Nov 30, 2010

Al-fatihah….

pagi tadi, aku bgn awal..pukul 5pg dah bangun dah..ye laa, teringat bj tak jemur lg, sarapan eryna tak buat lg…kene laa bgn awal kan?

pkul 6 pagi tu, dah siap sume..aku pun dah mndi..dah masak, dah kemas bj eryna nak anta taska, kirenya dah siap sume laa…aku pun kejutkan laa cik hubby…die pun bgn, mandi, solat sume, tetiba aku dapat satu msg

‘Abang yazid meninggal pukul 4pagi tadi.jenazah akan dikebumikan di kuala berang’

terkejutnya aku, terus ajak cik hubby pegi melawat…abg yazid ni, kawan aku mase keje kat projek Stadium Gong Badak, Kuala Terengganu. alaa, kalo korang ingat lg, stadium yang runtuh tu…ok laa, bukan nak cite hal stadium ni…aku nak cite pasal arwah…

sedih sgt teringatkan arwah…arwah baik sgt…org johor..kawen dgn org terengganu..menetap di terengganu dah lama dah…kawen pun dah lm…agak2 aku laa, 10tahun kot diorg dah kawen..tp ye laa, dah ketentuanNya, takde rezeki anak selama diorg kawen…takpe laa, walaupun begitu, aku tgk mereka berdua bahagia sgt….

arwah dikebumikan di kuala berang…jgn ditanya kenapa tak bawak balik johor..tu semua ketentuan Ilahi..dah tertulis, disitu die disemadikan…ok?alhamdulillah semua berjalan lancar..suasana pun tenang saja di rumah…

di saat ni, aku teringat2kan arwah…ada jugak pk, kalo aku ditempat isterinya…tp aku tgk, si isteri tenang sepanjang pagi sehingga laa aku pulang…tabah nya kamu…

lupe plak nak bgtau..die meninggal sbb demam panas…hmm…tu laa kan, kalo dah smpai masa, apa2 pun bleh jd sebabnya ..yang penting, kita yang masih bernafas ni, ingatlaa…yang pergi takkan kembali dan kita yang masih hidup ni pun, sampai masa, akan kembali kepadaNya jugak…

takziah buat keluarga arwah, tak kira yang di terengganu atau di johor…

alfatihah buat arwah….

p/s : rsnya, aku blum mampu untuk hadapi kehilangan org yang tersayang..tp kalo dah ketentuanNya, siapa kita nak pertikaikan…

 

ziarah-kubur

semoga kamu tenang di ‘sana’….(gambar dari en google)

Nov 29, 2010

Teringatnye kat Eryna…

kalo diikutkan ati yang amat2 laa rindu kat Eryna, aku rs mcm nk berenti keje n jaga dia kat rumah…walaupun baru sekejap aku tinggal die kat taska, aku tetap teringat kat die…tp apa bleh buat…kdg2 rs mcm tak cukup waktu yang ada untuk aku bersama dengan Eryna…kecian die…weekend je punya masa bergelak ketawa dengan umi n abah…

eryna dah kenal cat (kucing)

eryna dah tau sebut ayam

eryna dah bleh tunjuk mane satu tortoise, mana satu lembu, mana satu labah-labah…even die dah bleh sebut sume tu…hmmm…

eryna dah pandai geli tgk cicak, tgk cacing, tgk ular…

bila tunjuk gmbr bby, dia akan kata “adik”.bile tanya ‘eryna nak adik tak?’ die mesti geleng2 kepala…faham ke die atau cuma sekadar menjawab pertanyaan umi?ape jua soalan yang ditanya pasti dijawabnya…biarpun jawapan itu aku sendiri pun tak paham…heheh…tp die mesti jawab…

rindunya eryna…

november 012

november 087

november 096

tunggu umi datang amik pkul 5 nnt ye sayang…

-_-

ISNIN YANG SENGALLL

haha..tajuk mmg tidak syak lg…kenapa?aku takde keje arini…bile byk keje, aduh..tak sempat nak makan pun..bile takde keje mcm arini plak, sengal plok…aduhai…betullah org kata kita takkan pernah puas dengan apa yang kite ada…hahaha

semalam aku ada bgtau kan aku cuti?aku pegi pantai petang semalam…dengan eryna, cik hubby..sj laa nak rehat2..dah lama dah tak pegi..yela, skrg kan musim hujan..jd jrg2 sangat laa cuaca cerah dan cantik..kebetulan semalam mmg cantik…tak panas, tak ujan….cerah dan best…eheh…

eryna tgk kete kuda…die excited sgt tgk kuda..tp bile ajak g dekat, takut plak…hehehe…ni sedikit gambar2 semalam… ^_^

nov 043 Suasana dipantai Batu Buruk, Kuala Trg..semalamnov 032 Eryna yang sedang tunggu kereta kuda lalu…nov 033My Love come with My Soul… nov 036Hoh….kereta kuda nok smpai dah…. nov 039Excitednye die….hehehe nov 041Lepas dah kereta kuda….hehehenov 040 

