mmg musim org muntah berak…keracunan air…
semalam plak, aku terpaksa amik MC sbb aku kecian kat eryna nak anta pegi Taska…jd, semalam aku seharian dgn eryna kat rumah…mcm2 kami makan bile dah baik dari keracunan tu…tgk die makan barulaa ati aku rs senang sket…alhamdulillah…
p/s : jgn kite ingat anak dh besar, kita bleh bg die mcm2..kene sentiasa ingat dan waspada…^_^

Mar 25, 2011

MINI ZOO 3 - KAMI BERTIGA

ni plak, gmbar kami sekeluarga..(mcm rmai je...hehehe)

eryna n cik hubby kat kolam ikan

 jgn tak tau..mini zoo pun ada taman pmainan tau...hehehe
 siap ada taman tema air..tp tak siap lg..mainan pun tak siap mane lg...

 tgk laa muka eryna..seronok je die...tak sia2 umi bgn awal2 ^_^

 taman tema air yang tak siap tu...

 seronoknye time2 mcm ni...bile nak rs lg ye sayang...

 merak putihh...

 sayang umi...

 nak jalan sorg2..tanak org pegang...hehehe


 eryna tgk merak...^_^







 cik hubby dah penat time ni...TQ sayang...

 eryna tak puas lg tgk memerang...


p/s : umi sayang both of you..my heart and my soul....

Mar 24, 2011

MINI ZOO 2 – Koleksi binatang

ni laa gmbr2 binatang yang aku amik…rs mcm byk je yang aku tgk…tp ni je gmbar yang aku amik…huhuh…nampak gayanya, “sayang, kite kene g skali lg nih..” hehehe
mac2011 060 squirrel yang comelll…
mac2011 062kucing hutan… 
mac2011 065 arapaima kot nama die…rsnye aku tgk 3 jenis ikan…tp ikan ni je yang aku amik gmbar…huhuh
mac2011 066beruangg…wooorrrr
mac2011 070angsa…teringat kat my BFF yang tak kenal angsa…^_^ farra, jgn marah ye..
mac2011 076seiring dan sejalan….hehee 
mac2011 073 memerang yang tak reti duk diam…susah gile nak amik gmbar…
mac2011 078 tortoise yang lambat gile jalan…
mac2011 083 usaha tangga kejayaan..hehehe
mac2011 080 crocodile…
mac2011 085 eeeiiii..geli weeeeeeeehhhh
mac2011 093 ape tengok2??hehehe
dah laa…nnt aku upload yang lain lak…byk lg nih…eheheh…satu lg..last but not least…
mac2011 169 pada yang tak nampak…sila laa pandai2 sendiri ye…hehehe
p/s : gmbar burung merak ngan jenis2 ayam yang comel2 nnt aku upload lain ye…sabarrr..

Mar 23, 2011

MINI ZOO 1

dah lama aku teringin nak pegi mini zoo kat kemaman ni…dgn sibuknye aku lately…cik hubby pun baru bleh keje baru…aku pendam kan saje laa hasrat tu..lgpun eryna kecik lg masa tu…
cuti sekolah baru2 ni, ada laa kawan aku ni kawen ari keje…jd, aku ambik laa peluang ni untuk cuti n jalan2 ke mini zoo ni…
jauhnye perjalanan aku rsnye..bertolak dari rumah dlm pkul 8pagi gitu….smpai2 dekat pkul 11 dah..dahlaa takde signboard tepi jalan…nsb baik cik hubby ada kawan yang penah pegi sana..jd, tau laa sket2 jalan tu..main tuju2 jelaa…alhamdulillah..selamat kami smpai…
ape2 pun, aku mlas nk cite panjang2..korang tgk jelaa gambar2 ni ye??
mac2011 160
mac2011 171 byr RM7.00/person, bleh laa gelang ni…^_^
mac2011 056 ikan besoooo..uuuuu
mac2011 063 ikan tgk eryna….takuuuttt…
mac2011 071 nmpak tak memerang??tu atas batang pokok tu….
mac2011 086 kami dan ular sawa…eeeii..beso weh ular tuuu..
mac2011 094
mac2011 095minatnye mek kecek ni tgk burung tu..hehehe… 
mac2011 133 eryna dekat kandang burung merakkk…
mac2011 139 ambik ko..nasib baik tak masuk dlm kandang tu…hehehe
mac2011 151 tiger bunyi cane eryna??… “aumm…aumm…”
p/s : byk lg gmbar..esok lak laa sambung upload…^_^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...