Nov 30, 2012

Bubur Asyura



Setahun sekali je biasanya org buat nih...

Mak mentua aku biasa buat...setakat ni,belum sempat blajar lagi...tp yang pasti,kebykkan kawan2 aku ckp,bubur asyura luar(selain dr terengganu) lain dari bubur asyura terengganu...ape bezanya aku pun tak pasti...sebabnya aku pun tak pernah makan bubur asyura selain dari yang terengganu punye...bley gitu?hikhikhik

Alhamdulillah...tahun ni buat 2 periuk besar tu...tahun lepas kalo tak silap aku satu periuk je...rezeki kan?yang seronok tgk time org mengacau ni lah...ramai org masa ni...hihihi

Menurut ayah mentua aku,kalo org dulu2 buat bubur asyura,yang seronoknya budak2...semua pakat bawak tempurung kelapa atau bekas dari rumah masing2...buat 5 periuk pun tak cukup..hahaha...tp itulah kemeriahannya...sekarang dh terbalik...budak2 dh mula kurang minat aktiviti2 sebegini...itu yang timbulnya gejala antisosial tu(tetiba teringat tajuk pengucapan awam time kursus aritu..hikhikhik)

Erkkk....alhamdulillah..dh selamat masuk perut dan selamat bahagi2kan pada org2 kampung serta kaum keluarga...jangan jeles ye..hihihi

Nov 29, 2012

Malam minggu dan eryna

Mlm minggu untuk kawan2 di kelantan terengganu dan kedah..buat negeri2 lain,sila kerja lagi esok ye..hihihi....mlm ni tak masak pun...dh 2 minggu dapur rumah tak berasap..bukan saje malas hokay...baru balik dr kursus isnin aritu..pastu,asyik makan rumah mak aje..(padahal pmalas..hikhikhik)

Ape rancangan weekend ni?esok mak mentua aku nak buat bubur asyura...wahhhh...menarik tertarik kau mmg da boom laa...aku suke makan bubur asyura...korang suke?setahun sekali je biasanya org buat bubur nih...^^

Alhamdulillah,jintungan eryna dah makin pulih...dh kering dah...cuma masalahnya,bila jd kering ni,eryna akan garu sebab gatal dan akhirnya kemungkinan besar tinggal laa parut nnt..paling bimbang semua yang tumbuh dimuka tu...hmm...anak umi dhlah pompuan..hihihi....td ckp ngan cik hubby n eryna

Aku : u,tgk muka eryna tu...nnt parut laa kalo die garu gitu
Cik hubby : ehh,eryna...jgn garu...
Eryna : doh gatal...garu laa..
Aku : takpe laa u...nnt i bagi die makan kolagen...hikhikhik

Sempat lagi buat lawak...hopefully besar nnt tak nampak sgt laa parut tu...ala...parut pun takpe lah syg,yang penting anak umi jd sorg anak yang solehah..insyAllah..ok syg?

P/s : balik kursus dh 3hari lepas...badan still penat2...penangan flying fox ke main tarik tali nih?heheheh
--
Sent from my Android phone with K-9 Mail. Please excuse my brevity.

Nov 25, 2012

Induksi day 8 - Eryna demam

Mcm biasa,walau demam,die tetap aktif..cuma yang paling membimbangkan aku bila die xmakan...risaunye rasa...nak tinggal rumah mak pun rs tak bleh nk harap...sape nak paksa dia makan...kalo dengan aku,mmg aku paksa jugak die makan walau mcmane pun...buatlah sup sayur je pun..yang penting,makan...hmmmm

Ari jumaat aritu,cik hubby datang sini ke agro resort setiu ni...tido satu malam...bukan ape2 ye..kecian sikecik tu..rindu umi sampai merajuk takmo ckp dengan umi...umi menangis ok..huhuhuh....lagipun,dia naik jentungan...demam mmg kuat cuma aktif mcm biasa...jd,suruhlah(paksa jugak sket2) cik hubby sewa bilik disini...sukenyaa tgk eryna gembira...

Arini dh masuk hari ke 8..insyAllah esok aku tamat kursus...tunggu umi ye sayang...umi balik jaga eryna...

Arini jugak,cik hubby mc...kecian eryna sebenarnya...demam..nak tinggal ke adik aku pun tak sanggup..bila anao sorang tu je,hati sape tak sayu bila nak sakit..kan?ya Allah,peliharalah anakku dan berilah kesihatan yang baik supaya dapat sentiasa menyenangkan hati umi dan abah...aminn

P/s : bila masuk hari 2nd last,terasa lambat masa berlalu...huhuhuhu
--
Sent from my Android phone with K-9 Mail. Please excuse my brevity.

Nov 21, 2012

Wordless wednesday


--
Sent from my Android phone with K-9 Mail. Please excuse my brevity.

Induksi day 4 - mengantuk

Masuk hari ke empat...sila lah sedar wahai mata...masuk hari ke 3 mendengar ceramah...otak mmg penat...nasib baik tubuh ni masih mampu untuk menampung kekangan masa semasa disini..

