Feb 16, 2015

Stress!!!

Setiap manusia dalam dunia ada masalah.. Cuma yang membezakan kita adalah cara kita menghadapi dan mengatasi masalah itu… dan setiap manusia ada cara mereka sendiri untuk mengatasinya..tapi bee tak kata semua org berjaya mengatasi masalah mereka?ada juga yang kecundang dan mengambil jalan mudah untuk mengatasi masalah…

DSCN3765Gambar diatas langsung tiada kaitan dengan tajuk..budak takde masalah ni 

Masalah2 inilah yang mengundang masalah stress!! Cuba check diri anda, adakah anda mengalami simptom2 dibawah?

PERUBAHAN FIZIKAL

Sakit Terlalu kurus/gemuk Hilang keceriaan diri Lesu/letih Terlalu/tidak langsung berhias Agresif Suka mengelamun Sering lupa Mengasingkan diri

PERUBAHAN SIKAP

Mudah marah Mudah bosan Tidak mampu menguruskan diri / kerja Suka Mengalihkan kemarahan  Sentiasa berpandangan negatif Hilang pertimbangan / separa sedar

PERUBAHAN EMOSI

Terlalu cemburu Penyedih dan sensitif Terlalu gembira / riang Ego dan mementingkan diri Kemurungan Kerisauan / kebimbangan

Sekiranya anda mengalami kebanyakkan dari tanda2 diatas, bee nasihatkan agar anda amiklah cuti untuk rehat..bahaya stress ni tau..kalo ibu mengandung, jejas kesihatan pulak…kalo ibu menyusu, boleh sebabkan susuibu berkurang. Kalau anda seorang lelaki yang berkerjaya, prestasi kerja anda pasti terjejas..sekiranya anda seorg pelajar, bee yakin anda tak mampu nak fokus dalam pembelajaran…betul tak??

amiklah cuti sehari, cuba lah atasi masalah anda…disini bee bagi sedikit tips sebagai penawar kepada masalah stres anda!!

PENAWAR ROHANI

SOLAT

  1. Solat sunat  Hajat – minta dari Allah ketenangan hati dan kedamaian jiwa
  2. Solat sunat Taubat – sucikan diri dari segala dosa..kerana hati ini milik Allah sepenuhnya..

Firman Allah yang bermaksud: “ Mintalah pertolongan dengan Allah dengan sabar dan mengerjakan sembahyang”. ( Al-Baqarah (2):153)

DOA

Sesungguhnya Allah itu Maha Mendengar…minta yang baik2 pasti yang datang juga yang terbaik!!

ZIKIR

Sebutlah nama Allah, Insyaallah hati kamu akan tenang.

BACA AL-QURAN

Al-Quran adalah penawar bagi segala penyakit

b com Bagaimana B Complex Shaklee mengurangkan stres?

  1. Vitamin B1~ mengurangkan kelesuan, keresahan, mempertingkatkan kecerdasan mental, melancarkan peredaran darah, meningkatkan stamina badan, menyihatkan sistem pencernaan dan memperbaiki metabolisma
  2. Vitamin B2~ mengurangkan keletihan mata, katarak, jangkitan lidah, membantu mengaktifkan vitamin B6 dan asid folik.
  3. Vitamin B3~ mengurangkan pengaliran kolestrol di dalam darah, memperbaiki kesihatan kulit, rambut, sistem pencernaan dan mengelakkan depresi.
  4. Vitamin B5~Asid Pantothenic memainkan peranan yang penting dalam melegakan tekanan/ stress. Sering dirujuk sebagai "vitamin anti-tekanan,".
    Penting untuk pengeluaran hormon yang berkaitan dengan tekanan yang dihasilkan dalam kelenjar adrenal, menurut University of Maryland Medical Center. Vitamin B kompleks boleh membantu memulihkan kelenjar adrenal daripada stress.
  5. Vitamin B6~ penting dalam proses asid amino, mengawal serotonin di dalam otak (ketidakseimbangan menyebabkan depresi), mengurangkan senggugut, menenangkan emosi, mengurangkan kekejangan otot dan sebagainya. Perubahan dalam tahap serotonin boleh mengubah mood dan menjejaskan keupayaan seseorang untuk menghadapi tekanan / stress
  6. Vitamin B12~ meningkatkan selera makan, memperbaiki tindak balas saraf, mengelakkan anemia, keletihan, baik untuk kecerdasan otak, kekuatan fizikal, memori, fokus dan keupayaan seksual
  7. Biotin~ membantu B Complex menjadi lebih efektif, mengurangkan rabun, rambut beruban, eczema dan keradangan kulit
  8. Asid Folik~ kesihatan fetus, kurang risiko sakit jantung dan kanser serviks, anemia, stres, ulser mulut dan sebagainya

#Asid folik dan B12 membantu dalam pembentukan sel-sel darah merah di dalam tubuh. Jumlah asid folik yang mencukupi dalam diet harian membantu mencegah kecacatan tiub neural bagi wanita yang merancang
kehamilan sebelum konsepsi dan semasa 12 minggu tempoh kehamilan bagi dos harian sebanyak 400 mcg.