Ni laa rupa kereta kuda nye…hehehe

3 hari tak menjenguk blog…ROSELLE LG…

aiya..asal weekend je, aku mesti tak online..bukan tanak, tak sempat..pagi2 sibuk dengan eryna, tgahari pun eryna, petang sah2 dengan eryna…mlm plak, bukan eryna dah..eryna lepas maghrib dah tido dah..seharian main je keje…tp jgn pk bukan2 yer?bukan dengan cik hubby, eryna tido, aku pun tido laa…penat woo…jumaat sabtu aku sibuk dengan eryna je…

lg pulak, rumah mak aku ngan mak mertua tak jauh…tak smpai 15min smpai laa rumah diorg…kalo weekdays, payah nak berkunjung ke rumah org tua, sure cr waktu hujung minggu..kalo jumaat rumah mertua, sabtu rumah mak aku…begitu jugak laa sebaliknya…kalo tak balik kang, susah…byk plak yang kene perli…hehehe…ye laa, sibuk laa katekan..kalah PM kite..hahahah

semalam ahad, aku plak amik cuti..kebetulan ada hal sket..pastu pegi rumah mak aku…wahh…byk nye roselle…aduhh…ada tak sesape teringin nak??aku nak bg je ni..jiran2 rakan2 semua dah tanak dah…abih tanya dah yang dekat2 ni..jd aku nak tanya yg jauh plak…ada sape2 nak ke nak buat kordial?aku tak jual tp bg laa sket upah petik n bungkus pastu kos hantar…pastu aku pos laa kat korang…sape2 nak, msg aku 013-9836338 / 012-9472200 – sabihah

brape harga?mcm ni laa, cr buat die, 15kuntum skilo gula..jd aku bg 15kuntum RM10 tp sape nak 30kuntum, RM15…cr bayar?masuk acc bank aku…maybank / cimb / eon / muamalat bank…mane2 laa..nak public bank pun bleh..heheh…ttiba cam byk je kan roselle ni..tp mmg byk…sape2 nak, sms aku, nnt aku bgtau available ke tak, pastu aku bg detail acc bank, dah byr sume, bg alamat, nama n detail pembayaran, pastu aku pos laa…ok??

hah..dah2…nak smbung keje…kalo korang nak anta email pun bleh..tp takut lambat reply..aku ni bukan yang jenis online sokmo…hehehe…ni email plak… sabihah@mecip.com.my

CEPAT2..PROMOSI NI SMPAI ABIH STOK…HEHEHE

Nov 24, 2010

' CERITA KREATIF : Aku nak bagi BEN ASHAARI hadiah .. '

image[2]

hahah…saje je join benda ni…aku ni jrang2 bertuah..tp takpe laa…skadar untuk tambahkan kenalan, ape salahnya…kn??

aku kalo bab hadiah2 untuk lelaki ni selalunya fail…oleh sebab aku ni tak byk duit, selalunya aku bg coklat je…jd untuk en ben ni, aku ingat nak bg coklat jugak laa…sbbnya?sbb dia ni sweet..baik laa…tak kedekut ilmu…hehehe…

chocolateSekadar hiasan… 

tu jelaa kot…pilih laa saya en ben…sape2 yang minat nak join..meh laa…

apa korang rs bila…

apa korang rs bila korang kenal sorg kawan yang suke meninggi diri?suke dabik dada?suke masuk bakul angkat sendiri?hishh..aku mmg tak suke…rs mcm mengada2..kalo dah ko tu baguss sangat, buat ape susah2 blajar itu blajar ini…sume yang org buat sume nampak salah dimata ko…hmm…

apa korang rs bila ada org yang suke cerita hal sendiri lebih dari suke dgr cerita org??aku tak bleh blah laa org cmni…bleh termuntah kalo aku dgr suara dia…hahaha…tak bleh dgr org cerita apa2, mesti die nak selit jugak cite die…yang tensennnya, kdg2 cite die tu tak ada kene mengena pun dgn topic semasa ketika itu…kononnye ckp mcm ayam dan itik ah…contoh :- aku sibuk laa cite ayam…si A cite jugak pasal ayam tp dr sudut pandangan die laa..,ttiba datang laa org yang ‘cenggini’ datang cite pasal itik…tak ke menyampah tuu…aiyyaaa….

