Jan 26, 2015

Cita-cita Eryna

Hari ini ada pemeriksaan gigi di sekolah eryna... kelam kabut eryna bangun pagi td sebab nak gosok gigi..betapa takutnya dia bila sebut nak check gigi...hikhik..kelakar laa kamu sayang






Tiba-tiba eryna balik sekolah hari ni, eryna bagitau umi, eryna nak jadi nurse!! PELIK!! sebabnya selama ni, eryna tak pernah sebut pun nak jadi nurse...biasa sebut pilot(sebab nak naik kapal terbang), bomba(sebab tengok cite upin ipin)...tetiba je hari ni, tukar cita-cita

umi dengan semangatnya tanya "kenapa eryna nak jadi nurse?" dengan harapan jawapannya memberangsangkan laa kan...sekali jawapan dia senang je "kalau budak2 nakal, eryna nak cabut gigi dia!" hahaha...baru ku paham...

bee dulu2 nak jadi perdana menteri..sebab suka sangat tengok Tun Dr M berucap..setiap kali dia bercakap kat tv tu, mmg mata, telinga, tangan semua lah tertumpu ke situ...tp bila bee bgtau ayah bee, ayah bee kata "org perempuan tak boleh jadi PM" hancur harapan..tp takpe...sekurang2 nya bee pernah ada cita2 yang jarang org minat ^_^

UNIK!! Tak terdapat pada bangunan lain

Bukan sekadar jatuh cinta pada produk je, bee juga jatuh cinta pada setiap apa yang bee baca pasal shaklee…nanti bee cuba cerita satu persatu…tapi hari ni, bee nak share pasal bangunan shaklee yang sangat unik…

Early_Shaklee_Office1bangunan shaklee yang pertama di OHIO 

Ibu pejabat Shaklee sekarang terletak di Pleasanton, Carlifornia bukan sekadar pusat operasi, malah ia adalah simbolik kepada falsafah yang didokong oleh Shaklee. Ia direkabentuk oleh arkitek terbilang - Gensler, menjadikan bangunan ini mesra pengguna dan mesra alam sebagai refleksi kepada komitmen Shaklee terhadap

"Kehidupan yang harmoni bersama Alam Semulajadi".

Anda boleh menikmati pemandangan indah - langit, tumbuh-tumbuhan, bukit bukau dan kehijauan tanah lapang, tidak kira di mana posisi anda berada di dalam bangunan ini. Reka bentuknya yang serba moden dan maju, membolehkan ia diterangi secara semula jadi oleh cahaya luar, serta pembinaannya daripada bahan dan warna secara semulajadi. 

Ibu pejabat shaklee

Antara keunikannya seperti:

  • Bahan-bahan kayu dan pintu diambil dari kawasan hutan mampan.
  • Pembuatan permaidani daripada bahan yang dikitar semula
  • Kerusi-kerusi diperbuat daripada bahan yang dikitar semula
  • Tanaman landskap yang dijaga rapi terdiri daripada sebahagian tumbuhan botanik yangh terdapat di dalam produk-produk Shaklee
  • Penggunaan sensor pergerakan bagi mengawal suis lampu untuk tujuan penjimatan tenaga
  • Penghadang tingkap yang dikawal oleh sensor elektrik, bagi membolehkan 80% cahaya luar menerangi ruang dalaman dan pada masa yang sama menapis kepanasan
  • Penggunaan "Low-E glass" di seluruh bangunan untuk penggunaan tenaga yang efisien
  • Peredaran udara melalui bawah lantai untuk penggunaan tenaga yang lebih efisien dan menjamin kualiti udara
  • Ruang dalaman yang luas bagi menggalakkan suasana kerja yang lebih harmoni dan menjamin peredaran udara segar
  • Orientasi bangunan yang mesra alam dan kedudukannya yang berhampiran dengan pengangkutan awam.

sumber : Buku panduan nutrisi Shaklee

haaaa…baca tak? bukan setakat produk je mesra alam tau…bangunan pun!! mane nak cari company yang AMAT-AMAT menitikberatkan sumber yang betul2 MESRA ALAM…tq Allah sebab pertemukan bee dengan shaklee…tq Shaklee kerana anda, bee percaya pada MLM..tq kawan2 jugak sebab anda semua sentiasa bersama bee, bersama shaklee!!

Jan 24, 2015

Amazing Race; TEAM UYMS!!!






