Apr 28, 2011

TOLONG KAWAN AKU NI

kadang2 dlm mbuat keputusan, kita perlu org yang bg dorongan..kan??pada sape2 yang free..meh laa jemput2 ke blog dia…komen laa ape2 yang patut…k??
nak tau kenapa, ape yang buat dia tak tau keputusan dia buat ni betul ke tak,bleh laa ke blog dia k??
http://syaseby.blogspot.com/2011/04/betul-x-keputusan-ni.html
p/s : ape salahnya, kita tolong sesama blogger…ari ni ari dia..esok lusa mane tau, kita plak perlu ptolongan dia kan?^_^

Apr 27, 2011

Blog Walking..

arini, aku takde keje yang menimbun…keje2 biasa je..sape2 yang nak aku terjah blog, sila laa komen di sini k??aku akan cuba luang masa…^_^
kadang2, aku suke membaca cerita yang lebih kepada kehidupan masing2…cite pasal anak2..cite pasal keluarga..cite hal di tempat keje…pendek kata, di alam realiti laa…
tp kdg2, aku suke jugak baca cite fantasi…angan2…mimpi…
adakalanya aku suke baca yang menyeramkan(tp yang ni, siang je laa aku baca…malam2, tak main..aku ni penakut)
berita??tgk atas berita jugak laa…bukan ape, skrg ni byk berita hal2 yang menyakitkan ati…buang anak la…hish..takde agama betul laa bdk2 skrg ni…risau aku…
p/s : selalu doa agar dijauhkan dari malapetaka..smoga keturunan kita akan sentiasa di dalam lindungan yang maha Esa..aminn

Apr 25, 2011

thinking of…

menu bukak puasa arini…any idea friends??
dlm peti ada ikan tongkol…daging..sotong kecik2…n udang kecik2…
rs nak makan ni
ikanbwlmsmmnis ikan bawal masak masam manis…
tp cik hubby tak brape suke masakan ni…petang ni terpaksa jugak ke pasar…
bg laa idea kawan2…bosan dah ni..pk….pk…..

Yaya Azura 1st Giveaway

Header Yaya2 resize
dalam aku sibuk2 ni..sempat lg join giveaway…kepada sesape yang minat nak join..bleh klik pada banner or SINI
oleh sbb syarat2 die kene tag kawan2…aku tag mereka2 dibawah
mawaddah
syaseby
wahida
Qaseh dalia adelia
jom join…nnt aku bleh suh yaya azura besarkan sket hadiahnye…hehe…

Apr 24, 2011

1st award…

selama aku berblog ni..aku tak penah dapat award…ye la…mcm yang aku penah cite dlm entry INI dan INI ..aku selalunya jd pembaca tegar..jd jarang2 je tinggal jejak…heheh…
jd bile dapat awad ni, aku mcm exited sket laa…bg org2 lain mgkin bnda ni jd biasa tp tidak aku kot…ye laa…aku cuma insan biasa…terasa teruja bila ada org hargai…^_^
aku dpt award ni dari sini…http://ezumie.blogspot.com/…dan ini plak rupanya
ZGkRh
TQ yer…i suke sangat2…^_^

Apr 22, 2011

AKU VS BEN ASHAARI : ROUND 2


ok dah...cukup laa untuk arini kot..hehehe

cinta sempurna

aku mmg dah lama nak ikuti cerita ni..tp tak sempat je selalu...ye laa...cik hubby suke tgk sports and documentary je...time2 cik hubby takde ni je aku bleh curik2 masa tgk...heheh....

mlm ni, aku berpeluang tgk cite ni...^_^ jalan cerita from ust hasrizal...suke jugak tgk blog die...suke baca cite2 die..buku die?mostly aku beli n baca...love it very much...

blogwalking berhenti sebentar...50++ blog dah aku terjah...nak tgk tv dulu...hehehe

cintakan bunga, bunga kan layu
cintakan harta, hartakan habis
cintakan manusia, manusia kan mati,
cintakan Allah, itu yang hakiki

Apr 21, 2011

aku dan spegeti

sungguh nikmat malam ni...online smbil makan spegeti...gmbr?tak payah laa..aku mls nak upload...

tanak buat entry panjang2...mlm ni aku nak amik masa terjah sume blog2 yang aku dah lama tinggal...tunggu tau..heheheh

p/s : bile cik hubby keje malam...aku lebih suka amik masa untuk menyendiri...bukan selalu kan??^_^