apa korang rs bila, korang ingat anak/anak2 korang?rindu kan?aku pun…skarg ni pun aku ingtkan eryna…die skrg dh pandai usik2..pg2, bile aku ngan cik hubby sibuk2 nak siap nak g keje, die buat2 tido..mata tutup, tp bibir senyum…nakal tak anak aku??rindunya… ;)

apa korang rs bila mak korang bleh datang berbual, gelak2 ngan korang…hmm…pd sesetengah org, mungkin bnda ni adalah benda biasa..tp pada aku, aku rs kenikmatan disitu…rs seperti aku hidup…kenapa??aku n mak jrg borak2 kosong…mesti ada benda…dl masa belajar, ada laa kawan2 yang tepon mak tiap2 minggu just untuk tanya khabar..aku??takde…kalo tepon, mesti ada hal penting…saje2 punya call, sorry laa…mak aku mesti marah punye…die kate, buat ape call kalo takde hal…hmm..aku tanak eryna rs mcm aku rs dulu…sedey tau… tp skrg dah ok..mungkin sbb aku dah besar dah ada anak pun…mak pun dh tak anggap aku ni bdk2…dah bleh bborak tntang ape2 pun…hehehe

apa korang rs bile family korang tak ingat bday korang??aku dah biasa…mak, ayah tak penah ucap ape2…ntah ingat ntah tak..hehehe…tp nsb baik adik2 aku tak penah lupa..mungkin sbb aku tak penah lupa diorg…jd, dlm family aku, takde punya bday2 party ni..hadiah jauh skali…hehehe…aku dah biasa..mungkin pelik pada korang2 kan??hehehe

apa korang rs bila suasana ditempat keje dah mula jd bosan??aku rs mcm nk BERENTIIII je…ya Allah…permudahkan laa hari2 aku…permudahkan laa rezeki kami sekeluarga…aminnn ya rabbal alaminnn

Nov 23, 2010

ROSELLE

dah lama dah aku nak kongsi pasal roselle ni..tp asyik lupe je..pastu malas pun ada jugak…hehehe…

korang mesti penah dgr bunga roselle ni kan?ni ha rupanya

oktober 081 

ni rupa bunga bila dah sedia nak di rebus buat air…

oktober 112 oktober 110 pokok roselle ni ada kat rumah mak aku…aku mls nak tanam kat rumah..takde org nak jaga laa..lgpun tangan aku ni org tua2 kata takde seni or ‘tangan panas’..jd, kalo tanam ape2 blom tentu lg hidup…satu lg sebabnya, cik hubby aku ni tak suke minum roselle ni..msam katanya…heheh…jd, kalo nak, pegi je amik kat rumah mak…skali masak, bleh laa minum untuk sbulan dua..heheh

oktober 086 ni roselle yang sedia untuk direbus…

oktober 089 oktober 103 ambik ko…seperiuk besar…hahaha

oktober 11730-35kuntum bunga, 2kilo gula..jdkan kordial ^_^

sedia untuk dibuat air roselle yang best..lupe nak ambik gmbo air yang dah siap…yum2…

kepada sesapa teringin nak benihnya, bleh contact aku ye??nnt aku poskan…hehehe(macam ada org nak je…hehehe)

Nov 22, 2010

KEJE…KEJE…KEJE…REZEKI…

wahh…kelass gitu tajuknya…semalam aku ada ckp aku ada nak cite something kan??pasal cik hubby je..ada tak aku cite cik hubby aku dah berenti keje?hm…takde eh?lupe laa tu…hehe…lepas raya aritu, cik hubby berenti keje..bukan raya haji ni..raya pose yang dulu tu..hehe…ye laa, keje ape yang pening2..gaji lmbat bayar, claim sume tak bayar..last2, aku ckp, brenti jela..die keje pun bukan makin senang..makin susah hidup..aku takpe, aku ada gaji, die tu ha yang tak dpt ape2..so, cik hubby pun brenti..jd laa penanam anggur yang berjaya..hahaha

aku suke masa cik hubby brenti tu sbb rumah dah terurus sket..kalo tak, weekend jelaa ada masa nak kemas rumah..cik hubby ada kat rumah, dia kemas laa apa2 yang patut…hehe (jahat kan aku??hehehe)

dlm2 takde keje tu, cik hubby ada laa anta satu proposal nak buat pos mini dekat gong badak, terengganu ni laa..dulu, mmg ada pos mini dekat situ tapi dh tutup..tak tau laa kenapa..then, cik hubby anta laa proposal tu..