Perjalanan kami bermula seawal 430pagi...huiyooooo awal kan?nak tau kenapa?apa yang buat bee bangun seawal tu?haaaaa...meh nak cerita panjang lebar!!                                                       

Mane tak awalnye, sejak seminggu sebelum lagi, semua duk kecoh nak pakai baju apa lah, nak bawak apa lah...ada jugak yang buat lawak cuti awal sehari sebab risau nak tinggal rumah...padahal sehari aje pun...persiapan macam nak pergi setahun tau tak?aduhai...siap ada yang kena usik dengan suami kata kena bawak pasport..hahaha...seminggu gelak aje disebab kan group ni...

eh eh...belum cerita nak pergi mana kan?pergi kolumpo kekdahnya...pergi pulak dengan kawan2 satu group...lagi bestnye, kitorang naik kapal terbang pergi pagi balik malam...exited bila ada daripada group ni tak pernah naik lagi..mcm2 laa soalannye..hihi...yang tak masuk dek akal pun ada..hahaha...kami sembilan org dari terengganu..memang betul2 rombongan cik kiah tau

Dalam ERL dari KLIA2 ke putrajaya...banyak lagi tempat lain tp sebab seronok punye pasal, 
nak duk satu tempat je..hahahha

oleh sebab semua pun kalut itu ini, bee pun terkena sama kekalutan tu..biasa dah bangun pkul 5pagi..tp sebab hati dan otak duk fikir mcm2 pkul 4 pagi bangun..415pagi terkejut lagi...430 terus bangun jela...hahaha...awal tak??

dah siap semua kerja2 kat rumah, pkul 7pagi gerak dari rumah..sebabnya cik hubby nak g punchcard dulu..nak hantar isteri tersayang laa kan..bukan selalu isteri gerak mana2 tanpa dia..hikhik...

kami di airport kuala terengganu..jgn mintak gambar di KLIA2..hikhikhik

Alhamdulillah kami sampai di Faizworld training centre di Paragon Point 2, Bandar Baru Bangi pada jam 10.40pagi. Dari KLIA2 tu naik ERL ke putrajaya central(betul eh?org darak ulu masuk bandar sungguh)pastu amik cab terus ke bangi...


Kami dalam teksi eksekutif(sebab boleh naik 6org kot)

Kelas berlangsung 2jam setengah rasa mcm 2minit setengah je!! Wajib curi masa untuk pergi lagi...ada rezeki, ada jodoh pasti kami datang lagi, lagi dan lagi...TQVM khas buat PM Cery Mamafaiz yang sudi memberi kami ilmu yang kami hampir2 lupa...JATUH CINTA LAGI dengan shaklee!!

Petang pulak bersama Master2b Mija yang datang drive dari....... (lupe mija...jangan marah mija...ilmu tak lupa) tp yang pasti mija sanggup cancelkan appointment dia dengan 'anak2' dia semata2 untuk beri lmu kepada kami semua...terharu T_T
Bawah dari kiri : Marrs, SiCantik, Cieyna, Tyha
Atas dari kiri : Fauziah, Faizah, Master Yani, Hidayah, Arieda, Ezan, Mija, Watie, Huda

selesai je semua majlis2 ilmu, kami cuba telefon teksi untuk datang amik kami di bangi untuk ke putrajaya kembali...jeng jeng jeng...tunggu punya tunggu, satu je teksi yang sanggup datang...mane taknya, pkul 5 petang...dengan jalan jam nye lagi...susahlah nak dapatkan teksi..so, kami decide, 4org gerak dulu beli tiket ERL semua, pastu tunggu di putrajaya je...sabar lagi...Ezan cuba call kawan dia mintak tolong...tp oleh sebab jem waktu tu, kami tunggu dari jam 530 petang sampai ke 630 baru kawan dia sampai

masa tunggu tu, rasa mcm nak tahan je mana2 kete yang lalu...dah tak rasa malu ape dah..hati rasa nak smpai je...cieyna dah terdiam seribu bahasa..hahaha..nasib baik tyha dah ikut naik teksi dulu, kalo tak lagi kecoh lah jawabnya..hahaha....

belum cerita Mija call ckp "korang kena sampai putrajaya sebelum 655 petang tau...pastikan korang sampai sebelum 655 petang!!" dengan tak tau sape yang call, bee jawab je, ok2 dah otw ni...hahahaha...TQ mija...tu belum cite kak cery suh adik dia call lagi...hahahaha...tq sooooo much jugak sebab akak nak bantu..alhamdulillah, kami smpai putrajaya sebelum 655petang...

1....2....3..... Senyummmm

cerita 655 petang ni yang kelakar, bee,ezan,cieyna ngan arieda...main amazing race kat putrajaya tu..tak tengok dah kiri kanan...kalo sesapa yang baca ni, tengok kami berlari2 dengan bawak beg mcm2 ni, silalah komen apa yang korang nampak..hahaha..takde dah kontrol2 ayu semua, lari seribu langkah gitu...hahaha...sampai KLIA2 pun sama...punye lah seronok tengok pintu gate K2 macam dah depan tuuuu je...sekali hambik ko, turun tangga naik tangga simpang kiri simpang kanan...fuhh...JAOHHHH...sampai kat gate, org dah nak masuk dah..tp sekali lagi kami bersyukur, sebab sempat sampai kat pintu gate tu sebelum ditutup...

