Oct 31, 2014

Petua Kulit Cantik persis anak daraku sorang tu!!

Semua orang dambakan kulit yang cantik, halus dan gebu!! Cheewaahhh...bukan kulit muka je ye, kulit seluruh badan giteww!!!

1. Satu petua yang paling glemer dan paling senang nak buat, amalkanlah mandi awal pagi...jangan nak tangguh2..lebih2 lagi hari cuti...kalau mandi lambat2 ni bukan sekadar kulit jadi kusam tau, badan pun boleh berbau 'wangi' gitu!! Hihi...jadi, amalkanlah mandi awal pagi...bukan setakat kulit cantik, badan wangi petua awetmuda lagi ^_^

2. Pencuci muka!! Mesti ramai yang duk sibuk2 nak banding aku pakai brand ini, aku pakai brand itu...haaa, meh nak bg petua sket, pagi2 tu takyahlah guna pencuci muka tu..basuh pakai air je...malam sebelum tido tu wajib cuci muka pkai pencuci...ok??

3. Air masak secukupnya, ape susah... Ikutlah keperluan lah..setiap 25kg berat badan kita, 1liter air masak diperlukan...so, pepandai lah kira sendiri k??

4. Makanlah sedikit suplemen...ye lah, makanan skrg ni byknya lemak, minyak, perasa tiruan lagi..apa salahnya keluarkan sedikit duit untuk kecantikan kulit malahan untuk kesihatan jugak!! Vitamin C untuk pembentukan collagen atau belilah collagen untuk hasil yang lebih cepat. Vitamin E bukan sahaja untuk kulit lembap dan berseri, bagus jugak untuk jantung dan salur darah lebih sihat!!

Senang kan nak ikut petua2 diatas!!! Mulakan hari ini untuk mendapat result terbaik seperti yang diinginkan!!

^_^
0199897010
0173740100

Oct 26, 2014

Giveaway Contest RM700 Jualan Hebat Lazada Malaysia 11/11 by Emas Putih

As-salam


Berita baik untuk semua kaki shopping online kerana Lazada Malaysia akan menganjurkan 1 jualan besar-besaran selama 1 hari pada 11th November 2014 dengan potongan harga sehingga 94%.



Terdapat Flash Sale selama 1 jam untuk setiap satu kategori (12 Kategori) bermula 11 pagi hingga 11 malam! Harga rendah ditawarkan untuk semua kategori di Lazada Malaysia sepanjang Flash Sale.

Mark your calendar and Jom Gegarkan Jualan Hebat ini dengan klik link ni : Jualan Hebat

Any update tentang jualan besar-besaran ini sila ke Lazada Malaysia !!

Ini adalah Blogger Giveaway Contest anjuran Lazada Malaysia dengan kerjasama Kisah Emas Putih. 11 Pemenang bertuah akan dipilih untuk memenangi hadiah berjumlah RM 700! Untuk sertai contest ini, sila ke blog Kisah Emas Putih dengan ke link ini : LINK CONTEST .

Oct 15, 2014

Wordless Wednesday



Dua-dua tanpa makeup...dua2 tanpa edit!!

Tips Kecantikan dari Bee
Petua warna Kulit Sekata
Petua lembutkan kulit
Cara Naikkan seri wajah tanpa makeup

0199897010
0173740100

Oct 14, 2014

3 SERIES!!!

BMW kah??


wahhh..nampak khelass je kan?mampu??!!!!agaknya kalo bee pakai BMW ni korang percaya tak? Jangan tak percaya ye...semua rezeki ni milik ALLAH..kalo betul nak, doa lah..pastu usaha..in shaa Allah dapat!! ^_^

Hari ni takmo cerita pasal BMW ke Merc ke ape ye...hari ni nak cerita apa perasaan bila dah masuk 3 SERIES!!! Dah 30 tahun dah bee hidup...alhamdulillah..rezeki sentiasa ada..Allah sayang bee sebab Dia sentiasa menjaga Bee..Alhamdulillah sebab dikelilingi mereka2 yang sgt2 baik dan sayangkan bee!!