Apr 20, 2011

wordless wednesday

jom tgk ape yang kami jumpe…
kami ke pizza semalam…dlm tv asyik laa dok tgk iklan pasal 50% off kat pizza hut kan…ni laa promosi nyeee
1
setiap ari lain2 yang offer..pastu ari minggu takde ye…oleh sebb aku g semalam ari selasa…
2 5
meatball bolognaise yang besttt…
6 eryna nk minum mcm org besar dowh…
4 cik hubby sabar melayan mek kecik…
8
7
10
9
last but not least….
3 kami yang berbaju sama…^_^
p/s : arini nak bukak puasa makan ape plak yerrrr…

Apr 19, 2011

my breastfeeding journey…

as u all know…eryna adalah kanak2 ribena yang fully bfeed…bulan 6 ni, cukup laa umur die 2tahun…
aritu, aku ada buat entry INI dan INI berkenaan dgn susu formula yang sesuai untuk dia..akhirnya, lactogen sesuai dan sedang2 elok untuk dia…tak sembelit dan juga tidak pula dia menolak…alhamdulillah…
lebih kurang 3minggu dah eryna minum susu tu di taska…alhamdulillah jugak sbb die bleh minum…aku cuma bekalkan dia sebotol je susuibu setiap ari supaya dia tak rs terkejut sgt kan…
semalam, masa pegi amik eryna kat taska, kakak taska ckp, “kak, kalo nak stop bg die breastmilk pun dah bleh dah sbb die dah bleh consume dgn eloknya susu tu..lgpun dia tak penah meragam pun bila bg susu tu…” mlm smlm, aku bncang laa dgn cik hubby..
aku : dah smpai masa ke i nak berenti bg die susu i??
cik hubby : takpe laa u…eryna dah besar…kita kene treat dia mcm budak besar…jgn manjakan sgt..nnt susah nak lepas susu dah…sedang2 elok dah skrg ni…
aku : terasa sedih…lepas ni, die nak tido ke jalan2 ke, dia dah tak perlu i laa yer?? :((
cik hubby : takde laa…dia masih anak kita laa…ape nak sedihnye..lepas susu je pun…merajuk still cr kita ape…hehehe
aku : hmmm(buat muka sedey je)
aku emo sgt ker??nnt bila sampai masa aku stop menyusu terus, msti lg sedih kan??huhuhu
p/s : start today, aku dah tak buat sesi pumping dah…just habiskan stok yang ada… :((

Apr 18, 2011

nasi lemak kukus + ayam goreng rempah

oleh sebab aku ni pompuan...surenye sampai masa kene laa ganti puasa kan??oleh sbb aku puasa arini, selera aku melangit..sbb tu laa ada entry INI...

oleh sbb nak buat mee udang tu agak susah sket disebabkan udang2 yang ada dikedai nmpaknye tidak menarik dan juga tidak menepati citarasa cik hubby, makanya aku dengan rela dan semangatnye buat nasi lemak kukus + ayam goreng rempah permintaan cik hubby...

gmbr je untuk tatapan kawan2...nothing left to share..heheh...

dan untuk minuman penyejuk tekak plak...


sila laa jeles ye kawan2...^_^

terengganu bloggers…

aku kepingin nak mkan mee udang…
sape tau area2 trg ni yang jual mee udang yang best dengan udang yang besar2…tolong2….
mee-udang mcm ni ha….huhuhu
cik hubby plak kepingin nak makan nasi lemak kukus + ayam goreng rempah..mane nak cr kat kuala terengganu nih??
ns lemak
p/s : gambar godek en google k??
p/s : tolong laa sape2 ada info…rs mcm mengidam plak…hehehe

Bila sampai waktunya…

kdg2 bila aku dpt tau sape2 disekeliling aku meninggal, terasa singkatnya hidup ni…lepas Toki aku meninggal, aku dengar sorg pekerja ditapak binaan plak meninggal…minggu lepas plak sorg lagi meninggal di tempat kerja..muda lagi..belum kawen…
arini, aku dapat tau ustaz yang mengajar aku plak…innalillah…
itu laa..bile dah sampai waktunya, siapa kita nak menolak…jd, sentiasa laa beringat pada kematian ni…sbb??kematian itu PASTI…
sejauh mana pun kita melangkah, sekuat mana pun kita didunia…tak dapat jugak lari dari kenyataan ni…hidup bukan sekali…hidup kita 2kali..sekali didunia yang sekejap ini, dan sekali lg didunia yang kekal…bwk laa bekal yang byk untuk menjamin hidup yang kekal didunia satu lagi tu…
aku takut, sbb aku tau aku masih blum sedia..tp layak ke kita untuk mintak panjangkan umur??
p/s : sentiasa laa berdoa supaya sentiasa dlm lindungan yang Maha Esa…insyAllah…^_^

