Nov 23, 2010

ROSELLE

dah lama dah aku nak kongsi pasal roselle ni..tp asyik lupe je..pastu malas pun ada jugak…hehehe…

korang mesti penah dgr bunga roselle ni kan?ni ha rupanya

oktober 081 

ni rupa bunga bila dah sedia nak di rebus buat air…

oktober 112 oktober 110 pokok roselle ni ada kat rumah mak aku…aku mls nak tanam kat rumah..takde org nak jaga laa..lgpun tangan aku ni org tua2 kata takde seni or ‘tangan panas’..jd, kalo tanam ape2 blom tentu lg hidup…satu lg sebabnya, cik hubby aku ni tak suke minum roselle ni..msam katanya…heheh…jd, kalo nak, pegi je amik kat rumah mak…skali masak, bleh laa minum untuk sbulan dua..heheh

oktober 086 ni roselle yang sedia untuk direbus…

oktober 089 oktober 103 ambik ko…seperiuk besar…hahaha

oktober 11730-35kuntum bunga, 2kilo gula..jdkan kordial ^_^

sedia untuk dibuat air roselle yang best..lupe nak ambik gmbo air yang dah siap…yum2…

kepada sesapa teringin nak benihnya, bleh contact aku ye??nnt aku poskan…hehehe(macam ada org nak je…hehehe)

7 comments:

M a W a D D a H said...

bie...aku suka gak air roselle...kat rumah dulu, pokok2 roselle kat rumah aku tumbuh sendiri..tak payah nak jaga..pokok roselle dia boleh jaga diri sendiri...hahaha

p/s: nak cari keje gak kat ganu...ade lubang tak? hehe...susah kan cari kerja...huhu

azzey said...

Sabihah: Dulu masa kecik2 mak ada tanam pokok ni. Siap blh mkn lagi buah nya tu. Rasa masam2 kannnnn....

p/s: Slm ziarah ke blog ni ye....:)

Akram Razali said...

peh..air roselle ni mmg sdp. Seakan ribena. Kan..

mamasue said...

rajinnya....mamasue beli je leee....=)

Sabihah said...

azzey : salam ugak...ha ah..rsnya masam..tp kalo buat air lg best dr makan mentah2..kan??

Akram Razali : betul2...mcm ribena..sedap kalo minum sejuk2..hehehe...terliur plak...balik buat laa ;)

mamasue : takde laa rajin sgt tp kan benda dah ada..buat jela.. ^_^

wahida said...

suka air roselle...salam ziarah...saya dah follow, kalau sudi follow me back k!

✿....rossa alina....✿ said...

ooo..cmtu ke buatnye??selalu beli kat kedai dah siap je..huhuhu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...