Vitamin B memainkan peranan penting dalam metabolisme tenaga. Bahan-bahan choline dan inositol menawarkan kesan menenangkan yang boleh membantu dalam menangani tekanan.

Anda tau bila anda perlukan kami!! ^_^

Feb 7, 2015

Jalan-jalan cari makan; Wakaf Che Yeh Part 2

Hai..hai…hai….

Welcome back!! ada tak yang tertunggu2 kesinambungan cerita petang semalam?hahaha…ok lah oklah..sorry sebab tak sambung semalam…balik dah lebih jam 12malam, semua dah penat…tarik selimut tido ajelah ;p

Haaa… lepas maghrib kami bertiga pun memulakan perjalanan jjcm kami di pasar malam wakaf che yeh ni…awal lagi, banyak kedai baru bukak..tp apa yang menarik perhatian kami is this!!!

2015206200349 Pulut Ayam??!! tak pernah try neh…so, cik hubby pun beli…makan kat bilik je..sebabnya nak kejar2 naik bilik tengok cerita “Istikharah Cinta”…eh jangan salah paham…bee tak tengok pun cite tu tapi sebab episod last doh, jadi exited pulak..takde follow mane pun..hahahah..eh, tadi kate balik pkul 12 malam..erkk

2015206202747

sabo ler, meh laa nak cite satu persatu..dah siap beli pulut, kami pun jalan punya jalan punye jalan, macam2 yang kami jumpe..mmg dah niat dalam hati nak beli tudung untuk anak comel tu..takpe, round2 dulu..

2015206204358 2015206211010 Dari kiri : Eryna punye, Cikhubby punye, Tuan tanah kedaung punye!!!

tetiba kami terbau something…wanginyeeee kopi!! weh, bee tak minum black coffee tau tapi oleh sebab kewangian kopi yang bee bau dalam perjalanan ni, menggamit perasaan betul…cikhubby pun mcm nak try…so, order kan lah kopi ni

cuba teka, apa yang kami order?hakhakhak….kami kan bertiga, mestilah beli tiga..padahal dua pun dah cukup..nilah namanya org kampung masuk bandar..mane pernah jumpe ni..terus jadi jakun ;p

hubby punye bee belikan Mocha sejuk…budak banyak mulut mcm biasa chocolate hazelnut iceblended..dannn untuk tuan punye blog, kami beli caffe panassss… dah beli, kami balik hotel tengok ending cite yang memang sememangnya boleh diagak dah penamatnya..hahaha…tapi tetap nak tunggu dan tengok..

eh lupe nak bagitau..masa beli kopi tadi, adalah satu tempat ni mmg tempat budak2 main…alaa yang kereta2 motor2 pakai bateri tu…sicomey ni tengok laa pulak…dia pulak merengek2 nak main..oleh sebab nak tengok ending cite punye pasal, janji laa lepas abis cite nak turun balik…so, apa lagi..bila dah abis cite, seboklah dia ajak turun

Dalam kemengantukkan(cheewahh) tu, kami turun balik nak mengotakan janji kami…padahal turun balik tu sebab belum beli apa2 lagi…tudung sikecik pun tak beli lagi…so, tempat pertama pergi!!!

2015206233027 2015206233003

tengok tu..bukan main seronok lagi dia…harga??nasib baiklahh tak mahal weh..rm5/15minit..ok laa kan…org tua2 terengganu panggil “lepas awe” hakhakhak…

tapi tudung eryna kita tak beli pun..bukan sebab tak cantik…tp sebab rasa mahal…rm15/helai..baiklah beli kat terengganu…desa murni pun ada..rm5.90/sehelai…hikhik..kedekut tak?? ;p

dah masuk pkul 12, kitorg pun gerak balik!!!abislah cerita satu malam kami ^^

p/s : jangan lupe tunggu cerita bee dekat rantau panjang dan kemana tempat makan kami hari ini!!! jom mandi dulu n breakfast!!

layan gambar2 kat wakaf che yeh..macam2 ada!!

2015206191756 2015206200839 2015206201643 2015206202048 2015206235426 20152062355492015206235435

Feb 6, 2015

Jalan-jalan cari makan KOTA BHARU part 1

Selamat petang…alhamdulillah bee sekeluarga selamat sampai di Holiday Villa Kota Bharu yang terletak betul2 depan pasal Wakaf Che Yeh ni ha!!