Kalo dulu, bee selalu mengeluh KENAPA ITU...KENAPA INI...alhamdulillah, sekarang bee lebih redha setiap apa yang berlaku...bila kita guna setiap pengalaman kearah yang lebih baik, in shaa Allah kita akan lebih tenang...nilah org kata, USIA MEMATANGKAN KITA...hihihi



YA ALLAH YA TUHANKU,
PERBANYAKKANLAH HARTAKU,
PERBANYAKKANLAH ANAK-ANAKKU,
LUASKANLAH RUMAHKU,
BERKATILAH REZEKI YANG TELAH KAU KURNIAKAN KEPADAKU
PERBAIKILAH AMALANKU
AMPUNI AKU

AMINN YA ALLAH..AMIN YA RABBAL ALAMINN

Kebaikan, khasiat dan kelebihan ESP Shaklee serta kenapa Shaklee Energizing Soy Protien

PROMOSI BULAN OCTOBER 2014

PROMOSI SEMPENA HARI LAHIR BEE DAN TERSAYANG

 kesihatan sel untuk kulit, rambut

Seperti semua org dah tau dan dah sedia maklum kehebatan dan kebaikan ESP shaklee ni, bee rasa promosi kali ini adalah promosi yang takkan dilepaskan oleh sesiapa sahaja..bee menyeru peminat2 ESP Shaklee dan Mealshake untuk tidak melepaskan peluang..kenapa?? sebabnya promosi bulan ni bukan sahaja ESP Shaklee, promosi MEALSHAKE jugak!!!!

promosi september-october 2014 adalah untuk org berumur, untuk kanak-kanak, ibu bapa, bayi dan seluruh warganegara malaysia 
 Anda boleh baca 

SET SLIM DAN DIET SHAKLEE

ESP SHAKLEE?? TENAGA SEGERA??!!!!!

TESTIMONIAL MEALSHAKE!!!

KANDUNGAN MEALSHAKE SHAKLEE


mealshake shaklee

 

HARGA ESP SHAKLEE??? HARGA MEALSHAKE??

Dapatkan SET COMBO anda pada harga yang berpatutan dan anda layak mendapat
FREE Keahlian*
FREE cash bonus*
FREE jadual pemakanan
FREE resepi-resepi sedap
FREE consultation 

*Tertakluk kepada terma dan syarat!! ^_^

Sabihah

Pengedar sah shaklee anda

0199897010

0173740100

chekubee@gmail.com

Oct 11, 2014

Masalah Bau Badan!!! Penyebab dan Tips Menghilangkan Bau Badan

Wahh, hensemnyeee....wahhh...cantiknya diaaaa....

Penampilan menarik, wajahnya anggun dan sangat menggoda...Dah penampilan cantik, kerja ofcoz lah yang stabil TAPI kenapa takde orang yang nak kawan? KENAPA selalu sendirian...


Masalah bau badan memang masalah biasa tak kira LELAKI atau WANITA...haaaaa....jangan tak tau, malahan ada jugatak sedar pun mereka mempunyai masalah bau badan ni...parah dah tu!!!Jadi disini bee nak kupas sedikit sebanyak tentang PUNCA dan PENYEBAB Bau Badan serta TIPS serta CARA MENGATASI badan berbau....dan tak lupa juga PETUA-PETUA yang mungkin boleh diamalkan ^_^

Punca Badan Berbau

  1. Mandi yang tidak bersih. Mandi dahlah mandi 'koboi', sekali sehari sahaja pulak!! huhu …
  2. Jarang menukar pakaian dalam tempoh 24 jam. Bukan setakat dari pagi membawa ke malam, masih pakai baju yang sama malahan berhari-hari masih lagi pakai baju yang sama. Erkk
  3. MEROKOK
  4. Kurang peka dengan rutin penjagaan kebersihan diri. Bulu2 KETIAK jarang dicukur …Ish...ish...ishhh
  5. Faktor pemakanan. Terdapat beberapa jenis makanan yang jika diambil dalam kuantiti yang banyak serta kerap boleh menjadi punca badan berbau seperti PETAI, JERING, bawang merah, makanan pedas, kari, santan dan sebagainya.
  6. Masalah PENGHADAMAN(SEMBELIT) DAN KEGEMUKAN. Ini berlaku akibat pengumpulan bahan buangan hasil daripada proses pencernaan yang tidak sempurna.
  7. Faktor genetik. Juga boleh menjadi punca badan berbau disebabkan faktor kelenjar peluh dan yang berkaitan dengannya bekerja  terlalu aktif.
OK!!! nampak tak?? semua punca2 dan penyebab yang dinyatakan adalah daripada amalan kita seharian... Kalo difikirkan balik, ada ke orang yang tak suka MANDI?? Sanggup ke pakai pakaian yang dah dipakai berulang-ulang kali?? MENAKUTKAN HOKAYYY


