Sep 30, 2014

Sabihah Shaklee Independent Distributor Terengganu

Sticky post until 24th January 2013

Assalamualaikum dan Salam sejahtera
Saya SABIHAH, Shaklee independent distributor ID no. 912422…COD area Kuala Terengganu, Kuala Berang dan Marang, Terengganu..
Sekiranya diluar kawasan COD, saya akan pos melalui Poslaju/Gdex/Nationwide
Jika anda mementingkan kesihatan dan kecantikan dalam masa yang sama, sudah tentu anda memilih SHAKLEE
Contact saya jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang
KESIHATAN OPTIMUM
Set A Kesihatan Optimum
PENYUSUAN SUSU IBU
set bf
KESUBURAN
SET KESUBURAN SHAKLEE
HAMIL/BERPANTANG 
set kehamilan, kesuburan & berpantang
DIET SIHAT TANPA BERLAPAR
konsep-utk-kurus-500x427
MASALAH KESIHATAN YANG LAIN
Sekiranya anda membeli, anda akan dapat consultation percuma dari saya
Last but not least…sempena rezeki yang mencurah2 ni, Bee akan bagi hadiah misteri bagi setiap pembelian ESP dan Fridge Magnet Shaklee untuk setiap pembelian dengan Bee..hot sale ni hanya berlangsung sehingga 24hb January 2013…jgn malu jgn segan…^^ membeli sambil menderma dengan BEE

** Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit

Sep 24, 2014

Pengalaman Ibu Bersalin ^_^ Set Berpantang Shaklee Terbaik; TESTIMONI!!

Eryna dah 5tahun dah...tapi segalanya masih segar dalam ingatan..macamana saat keluar tanda bersalin tu masih lagi buat kerja di pejabat..bila ingat terasa lucu pulak...yelah anak sulong, mana lah kita nak reti segala macam benda..bila keluar lendir bercampur darah tu, terus rasa takuttttt... tapi sangat bersyukur sebabnya mak sentiasa ada untuk bagi bimbingan..cik hubby ofcoz lah sentiasa disisi cuma bila ada soalan nak tanya, mak la tempat rujukan!!!


Pengalaman dalam bilik bersalin lagilahhh...ORANG KATA anak sulong memang lambat sket..sejam baru 1cm bukaannya..masuk bilik bersalin sebab nurse wad kate dah 6cm bukaan..rupanya baru 3cm..hahaha...dahlah bilik bersalin tu sejukkkk menusuk tulang!! Tapi hikmahnya sangat bagus..bila duk bilik bersalin, suami boleh ada kat tepi... Yang kelakarnya suami tak boleh pegang langsung...asal dia pegang, rasa nak marah..hahaha..."JANGAN PEGANGG...SAKIT NI!!!" ntah apa kene mengenanya pun tak tau..cik hubby pegang tangan je pun..hihihi..so, terpaksa lah bersabar ye suami2...macam-macam ragam orang dalam dewan bersalin ni..hihii

Masuk wad hari rabu selepas balik keje, malam tu pecah ketuban (nasib baik jugak, tengah tido tu dia pecah...abis basah kain cadar semua..hihi) hari khamis duk sakit main-main gitu..malam jumaat pkul 1 pagi masuk dewan bersalin, pkul 10 pagi baru beranak..tu pun doktor tak bagi beranak lagi sebab bukaan tak abis bukak lagi..hahaha..tetapi sebab sakit (degil) nak jugak bersalin waktu tu jugak...doktor pun check2 anak tak besar sgt, so, doktor bagi teran...tepat 10.04 pagi keluarlah sikecik tu dengan berat 2.89kg..berat jugak kan??hihihi

MACAM MANA PENGALAMAN BERSALIN ANDA?

testimoni yang berjaya dan berkesan menggunakan set berpantang dari shaklee

Salah seorang senior masa sekolah dulu merangkap customer tersayang gitu...alhamdulillah sangat sebabnya dia memilih untuk mencuba set berpantang dari shaklee yang terbaik.