Apr 14, 2011

Thursday’s blue…

asal ari khamis je ngantuk…asal ari khamis je rs malas nak buat keje..nape laa penyakit ni menjadi2 lately..aku penat agaknye…hmmm
minggu lepas, cik hubby sibuk duk ckp2, nak beli hp baru…aku n cik hubby mmg sama pendapat..hp ni cuma untuk keperluan sahaja…last aku beli hp adalah sebelum kawen…tahun 2007..wah…dah masuk 4tahun ni tak tukar hp..heheh…
bile kami explore2…aku ni tak suke sgt hp mahal2 sgt…tp cik hubby ckp, tak penah belikan aku hp mahal2..so, aku tak kisahlaa..die nak belikan…aku hooray jelaa..hahahah
bile survey2, aku berkenan yang ni je…
HTC-wildfire1 HTC Wildfire
cukup laa kot untuk aku…hehehe…tp cik hbby bkenan yang ni..
htc-desire-hd HTC Desire HD
korang rs cane??hmmm…mahal kan??aku pun rs cmtu…mbazir je kot..blackberry??tak minat laa…tak tau nape..aku kurang minat yang tu…hehehe…cik hubby pun sama minat ngan aku..jd, tak yah gaduh2..kan??
p/s : tp tak beli lg nih…cik hubby janji lg 2bulan..sbb ape??sbb2 yang tak dapat dielakkan…jd mungkin bulan 6 laa kot baru bleh beli..heheh.. “takpe laa sayang..i tak kisah pun…tak beli lg pun takpe..hp i ni bleh guna lagi…” ^_^

Apr 13, 2011

hadiah kawen…

korang2…bg laa pendapat sket..
aku dah bosan bg hadiah barang2 letrik n pinggan mangkuk nih..naik loya aku tgk barang2 ni…kazen aku kawen bulan 5 nih..aku ingat nak bg hadiah gempak sket sbbnye:-
  1. dia ni rapat dgn aku masa kecik2 dulu…walaupun dia lelaki..
  2. dia takde adik beradik lain dah…kazen2 jelaa tempat bgaduh…heheh
  3. dia baikk…(ayat mengampu…heheh)
  4. yang paling penting…kalo aku ke kolumpo, aku nak menumpang rumah dia..jd, aku kene laa bg hadiah gempak sket kan??hahahahahah
bg laa cadangan best2 sket…ada jugak aku tpikir nak buat puzzle heartbeat tu…letak gmbr mereka bdua kan?tp seswai ker????

Apr 10, 2011

TQ ADAHHH…

pagi ni, smpai je ke ofis, aku dapat satu surat yang pelik…kawan2 ofs sume kata..surat ni, mcm zaman2 skolah dulu2…aku pun lupe nak snap gmbar smpul surat td..heheh…
rupa2 nya cik adah yang send crochet yang comel2..TQVM sayang…kalo sape2 nak order/nak tgk hasil kerja tangan beliau, bleh bukak kat blog dia di SINI, atau diblog jualan beliau di SINI
ni laa gmbar cutie crochet yang aku dapat pagi ni…
1 kuning(pin), merah(sepit2), pink(keychain)
2 isi dlm kad tu biar aku ngan adah jelaa yang tau ye..^_^
p/s : masih lg dlm mood bz..tak sempat lg nak terjah blog kawan2…mesti dah byk entry aku terlepas kan??byk kene jalan2 tuuu..^_^

Al-fatihah dan Tahniahh untuk my BFF…

entry sblm ni, aku cite toki aku tak sihat kan?
malam jumaat baru2 ni, toki aku kembali ke rahmatullah…lepas jumaat betul2…sape tak sedih..even eryna sendiri pun, sket2 pegi tgk dlm bilik yang toki duduk selama ni…intai2, bile tgk takde, die msti datang ckp, “nyang takdok..”
aku pun sama2 rs sedih..sudah janji Nya..kami terima dengan redha…semoga rohnya dicucuri rahmat dan berada dikalangan org2 yang beriman…aminn
pkul 5.15 pagi jumaat yang sama, my BFF( siti nor diyana mohd) dah selamat melahirkan 1st baby…a girl…bleh geng ngan eryna…^_^ tahniah untuk kamu dear…sedang berkira2 nak berjalan ke melaka…bleh ke ni cik hubby sayang??hehehehe
217586_10150154487411827_517921826_6481695_1777801_n dina..i curi gambar bby u..blum ada nama ye…^_^
p/s : bile tgk gmbar baby gini, aku teringin gile nak ada lagi……tak sabarnyeeee