Nak tau apa bee buat kat sini? plan ni adalah plan cuti sekolah aritu (eh eh..macam laa awak tu ada anak sekolah..tadika je pun!!hikhikhik) tapi yelah, semua org nak berjalan cuti sekolah, bee pun nak jugak kan..so, plan ni  sepatutnya bertarikh 25hb Disember 2014..

Actually bukan bee tunda pun..kan hari tu kelantan mengalami banjir besar…pada hari yang sepatutnya bee pergi tu laa…bee ingatkan dah burn dah bilik yang dah dibooking ni tapi tetiba awal januari hari itu, pihak hotel holiday villa (terima kasih ye!!) call untuk bgtau boleh pinda tarikh…alhamdulillah ada rezeki berjalan di wakaf che yeh…yeay!! ada rezeki eryna nak main pool..ye lah dah lama tak swimming(mcm lah reti!!hakhakhak)

Bertolak dari rumah pagi tadi (kuala terengganu) dalam pkul 1030pagi…alhamdulillah smpai kat masjid raja di kota bharu elok2 org tengah nak g solat jumaat..pkul 1 gitu..so, cikhubby pun berhenti solat ^_^

cikwifey plak selamat bergambar2 dalam kete..hikhikhik…layan gambar kami dalam kereta dulu

2015206141831 20150206021950

Dan lepas solat dalam 230 kami pun checked in kat holiday villa wakaf che yeh ni..tak susah pun..dari jauh dah nampak dah sebab hotel ni tepi jalan je…

sebelum masuk bilik bergambar dulu sepan hotel…yang ni je pun sempat sebab masing2 sibuk nak naik bilik rehat…

20150206024501 Eryna sibuk jugak nak amik dekat bunting tu…haish laa anak

Dapat bilik yang alhamdulillah selesa..yela, amik yang paling murah tu pun book online, rm155 je semalaman termasuk breakfast…so dapat laa bilik yang cuma mengadap bilik2 lain..takde pandangan luar laa maksudnya…hakhakhak..tak pelaa, nak masuk tido je..bukan nak tengok pandangan pun…kan??

Sampai2 je tak lupa nak telan VITALEA+B COM+VITA C untuk tenaga sepanjang hari, Omega untuk perjalanan darah yang baik, Garlic complex untuk elak angin dalam badan…juga sebagai antibiotik semulajadi elak selsema demam di musim cuaca yang tidak menentu ni.. ^_^

2015206144943 ini bilik yang kami dapat..alhamdulillah

Eh eh..macam lari je dari tajuk…takde isu makan2 pun..hakhak..malam ni laa bee post bab makan2 sebabnya sepetang ni rehat je..eryna pun main pool je…so, in shaa Allah malm ni bee share gambar makan2 kat wakaf che yeh ye!!

stay tuned!!

Feb 5, 2015

Pengedar Shaklee yang sah

Rupa-rupanya ramai lagi yang tak tau mana nak cari pengedar shaklee di kawasan Kuala Terengganu. Anda tak perlu susah payah nak bergerak kesana kemari. Bee hantarkan kedepan pintu rumah anda

^_^

Bee duduk di Kuala Terengganu..di bandar kuala terengganu tp kalo setakat daerah kuala nerus atau marang tu, in shaa Allah bee sampai…lagikan Kuala Berang pun bee pernah pergi hantar, inikan pulak di bukit payong je…
20141006013544Inilah peneman umi setiap kali COD barang

Jangan risau, kalaulah satu2 produk tu takde dalam tangan, bee akan cuba jugak cari atau mungkin anda boleh tunggu dalam sehari dua..kerana perkhidmatan shaklee setakat ni alhamdulillah sangat baik di kuala terengganu..order hari ni sebelum pukul 3petang, in shaa Allah sampai esok sebelum tengari..terbaik kan??!!
Kadang2 anda cuma membeli tapi tak tau macamana cara makan, atau bila dapat kesan apa2 tak tau mana nak tanya, dont worry, bee akan cuba bantu anda sekiranya ada masalah..kenapa?kerana bee dibayar shaklee untuk memberi konsultansi terbaik untuk anda…kalo tak, takdenya shaklee nak buat kelas2 nutrisi bagai kan??!!
Masalah kesihatan dan tak tau nak makan apa, jgn risau, shaklee ada banyak variasi produk yang anda boleh pilih tanpa membebankan poket anda..ye la, tak semua org berduit kan?in shaa Allah, anda bagitau bajet anda, bee akan bagi pilihan2 yang ada ^_^
  • saya SABIHAH
  • Shaklee Independent Distributor (SID); pengedar sah Shaklee anda
  • COD (bandar kuala terengganu, pengadang baru, bukit payong, marang, kuala nerus, seberang takir, gong badak, Universiti Malaysia Terengganu(UMT), UnisZa, ajil, kuala berang)
  • 017-3740100
  • 019-9897010
  • Inshaa Allah Whatsapp/sms/call akan berjawab kecuali bee tidur (kihkihkih)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...