pastu, mase sblm cik hubby brenti, ada laa dia dpt interview dekat SATU(Syarikat Air Terengganu Sdn. Bhd.) tp takde laa mengharap sgt sbb mmg susah nak dapat keje kjaan ni…ye la, sume nak kene pakai kabel besar2 punye..hehe…kalo dapat tu mmg rezeki sgt laa…

tiba laa satu hari, org Pos Malaysia Berhad call cik hubby ckp proposal die diterima…wahhh..lama jugak…dlm sebulan selepas proposal tu dihantar..hehe…jd, aku ngan cik hubby pun bertungkus lumus(cheeewahhh) kemas kedai tu(kedai untuk pos mini tu laa) beli barang2 yang patut (nsb baik tuan pos mini lama nak jual barang2 lama dia, so dapat murah sket..heheh)2minggu jugak laa siapkan sume tu…

so, kirenya, dlm 14hb nov nak bukak kdai laa kan…nak jadi rezeki kami sekeluarga(alhamdulillah..) cik hubby dapat offer letter dari SATU pada 10hb nov…aduh..panjang cite nih…hehehe…tak abih lg ker??hehehe

setelah difikir2, kami buat keputusan amik pekerja laa untuk pos mini tu..hehehe…oleh sbb tarikh lapor diri SATU tu 1hb disember, sempat laa cik hubby settle2 ape2 yang patut…pekerja??dah ada dah..alhamdulillah..aku bersyukur sgt sbb Allah permudahkan semua nya untuk kami… ^_^

ni gmbar2 sket2 jela untuk tatapan korang…

oktober 038 POS MINI KUSTEM

oktober 037

kerja-kerja pembersihan dijalankan..hehe

alamak..gmbar lain takde dlm pc nih..hahaha…nnt aku upload lain yer…

pamplet lokasinya…

so, kepada sesapa yang kenal n dekat ngan tempat ni, jemput laa datang yerrr…hehehe

Nov 21, 2010

first time guna…

salam bloggers n readers…actually, ni laa first time aku guna windows live writer…cam best je kan?macam laa aku ni byk sgt update blog..hahaha…tp takpe laa..aku nak jugak…kalo tak buat, tak tau smpai bile2 ye tak??heheh..

stakat aku godek2, best jugak laa guna ni…korang sume try laa google pasal ni..aku tau ni pun dr blog en Ben …try laa…heheh

k laa, nnt aku cite lg…skrg dah masuk waktu asar..solat dulu…aku pun ada benda nak cite..esok laa ye??bye…

oktober 030

Nov 11, 2010

macamane nak wean off ye??

tetiba aku terfikir, mcmana kalo aku pregnant lg?pastu, sanggup ke aku nak wean kan eryna??boleh ker?rs mcm kecian je...tu laa salah satu sbb kenapa aku takut nak preggy lg...aku kecian kan eryna...die mcm kecik lg pada aku...huhuhu

kenapa aku pk benda ni?sbbnye, sminggu ni, org skeliling aku sibuk laa kate, aku ni dah bleh tambah satu lg...aku tanak kate aku tanak anak lg...rezeki bukan ditangan aku...aku terima kalo dah janji Tuhan rezeki aku dah smpai nak ada sorg lg...lgpun, cik hubby tak kisah pun...dia pun mcm aku...terima kalo dah rezeki...hmmm...family pun sibuk dah kate dah bleh tambah lg...sbb tu aku makin terfikir, bleh ke nak wean eryna?sanggup tak aku???huhhuhuhu....tak sanggup rsnya....huhuhuhu

korg rs cane??eryna baru nak masuk setahun setengah..jd kalo tahun depan, eryna 2tahun, dapat adik..bleh ker???