Apr 6, 2011

ya Allah…permudahkan lahh

dalam ape jua pekerjaan yang kita kerjakan sehari2, sbgai org islam, hendaklah kita bertawakkal…bdoa laa supaya dipermudahkan segala urusan..insyAllah…
semalam aku pegi rumah CIK..toki mcm dah tak sihat sgt…dah dekat 5-6 tahun kot toki duk rumah tu…sedihnye…toki dah tak bleh jalan..makan minum sume KU yang kene suapkan..bukan lumpuh tp dah takde daya…ye laa, umur dah masuk 90-an…aku nak amik gmbar pun, rs tak smpai ati…
ntah kenapa aku terasa nak pegi rumah CIK smlm…rupa2nya toki tak sihat..dari tengahari smlm lg dah tanak makan…lglaa takde daya bila tak makan…
KU jg tanpa rs penat..setiap hari dan setiap waktu…toki tak bleh jalan since KU pencen aritu…mcm dah janji2 je..bulan 3 pencen, bulan 4 toki tak bleh bangun dah…janji Allah begitu…kan??tak penah sekali pun aku tgk KU mengeluh penat..KU sentiasa ada untuk ayah die…hanya Allah saja yang tau..smoga Allah sentiasa permudahkan urusan2 KU selepas ni…
kepada sesape yang baca entry ni, aku nak mintak tolong sgt2..tolong doakan supaya Allah permudahkan dalam urusan toki aku ni…bukan ape, aku kasihankan KU…aku tau, KU penat cuma tak mampu nak ucapkan…aku tau, KU sedih, tp tak mampu nak tunjuk…aku tau, betapa susahnya ati KU setiap hari tgk kdaan toki…
p/s : aku tak mampu nak tulis panjang2 entry ni…sedih.. –_-
CIK : mak aku
KU : ayah aku

Apr 5, 2011

Kami bukan lemah…

kalo korang laa kan…jumpe sorg lelaki yang amat2 memandang rendah pada kaum wanita…ape korang nak buat??
aku dah jumpe..bukan sorg…rmai…jenis yang pk, tanak amik pekerja pompuan…setahun cuti 3bulan…jenis yang pk, anak pompuan ni satu bebanan pada keluarga..jenis yang pk, pompuan ni tempatnye di dapur…jenis yang pk, pompuan ni LEMAHH…
hello…korang ckp sedap2 tu, korang pun ada bini…ape agaknye kalo bini korang jumpe org mcm korang…sesedap mulut je ckp gitu…sakit ati aku hokayy…
korang jgn ingat korang lelaki, korang ada kuasa, lebih betul lg, korang BOS K*P*R*T, korang bleh sesuka ati ckp2 benda buruk2 pasal pompuan…korang pun ada anak pompuan jugak…kalo korang ada anak laki je pun, smpai masa, anak laki korang pun akan kawen dgn pompuan…ke korang nak suh anak2 tu kawen ngan org laki??benci akuuuuu….
tp jgn tak tau, bukan lelaki je yang pk gini…ada jugak pompuan G*LEEE yang ckp benda bukan2 hal pompuan…die tak sedar die pun pompuan…eeeeiii…lebih sakit ati lg, bile ada isu hal2 buang anak, remaja perempuan yang terlanjur, die bleh plak ckp “nasib baik K**J*H takde anak pompuan…” die tak sedar, yang buat sume tu org laki…n die tak tau yang die tgh berckp dgn kami2 yang ada anak pompuan…sampai nye ati manusia gini..aku doakan, Allah balas ape yang die dah buat pada kami semua…
menyakitkan hati tau…tp tu laa…setiap org, ada dugaan nye…aku yakin dengan Allah…aku yakin satu hari nanti, Tuhan akan balas semua yang mereka ucapkan…sabar ajelaa…dan aku tau, dugaan yang aku terima skrg ni tak sebesar dugaan yang menanti mereka2 yang sudah menyusahkan kami semua skrg ni…insyAllah..Aminnn
kepada mereka2 yang paham dan tau ape yang aku ckpkan ni, mari laa kita sama2 doakan, mereka2 ni akan sedar satu hari nanti yang mereka perlukan kita dalam memperlengkapkn organisasi malahan kehidupan semua..tanpa mak, mane datangnye mereka2 kaum lelaki…kan??
dan kepada sesape yang terasa aku mengata die, ubah laa..cukup2 laa menyusahkan org..cukup2 laa mengata org kiri kanan..ko pun bukan sempurna pun…ko pun sama mcm aku…hahahah
p/s : “WHAT U GIVE, U GET BACK” ^_^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...