Aug 31, 2014

Umi!! Nak susu shaklee!!!

UMI = SHAKLEE

Selalunya itu yang eryna sebutkan...bagi eryna, shaklee dan umi dia ni tak dapat dipisahkan...kalau dia tengok umi mengadap laptop ke Handphone ke, dia akan datang tanye

"Umi buat kerja shaklee ke?" Tau but still datang tanye...even kawan2 datang nak beraya pun dia tanye "nak beli shaklee?? Ada...." Owh eryna... Kuat sungguh drama kamu...

Contoh pagi tadi umi tanye
"nak minum air tak pagi ni? Umi buatkan..."

Eryna jawab
"susu shaklee laa umi..eryna nak putih"

Siap dalam kereta perjalanan nak hantar dia ke tadika boleh lagi tanye
"putih xlagi eryna??"

Masakan minum pkul 7, pkul 730 terus nampak kesan sayang...aduhai...

Tapi jangan pelik, kandungan dalam mealshake shaklee ni memang ada vitamin antipenuaan dan ada set lengkap B Complex, iron, copper untuk membantu pembentukan sel darah merah yang sihat sekaligus meningkatkan WARNA KULIT...tu laa, jgn pandang rendah pada kata2 sikecik tu..dia pun tahu tau!!!

Promosi kejutan dari shaklee bulan september ni...biasa kita tau promosi beli 6 percuma 1 kan???!!!!

MEALSHAKE KALI INI PROMOSI BELI TIGA (3) PERCUMA SATU (1)

Menarik tak???

Sangat kan???

0199897010
0173740100

chekubee@gmail.com
Facebook : cksabihah

Aug 9, 2014

Mengandungkah Aku??



Hari ini cukup 65 hari sejak dari period terakhir Bee...macam-macam tanda dah rasa ni..mual-mual, pening kepala, selalu mengantuk, penat, perut rasa kembung, selalu lapar dan paling ketara ada rasa something yang bergerak dalam perut..mengandungkah aku??

Mula-mula jom kita check tanda-tanda awal kehamilan

1. Kelewatan Haid
Memang dah lewat sangat ni..sepatutnya bee dua kali period dah..dan memang rasa ketara sebab bee tak pernah miss period
2. Loya dan muntah
Loya tu ada..mmg rasa selalu...ish bleh kata dalam mulut ni terasa macam air liur tu penuh selalu..tapi muntah tu baru sekali laa sepanjang 65 hari kelewatan period ni
3. Sakit dan tegang buah dada
Yang ni bee rasa pada mula-mula lewat period haritu...lewat dalam seminggu dua..mmg rasa tak selesa sangat...tapi sekarang mmg dah tak rasa dah
4. Berasa letih dan mengantuk
Ni memang selalu rasa...kadang-kadang kat ofis tu tido je waktu tengahari..lepas tu mula lah rasa lapar bila tak makan tengahari kan..hihihi
5. Kelaparan yang panjang

kegemukkan jadi masalah kesuburan
Ketara betul gejala ni...selalu lapar...bangun pagi-pagi pun, terus rasa nak makan..mula lah fikir nak masak ape.. ^_^ paling best, selalu teringin nak makan burger...(bukan burger mcd tau..bee kurang sket mcd ni..lebih suka burger kedai tepi jalan tu..lebih murah dan lebih sedap kot!!)
6. Kerap kencing
Boleh dikatakan bee ni pengamal tegar air masak..jadi memang selalu kencing kan..tak ketara terasa gejala yang no 6 ni
7. Ujian air kencing yang positif
Ni yang paling utama..sepatutnya bee buat pregnancy test ni selepas 2minggu lewat period tapi, lewat seminggu bee dah buat (resultnya negatif) minggu kedua (masih negatif) minggu ketiga(pun negatif)
Akhirnya, selepas berbincang dengan suami, bee amik keputusan nak jumpe doktor sendiri..bimbang juga kalau-kalau ada masalah lain..

Mula-mula bee pergi klinik yang ada panel cikhubby(dasar kedekut..hihihi) doktor minta buat ujian air kencing lagi sekali, tapi resultnya masih lagi negatif..so, doktor scan..TERKEJUT bila doktor kate ada CYST..selama ni bee scan dimana-mana tak pernah doktor bagitau ada..malahan doktor puji lagi(perasan) katanya rahim comel je..takde masalah apa-apa...kecil sangat dalam 2.7cm so, doktor cakap biasanya takde masalah cuma lepas ni kalo scan lagi, bawak gambar scan tu untuk dia bandingkan samada cyst tu membesar ke tidak..