Gambar diatas adalah hasil kerja aku arini...malam ni aku kene buat pengucapan awam...tajuk simple je, 'Gejala Antisosial Dalam Kalangan Pelajar'...nampak simple tp nak berckp didepan tu yang mengecutkan perut..hehehehe

Takut wehh...ckp saje bleh je tp kalo benda2 formal2 gini mmg boleh membuatkan perutku memulas seperti nak beranak..hikhikhik..

Eryna takmo ckp dah dengan umi semalam...cik hubby ckp,mungkin die kecik ati kot...ye lah...dh masuk hari ke empat dh..soklan maut yang die bagi "umi g mane?bakpe lambat ngat?" Wahai sayangku eryna,kalo bleh,umi nak balik setiap hari untuk kamu..tp apekan daya umi...huhuhu...menangis bile dengar die menangis semalam sebab tanak ckp ngan umi..merajuk laa kononnye...alahai eryna...kamu buat hati umi sayu disini...

P/s : tolonglahh....nak balikkkkkk
--
Sent from my Android phone with K-9 Mail. Please excuse my brevity.

Nov 19, 2012

Induksi day 1

Semalam sehari suntuk buat Latihan Dalam Kumpulan (LDK)...seronok?seronok dengan rakan2 dlm kumpulan...alhamdulillah Allah permudahkan lagi perjalanan induksi aku disini...semoga perjalanan aku akan sentiasa dlm keredhaanNya..aminn

Rindu eryna tak tertahan rasanya...semalam sempat berbual sekejap aje...exited bebeno ada 'kakak cantik' datang rumah...semalam majlis dirumah mak aku..sambut menantu...alhamdulillah,dengar dari cik hubby semuanya berjalan dengan baik...hampir sempurna...alhamdulillah...sikecik tu pun exited aje sehari..hihihi

Baru je lepas senaman pagi...lepas ni nak gerak masuk kelas plak...start arini,aku akan masuk kelas pagi,petang dan malam...harap2 nya tubuh dan yang penting mata dan telinga ni mampu nak menerima semua ilmu..aminn

P/s : baru 2malam disini...lagi 7malam lagi..hukhukhuk

Nov 17, 2012

First session

Baru selesai sesi pertama taklimat kursus aku...

Tadi masa nak start taklimat,tetiba ada seorang peserta kursus kena sawan. Ya Allah,tak penah seumur hidup aku tgk org sawan..takut,berdebar,rasa ingin tahu bercampur2..urusetia kursus pun tak pernah alami keadaan macam tadi..semua org macam tergamam...

Tapi nasib sentiasa baik,ada sorg perempuan(juga peserta kursus) pernah hadapi situasi gitu...jadi,dengan penuh cekapnya dia kendalikan situasi tu...alhamdulillah...walaupun mulut berdarah2,'pesakit' tadi dapat disedarkan...nak tunggu ambulan,sampai ke sudah ambulan tak sampai...last2,bila dh sedar barulah 'pesakit' itu dibawa ke hospital oleh urusetia...huhuhuhu

Bila tgk keadaan begini,baru terasa betapa pentingnya ilmu pertolongan cemas ni...kalo dulu masa sekolah belajar sambil lewa aje mcmane nak balut tangan patah ke seliuh ke...kan?menyesal pun ade...huhuhu...tp masih belum terlambat kan?kene ambik tau jugak serba sedikit...ye tak?sekurang2nya boleh jugak membantu ape2 yang patut...huhuhuhu

P/s : rindu eryna...nak call,eryna tido rumah mak aku...cik hubby plak tido rumah mak dia...huhuhuhuhuhuhu
--
Sent from my Android phone with K-9 Mail. Please excuse my brevity.

Selamat Pengantin Baru

Buat adinda 'Adlan dan Aqilah...akak ucap selamat menempuh kehidupan rumahtangga...semoga hubungan kalian sentiasa dalam lindungan Yang Maha Esa...buat Aqilah, welcome to our family

Adik aku dh kawen laa..tak sangka sungguh...baru je lagi bergurau2 tanye bila nak bagi adik ipar kat akak ni,tetiba dh kawen...cepat2 bagi cucu baru buat parents kita..manje sangat dah eryna tu..tensen plak akak ni..hihihihihi

Esok majlis dirumah aku..malangnya aku tak dapat nak membantu...petang tadi dah selamat sampai di Agro Resort Setiu..alhamdulillah selamat sampai dan dapat bilik yang sempurna...kenapa disini?insyAllah aku akan berada disini hingga 26hb ni..berkursus induksi...^^

Baru beberapa jam tinggal sikecik,dah rs rindu...cuti panjang ni pun,sibuk nak tido rumah org lain...umi ngan abah dirumah berdua...langsung takde thrill..hakhakhak...kalo ada eryna,byk laa soalannye...kering idea kita nak menjawab..hihihi..rindunya laa pulak...aiyaa...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...