Nov 10, 2010

9hb november 2010

sebab dah takde idea nak letak tajuk ape, so, aku letak tarikh semlm..balik keje smlm, pegi amik eryna kat nursery, kakak nursery tu mengadu laa kat aku

"kak, eryna skrg ni mkn byk sgt..td, kawan die bwk laksam bekal ke taska, abih die makan satu bungkus"

aku terkejut gilerrrr...aku tau, eryna mmg minat laksam, laksa, mee, kue tiaw..apa saja masakan nye, mmg die suke..ns je kurang sket..ns lomak dan ns ayam aje yang die minat..hehe...

bila dah ada aduan ni, kene laa ada tindakan kan?arini aku bekal kan eryna mee rebus..die mmg suke mee rebus...kalo sayur2 ni, ya Allah, lebih dari org dewasa mkn tau...abah die pun ada ckp, mkn mcm sminggu umi tak bg mkan..hehehe...tp takpe laa..senang ati aku kalo die mkn...mcm kawan2 aku ni, anak2 diorg memilih nak mkn ape2..so aku bersyukur sbb anak aku suka mkn(like mother like daughter laa katekan)hehehe...

oleh kerana itu, aku rs terpanggil untuk berubah sket.ye laa berubah ke arah kebaikkan..tak salah kan?selama ni, bgun je tido, sibuk nak keje jela...start arini, aku nak amik masa pagi2 ni, buat makanan untuk bekal eryna...hehe...azam nih...menjadi ke tidak, tak tau lg...hehe...insyAllah..kalo diizinkan Nya, menjadi usaha aku, cik hubby jugak untung..takyah membeli pagi2...sarapan i dah sediakan...hehehe
tetiba rindu kat eryna...lmbtnye weekend..... ;)

Nov 8, 2010

SUAI KENAL BLOGGER .. ANDA BERMINAT ?

dah lama dah aku membaca blog en Ben ni..tp takde skali pun teringin nak mengomen...macam aku penah cite sblm ni...aku ni mmg sorg pembaca yang tegar..hahaha..

kali ni en ben nak tolong blogger2 baru cam aku ni laa...aku pun nak try jugak  laa

kepada yang mengunjungi, do come again and again...i'll appreciate it..TQ...

TQ jugak untuk en ben... :)

Nov 7, 2010

Exited and Happy...^_^

sblm2 ni aku penah ckp yang aku amik produk shaklee kan...yang pasti, aku still consume vitamin2 tu sume...cuma bezanya, aku ni bukan seorg yang suke mkn vitamin..haha...kepada kak hasmah jgn marah sy tau..sy mmg mcm ni..arini mkn, esok tak, lusa makan, hehehe...sbb tu result yang sy dapat, selalunya kadang2 ok kdg2 tak..hahah....

cuma, aku terperasan something baru2 ni...ms bulan pose aritu, aku ada beli laa vitamin ni, nak jdkan cerita, tak abih laa makan(ampun akak....)heheh...pastu, tersimpan rapi laa vitamin tu sume..yang aku habiskan cuma ESP dgn Performance Drink...sbb aku suke rsnya...:) pastu kan, minggu lepas, cik hubby ku bising...kenapalaa tak habiskan vitamin2 ni sume...beli kemain lagi tau...habiskan nye tanak pulak...so, aku pun buat muke kiut laa(kiut ker??hahaha) dgn selamba jawab, nak mkan laa ni..lupe nak makan..boleh ckp lupe plak kan...hehehe....

bukan itu yang nak citenye, point pentingnya, aku perasan, bila aku makan tu, eryna tak meragam mlm2...sekali je dia akan bangun untuk menyusu skrg ni...kalo tak, sejam/2jam sekali mesti bgn nak menyusu...hmmm...pagi2 pun dah tak mengamuk2 kalo die bgn aku takde ditepi...hmmm...bile dipk2, br aku tau..itu rupanya penangan vitamin2 tu sume...eryna kenyang minum susu...jd, aku buat keputusan, aku nekad, aku nak amalkan makan vitamin tu...dgn tak berfikir panjang, aku terus order full set suplement set B dari kak hasmah...arini dah smpai vitamin2 tu sume...happy n semangat...hehehe....

sorry meja aku ni berselerak sket...tp exited punye pasal, tak kire..nak letak jugak..hehehe...

k laa...nk smbung keje...byk keje hujung2 tahun ni...hmm...tp best bile consume vitamin ni, tak stress..aku baru perasan sume ni...TQ kak hasmah, TQ all...^_^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...