Balik dari klinik, termenung panjang jugak...terus telefon cikhubby bagitahu semua fakta-fakta yang doktor huraikan..mungkin disebabkan cyst tu yang mengganggu hormon yang menyebabkan kelewatan period kali ni..takut, risau, bimbang macam-macam fikir...balik je dari kerja, baru teringat ada kawan pernah pesan, kalau ada doktor bagitau apa-apa pun masalah dalam tubuh ni, make sure cari doktor lain untuk mintak second opinion..kadang-kadang doktor pun ada jugak yang tidak menerangkan sesuatu dengan secara detail..masih belum puas hati, cari doktor ketiga..sehinggalah kita rasa cukup fakta yang kita perlukan

so, bee tak fikir panjang bab tu..balik kerja petang terus pergi klinik lain..tapi tak bagitau pun pasal pergi dah tadi klinik...bee cuma request nak scan sebab lewat period tapi UPT negatif sahaja...scan punya scan, doktor cakap, takde masalah...rahim elok terletak...cuma banyak angin..doktor pesan jangan makan makanan berminyak sangat, minuman berais..makanan pedas..huishh semua yang dilarang semua yang bee makan..muahahaha

lepas tu tunjuklah scan yang klinik sebelum ni..doktor cakap, jgn risau, kalau 2.7cm punye cyst bila awak period, dia akan kecut..fuhh legaaa....biasanya cyst yang membimbangkan lebih dari 5cm...kalo 2cm ni normal sahaja...patutlah doktor sebelum ni cakap takde masalah dengan cyst yang 2.7cm tu..cuma dia tak bagitau pulak yang bila period cyst tu ada kemungkinan mengecut..dia cuma bagitahu next scan, kene check tengok cyst tu membesar atau tidak..takde pun dia kate cyst tu membesar atau mengecil...MENAKUTKAN BETUL!!!

Jadi, doktor yang kedua bee jumpa ni bagitahu lah, masalah bee ni adalah masalah hormon sahaja..jom kita check apa yang menyebabkan hormon ni tak stabil...kerana masalah hormon ni juga menyumbang ketidaksuburan bagi seseorang..

PUNCA / Perkara yang boleh membawa kepada masalah Hormon Tak Stabil ialah :

1. Jenis pekerjaan atau cara kita bekerja
Rasanya bee kerja tak membebankan sangat pun..kerja Khidmat Pelanggan dan pelanggan-pelanggan bee ni tak memberi apa-apa tekanan pun sepanjang 65 hari ni..hihihi
2. Period cramp/ senggugut setiap kali datang bulan.



Yang ni pun jarang-jarang je berlaku..tak senggugut mana pun..selalunya kalo nak period, dia keluar tanpa signage pun...pandai-pandai laa nak bajet kan
3. Kegemukan melampau. Lemak tepu dan tebal itu boleh halang perjalanan darah kotor kita.

Ni ada kemungkinan...tubuh terasa berat semacam je..orang lain puasa turun berat badan, bee ni puasa makin sedap makan..muahahaha
4. Tekanan / stress yang melampau senhingga mengganggu emosi dan sistem peredaran darah.
Kemungkinan besar nya adalah punca yang ni..kerana bee ada masalah sket baru-baru ini..bukan masalah kerja..masalah yang bee tak boleh nak cerita..secret gitu..hihi..tapi dah selesai semua pun..cuma masalah ni sepanjang bee hidup, inilah kali pertama bee rasa sangat terbeban...mungkin lah ini penyebab period bee jadi tidak regular
TETAPI!!!

Ada jugak kawan-kawan nasihat jangan cuba makan apa-apa yang boleh menyebabkan keguguran..sebabnya, pernah ada kes(kawan cerita) selepas 3bulan baru nampak janin dan selepas 3bulan jugak baru UPT tu positif..pernah ke dengar??tapi takpe laa..kalo ada rezeki, Allah bagi, alhamdulillah..eryna pun dah 5tahun..bee dah lama sangat dah rindu nak main baby..hihihi

psssttt : bee nak makan GLA Complex shaklee lepas ni..sebelum ni pernah makan tapi sebab masa tu takde masalah apa-apa kan, so tak nampak kesan sangat lah...sebabnya GLA Complex shaklee ni dikatakan boleh membantu STABILKAN HORMON DAN TURUNKAN BERAT BADAN

Usaha adalah perkara yang kita wajib buat...REZEKI bukan ditangan kita ^_^ DOA senjata utama!!!

Aug 6, 2014

Selamat hari raya!!

Selamat hari raya dari bee sekeluarga...

Sebenarnya bee sedang cuba aplikasi blogger dalam android ni...kalau elok post yang keluar nanti, boleh teruskan update blog guna HP je..

Macamana cuti hari raya?? Cukup ke?? Berat badan?? Ramai yang mengadu dengan bee, puasa turun 2kg seronok tapi tak sedar bila raya naik 4kg...ada tak yang alami?? Bee pun pernah..tapi alhamdulillah tahun ni, tak naik pun berat selepas puasa..sebabnya bee dah sediakan protection awal2 lagi..lagipun selepas berpuasa sebulan, perut dah tak boleh makan banyak sangat!!!

Nak tau apa yang bee amik??

Herblax+alfalfa untuk tindakan detoksifikasi yang sgt efisyen

Lecithin+omega(kadang2 je) untuk bantu membakar lomak2 dari makanan malahan lemak2 degil yang dah lama bertapak dalam tubuh itu

ESP + Cinch cafelatte yang ni lebih memberi kesan kenyang yang panjang serta membantu dalam memberikan tenaga sepanjang hari

Haaaa...tu jelah rahsia bee...senang kan?? Tapi ingat apa2 suplemen pun bukanlah ubat kurus ye..kita tetap kawal pengambilan kalori setiap hari...in order to get the best result!!!

Tapi jangan salah faham..tak wajib pun amik semua..ada kawan bee amik lecithin dengan herblax je pun dah boleh turun berat sampai 5kg...yang penting konsisten...semuanya dalam budget anda!!!

Saya sabihah
Pengedar sah shaklee anda
0199786919
0173740100

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...