kepada pihak pengurusan Malaysia Airport, bee pun rasa sedih, sangat tidak praktikal pemilihan tangga dan jalan yang bersimpang siur itu...kenapa?kalo org tua nak guna?mcmana?adakah pihak Malaysia Airports nak tolong hantarkan?kalo yang boleh membaca oklah..jalan perlahan2 dan ikut je laluan yang betul..yang tak pandai membaca macamana?mungkin ada yang jawab, mereka tak naik kapal terbang...kenapa?ingat mak ayah tak pandai baca, anak tak mampu nk belikan tiket?yang kami nampak cuma duduk dikaunter je ramai...tp yelah, semua dah siap kan?harap2 adalah penyelesaian buat perkara2 sebegini ^_^


Tp bersyukur jugak diberi kesempitan masa semalam..kalo tak, abesss duitttt..org kampung masuk bandar lah katakan...hahahah...

kenapa bee cite ni?sebab bee nak ingat semua ni 50tahun lagi..seronok bersama kamu semua!!!
TQ Allah
TQ Mija
TQ Yani

Jan 5, 2015

5 cara MUDAH; mengawal nafsu MAKAN

wahhh…wahhh…wahh…

Exited tak?? Entry pertama tahun baru…bukan korang je teruja ni..bee yang nak cerita pun rasa, perghhhh…exited nak share dengan anda semua cara terbaik untuk mengawal nafsu makan..

1. Air… Sepanjang Hari

Air kosong boleh mengurangkan keinginan terhadap makanan dan minuman bergula. Malah, air kosong tidak mengandungi gula dan tidak akan membuatkan berat badan anda bertambah..atas sebab ini jugaklah bee bawak sepanjang masa air kosong ni…

10858481_10205559028238168_4546072452392664752_nbekalan bee setiap hari 

2. Buah Epal!

Epal besar membekalkan 5g serat. Disamping itu gula epal juga tidak mempengaruhi kandungan gula dalam darah berbanding kanji - dan jika ada pilihan, pilihlah epal hijau. Kandungan gulanya juga lebih rendah

apple psst..yang ni, bee pun tengah cuba amal…setiap kali beli epal hijau, kononnya nak makan sebiji sehari…bertahan 3hari je..pastu kecut terus dalam fridge tu…hahahah

3. Jangan Skip Sarapan Pagi.

Sarapan pagi itu memang penting. Dengan meninggalkan sarapan, gula dalam darah anda akan menurun dan boleh menyebabkan kelesuan dan nafsu untuk makan secara berlebihan. tapi ingat, walaupun wajib amik sarapan, jangan lah makan sarapan berlebih2..cukup dengan satu hidangan kecil..3-4 jam selepas itu, amik lagi makanan dengan hidangan kecik..INGAT!!! Ambil  5–7 hidangan setiap hari..hidangan kecil ye

 

4. Protin Baik Utk Anda!

Protin bukan sahaja mengenyangkan malah boleh membantu mengawal keinginaan terhadap karbo. Bagi yang ingin menurunkan berat badan dan mengawal selera boleh meningkatkan pengambilan kalori protin harian sebaynak 25%. Sekiranya anda mengambil 80g sebelum ini, tambahkan kepada 100g sehari.

Tapi pastikan ia sumber protin yang bersih. Elak dari makanan protin berlemak. Sebagai contoh; dada ayam adalah jauh lebih baik berbanding paha atau kepak ayam..

Dalam kes ni, bee suka amik protin soya..nak lagi senang, telan je ENERGIZING SOY PROTIEN ni haa…kenyang dan sedap!!

images 

5. Suplemen Membantu!!

Terdapat pelbagai makanan tambahan yang boleh bantu mengurangkan nafsu makan, antaranya:

  • Asid Amino : Tyrosine, Phenylalanie, GABA, Tryptophan & glutamine bantu dalam membekalkan pengeluaran bahan kimia pada otak yang boleh memodulasi emosi dan nafsu.

(ESP membekalkan anda dengan 9 asid amino perlu yg tak dapat dihasilkan oleh badan. Ia juga terbukti dengan ujian klinikal mampu mengekalkan paras gula yg normal dalam darah dan memberi manfaat tenaga berpanjangan.)

  • B-Kompleks: Penting dalam pembentukan cecair kimia pada otak dan selalunya kurang di dalam diet kita.
  • Mineral: Kromium, magnesium & kalsium bantu kawal nafsu makan.
  • Multi- vitamin: Boleh membantu anda tidak terlalu lapar. Kebanyakkannya mengandungi Vitamin B dan mineral.

(Jangan tak tau, Shaklee menawarkan VITALEA yang merupakan multivitamin dan multimineral yang terbaik dan pertama didunia..dengan satu harga, anda boleh dapat 2 kebaikkan)

Bukan senang ye nak mengawal nafsu yang dah menjadi kebiasaan atau org kate dah jadi tabiat pun. tapi apa salahnya kalo kita cuba buat perubahan yang kecil dulu untuk mendapat hasil yang besar…sikit2 lama2 jadi bukit ^_^

1415509934937Nah amik, belanja gambar sikecik minum MEALSHAKES sekeping..budak ni tak boleh tengok umi ke abah ke minum air susu, sibuk mintak susu dia…UMI ni PEM**AS sket nak buat susu dia..sebabnye nanti jadi mcm ni!!

10884893_10205765311835129_1524051526_n ^_^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...