Tips dan Cara Mengatasi Badan Berbau

  • Mandi lebih kerap. Semua sedia maklum bahawa negara kita mengalami iklim yang agak panas, jadi mandilah lebih kerap sekitar 3 atau 4 kali sehari. Mandi dengan cara yang betul iaitu meratakan air ke seluruh badan dan ambil masa yang agak lebih sedikit untuk membersihkan diri.  
  • Gunakan sabun antiseptik seperti yang banyak terdapat dalam pasaran sekarang ini. Contohnya Dettol, Lifebuoy, Sebamed dan sebagainya. Sabun antiseptik mengandungi bahan yang mampu membunuh bakteria dan mengatasi bau badan berbandi sabun wangi yang biasa.
  • Mandi dan tukarlah pakaian dengan lebih kerap terutama jika anda jenis yang mudah berpeluh atau  baru sahaja melakukan aktiviti berat dan lasak seperti bersukan, gotong-royong mahupun mengemas dan memasak di dapur. Sekadar menyebut beberapa contoh …
  • Pilih pakaian daripada jenis fabrik yang mudah menyerap peluh agar bakteria pada badan tidak bercampur dengan peluh yang boleh menghasilkan bau busuk.
  • Pilihlah untuk TIDAK MEROKOK
  • Cukurlah bulu ketiak dan yang berkaitan sepertinya dengan lebih kerap. Ini kerana bulu yang terlalu lebat atau panjang dapat menyebabkan peluh bercampur dengan bakteria  lalu menghasilkan bauan yang tidak menyenangkan.
  • Gunakan deodoran dan pewangi. Terdapat banyak pilihan deodoran dan pewangi dalam pasaran sekarang yang dicipta untuk memastikan bahagian ketiak atau bawah lengan kekal kering dan mengurangkan pembiakan bakteria di kawasan tersebut.
  • Kurangkan makanan berlemak serta jenis makanan yang disebutkan di atas. Banyakkan makan makanan  berserat seperti buah-buahan dan sayur-sayuran segar serta AIR KOSONG bagi menggalakkan proses metabolisma tubuh serta melancarkan proses penghadaman dan pembuangan bahan kumuh.

 Petua Menghilangkan Bau Badan

Petua #1
Daun SIREH dikatakan boleh bertindak sebagai antiseptik disamping mengandungi zat aktif untuk membantu menghilangkan bau badan lebih-lebih lagi berpunca daripada kuman dan bakteria

Cara : 
Ambil 3-5 helai daun sireh..cuci bersih-bersih kemudia rendamlah kedalam segelas air panas. Tunggu sejuk kemudian minum. Amalkan setiap hari sehingga bau badan hilang. (Kalau rasa tak lalu nak telan air daun sireh tu, cuba tambah kan sedikit gula..)
Petua #2
Timun juga dikatakan boleh menghilangkan bau badan malahan caranya lebih simple

Cara :
Potong timun kepada kepingan-kepingan kecil kemudian bawaklah kepingan-kepingan tadi mandi bersama-sama. Gosoklah menggunakan kepingan timun tadi kebahagian-bahagian yang sepatutnya ^_^
Petua #3
Bagi mereka yang tak suka rasa daun sireh atau mereka yang memang susah nak cari daun sireh (duduk dibandar ke ape kan?) Boleh juga cuba gunakan bunga cengkih
 
Cara :
Sama macam sireh tadi. Rendamkan beberapa kuntum bunga cengkih didalam air panas, dan biarkan sejuk/bunga cengkih kembang. minumlah air bunga cengkih itu setiap hari. Sehingga bau badan anda hilang.
Petua #4
Yang ni, Bee sendiri pun suka buat...sebab nya bukan setakat bau badan kita wangi, malahan seluruh bilik air kita akan wangi dan nyaman. Gunakan buah limau purut

Cara :
Potong beberapa biji limau purut (jangan bagi putus) kemudian, perahlah kedalam sebaldi air suam. Masa mandi, gosoklah bahagian-bahagian badan yang sepatutnya menggunakan limau purut yang dah dipotong tadi dan bilaslah badan anda dengan air limau purut dalam baldi tu...

 ATAUPUN

Anda boleh cuba PRODUK SHAKLEE yang memang diyakini BERKESAN serta paling mudah diamalkan. Telan dan rasai kesannya. Harga yang MAMPU MILIK serta SELAMAT dan SEMULAJADI



HERB-LAX

Herblax secara semulajadi merangsang pengecutan otot. Ini membolehkan penyingkiran sisa-sisa yang terperangkap dan memendekkan masa transdit serta mengelakkan penyerapan toksik.
Herblax boleh membantu meningkatkan pengaliran darah, mengurangkan BAU BADAN, jerawat, melegakan sembelit, gas perut dan usus, dan membantu menormalkan kembali pergerakan usus

ALFALFA COMPLEX


Alfalfa dikenal sebagai agen diuretik, PEMBERSIH BADAN dan PENYAHTOKSIK. Ia merangsang pengaliran hempedu dan membuang unsur mineral bahaya dari tubuh. Ia juga membantu melindungi dari radiasi dan membantu MENGAWAL BAU BADAN

GARLIC COMPLEX

Diproses secara semulajadi dibawah suhu yang rendah bagi mengekalkan semua Alisin. Ia juga telah dirumus untuk mengawal BAU. Walaupun bawang putih salah satu sebab NAFAS BERBAU, namun, tablet Garlic Complex tak pecahkan sehingga ia sampai ke usus kecil. Disamping itu, ia mengandungi campuran pudina dan ekstrak rosemary bagi mengawal bau dengan berkesan

Anda bolehlah menghubungi Bee sekiranya terdapat sebarang kemusykilan.. untuk membeli juga takde masalah ^_^

Sabihah (ID: 912422)
Call/SMS/Whatsapp
0199897010
0173740100

Atau anda boleh MEMBELI Sendiri dengan pilihan sendiri dengan klik pada pautan dibawah

SET MENCEGAH BAU BADAN

Oct 9, 2014

Susu Merundum dan Kerunsingan Si Ibu!!

Memang normal bagi ibu-ibu menyusu bayi yang dah masuk 8bulan keatas mengalami masalah ni. Lebih2 lagi ibu-ibu yang bekerja... Dan tidak dinafikan jugak, ada jugak ibu-ibu yang tak mengalami masalah susu merundum ni...haaaa...kenapa??

Tentulah ilmu dan persediaan...macam bee mula2 mengandung dulu, langsung tak tau pasal penyusuan susuibu ni. Malahan bee sendiri pun dulu tak menyusu dengan mak(mak bee laa cakap) tapi oleh sebab rasa tanggungjawab dan hasil dari google dan bacaan di internet dari blog rakan2 siber, perasaan ingin memberi yang terbaik untuk anak yang bakal lahir membuak2...dan perasaan tu bertambah dari hari ke hari

Tu masa mengandung tau...bila dah beranak, baru ku tahu, bukan senang nak merealisasikan...kenapa?? Penyusuan susuibu tak susah pun...yang susah tu, pandangan org sekeliling...kedekut nak beli susu lah, kesian anak tak cukup susu lah, anak kecik tak cukup zat lah...masa tu, semangat suami perlu!! Sebabnya hati seorg perempuan mudah rapuh...tergugat dengan pandangan orang sekeliling...masa tu lah kita perlukan sokongan SUAMI dan support group!!

Tibalah saat nak puasa...masa tu eryna dah setahun lebih...menyusu penuh tetapi masalah susu sentiasa ada...time period(uzur) mulalah susu merundum..dari 16oz sehari dapat 5-6oz sahaja...korek2 stok yang ada...makin hari makin susut..makin hari makin sikit...bila dekat2 nak puasa lagi susah hati sebabnya perasaan TAKUT mengatasi...masa tulah pertama kali bee jumpe SHAKLEE

Bee kenal dengan ESP+Performance Drink+Mealshake...sebulan puasa, gigih telan 3serangkai tu...jangan cakap byk...masa tu langsung takde resepi2 sedap ni semua...kocak2 telan je...takde perasaan ape pun..semua untuk anak tersayang...tp miracle nya, pengeluaran susu langsung tak terjejas malahan eryna nyenyak tidur setiap malam...Allah dah aturkan yang terbaik masa tu..Alhamdulillah

Sejak tu, bee beli sikit2..sbbnya manelah mampu..suami keje pun tak tetap lagi...beli vitalea, b com, vita c ngan alfalfa...semakin hari semakin bertenaga...tapi takde rasa nak jual pun...main beli dan telan je...mmg bykkk sgt produk yang bee guna untuk membantu perjalanan penyusuan tu, tapi hanya Shaklee yang lekat dalam hati...

Sempena bulan promosi ESP ni, bulan oktober 2014, sempena bulan kelahiran bee dan suami, bee ada ESP combo buat semua...nak dapatkan ESP dari bee?

Pm je bee kat FB atau
0199897010
0173740100
chekubee@gmail.com

Bee akan cuba bantu anda dalam merealisasikan impian anda!!

Oct 8, 2014

Selamat hari Raya Aidiladha buat semua yang beragama islam

Anak umi dah 5tahun!!!???

sekejap je masa berlalu ye sayang..dah 5tahun dah kamu...eh eh eh..jangan salah faham, bukannya birthday dia pun..birthday dia dah lama dah lepas..bulan Jun lagi..tapi bila direnung dalam2 baru terasa dah besar dah anak umi...tp masih lagi nak menangis..still lagi nak manja2...alahai anak


bukannya tak pernah marah cuma bila umi marah, abah tukang pujuk, bila abah marah, umi tukang peluk..hihi..bila kat rumah nenek dia, umi marah, nenek laa tukang back up...selalu ada org back up jadinya manja dia melebih2..cuma doa je mampu umi kirimkan..supaya Wan Eryna Firzanah menjadi seorang yang berguna satu hari nanti...sentiasa menjadi penyejuk dan penawar hati umi dan abah serta masyarakat sekeliling...aminn

Dua hari beraya, kedua-dua hari korban lembu...raya pertama korban di rumah mak bee, raya kedua dirumah mak mentua...wahh, meriah!!!seronok lah sikecik tu(agaknya selalu panggil kecik, jadi tengok dia pun kecik je hari-hari...bila nak besar ye tak?!!hihihi) dua hari beraya, dua hari jugaklah berlari kesana kesini...seronok bukan main lagi...

alhamdulillah, raya tahun ni masih bersama ibubapa...buat kawan2 yang dah kehilangan, jangan bersedih, kirimkan alfatihah dan sentiasalah berdoa buat mereka...sesungguhnya mereka telah kembali kepada Pencipta..itulah kehidupan yang abadi..didunia ni hanyalah sementara dan pinjaman semata-mata

macamana keadaan hari raya anda??meh laa share-share... ^_^

Oct 2, 2014

Minyak Naik!! Jom Bawak Bekal!!! Geget Haziq

Haziq comel dan boolat...jom kita geget pipi dia!!!

Minyak naik lagi.. 

Selepas dikira-kira, kalo dulu rm50 seminggu guna minyak, sekarang rm60 seminggu...ok, jangan difokuskan pada masalah minyak tu naik harga..bee nak cari jalan penyelesaian macamana nak cover rm10 seminggu tu..hihihi

Tips nak jimat 

Dalam duk fikir-fikir semalam, bee rasa dah sampai masa, bee bawak bekal ke ofis...susah ke nak masak?tak susah pun bee rasa...janganlah bangun pagi baru nak masak, kita masak sebelum tidur...lebih selesa rasanya..esok pagi boleh panaskan lauk n masak nasi je..kan??dan jangan pulak bagi alasan, alaaaa 2hari makan benda sama laa?? sape kate? bee sendiri pun tak pernah makan lauk yang sama selama 2hari...sehari satu lauk...wajib masak baru setiap hari..

macamana nak buat? meh bee ajar... 

kita masak malam sebelum tido, masak untuk tengahari dan petang esoknya...jd makan tengahari dan makan petang je kita makan benda sama...lagi mudah sebenarnya sebabnya balik kerja dah tak perlu bersilat didapur..semua dah siap..panas kan je..cuma nak tambahan goreng telur ke, sayur ke, ikan ke...senang kan?? Jadi, kita dah takde alasan nak makan diluar waktu malam... ^_^

satu lagi tips mcmana cara untuk kita tidak buntu...kalo buat jadual setiap hari nak masak ape, mmg laa boleh buat, tapi mampu ikut ke? :p solution nya, list down senarai lauk pauk kegemaran dan segala macam mak nenek lauk pauk yang kita mampu masak..listkan je...jd, setiap kali nak start masak, rujuk je senarai tu..masaklah masakan yang kita rasa nak masak..hihihi

Gambar ehsan google!!

Satu lagi, nak elak membazir dan supaya senang setiap kali nak masak, beli ikan ke ayam ke daging ke, jangan simpan sekaligus...belilah plastik untuk simpanan tu..letak dalam plastik tu cukup2 je sekali masak dua kali makan untuk berapa org...gitu!! jadi senang kan? beli sekilo ke 2kilo ke no prob...kita tetap simpan 3-4 ekor ikan satu plastik..nak masak, amik satu2..jadi takde lah membazir...dan taklah rosak makanan2 tu semua ^_^

Gambar ehsan google!!

Nampak tak??nampak??
so, lepas ni kita boleh sama2 cuba buat..usaha dulu..jangan kate tak boleh...sebenarnya ada baiknya kita bawak bekal ni..kita tau apa yang kita makan dan cara mana kita masak...so, takdelah rasa bersalah sangat amik ajinomoto ke perasa berlebihan ke..hihihi..(bee mmg tak pernah guna perasa makanan tu)

oklah..nnt kita sambung dengan tips jimat lain pulak!! kita cuba tips ni dulu..menjadi ke idak..ye tak??!!! ^_^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...