Jom bee senaraikan apa yang ada dalam set berpantang shaklee samada bersalin normal atau bersalin pembedahan

vitalea b complex vitamin c zinc complex energizing soy protien esp alfalfa complex ostematrix shaklee

Sep 22, 2014

Pemeriksaan kesihatan dan cara terbaik untuk...

Semalam ada pemeriksaan kesihatan dan derma darah kat ofis ni...so, konon-konon jela nak derma darah (padahal akulah paling penakut dengan jarum tu)..

Selamba dan bestnya aku ke kaunter pendaftaran, ditanya satu persatu soalan dan satu persatu jugaklah bee jawab...punyelah berhati-hati nak jawab tu sebab bimbang tak lepas nak derma darah...ye lah, time2 rasa NAK derma ni lah kene derma kan??

Akhirnya bee kene akur tak boleh derma disebabkan bee berbekam 3minggu lepas...nak kate lega, lega laa jugak tp tetap frust sebab tak dpt nak derma kan...ingat tak iklan kat tv yang pasal derma darah ni, iklan tu betul2 memberi kesan pada bee...terasa sgt sebab bee tak pernah derma darah...takpe lah..belum ada rezeki nak derma lagi kan?

So, bee pun sekadar buat pemeriksaan kesihatan...alhamdulillah bacaan gula dalam darah ketika tu (jam 10.30pagi) dalam keadaan sudah makan pagi adalah 5.2. Alhamdulillah normal dan sgt baik bacaan tu..sebabnya nurse tu ckp, biasanya kalo belum makan kita nak bawah 6..so, result bee bawah 6 selepas makan...yeay!!

Check pulak tekanan darah...bacaan nya juga normal...113/77 alhamdulillah....sekarang tiba masa nak check samada bee ada masalah tekanan / stress ke tak...hahaha...mcm nak gelak pun ada sbb bee selalunya gelak je kejenya...tp takpelah..dah procedurnye kan?? Keputusan tu pun alhamdulillah semuanya sihat dan normal...(nasib baik..kalo tak, tak pasal2 kene g kaunseling...hikhikhik)

Tiba masa yang ditunggu2..pengiraan BMI...muahahaha....yang ni, tak payah check pun bee dh tau BMI bee melepasi paras normal...jd abnormal laa kan?hahahaha...nak tau jugak ke?? Malu nak bgtau tapi takpe laa...just a sharing kan...BMI bee 29...hahahaha...

So, kene lah dengar sket ceramah pemakanan dan kesihatan sekejap...ni lah bee nal cerita ni...pasal how kita nak makan sambil jaga badan dan macamane nak exercise tanpa perlu keluar dari rumah!!!

En Sabri (kaunselor kesihatan) cakap

1. Makan perlu bergilir dan kerap..mcmane?? Makan pagi pkul 7-8, perlu makan full meal...maksudnya kalo nasi secawan, atau roti 2keping atau biskut 6keping...air biarlah minum air manis pagi2 tu...pastu pkul 10 break makan separuh meal dari yang makan pagi tu..tengahari 1-2 makan balik full meal, pkul 4-5 half meal...pkul 7-8 full meal dan tengah malam amik sedikit kudapan takut pagi esok perut mengalami kelaparan...paham???

2. Senaman depan tv pun boleh...tengok drama malam2 kan, jangan tengokk je..lakukan pergerakan ringan dan berterusan...kalo drama satu jam, pastikan pergerakan tu dibuat selama satu jam...jangan berhenti...kalo lenguh duduh, bleh bangun dan smbung pergerakan...lenguh lagi, bleh baring dan sambung bergerak...gerakan kayuhan basikal ke, kuak lentang ke, suka hati korang laa...tp make sure buat setiap hari

3. Kene catat perubahan berat badan...yang ni penting..catat laa dimana pun..buku 555 ke atau di hp anda...2minggu skali timbang berat..dan kalo turun 100g sekalipun, jangan kecewa...ucaplah alhamdulillah..kerana itulah usaha anda..dan catatan tu pastikan dibawa bila buat pemeriksaan kesihatan lagi selepasnya..sebabnya kalo BMI masih diparas bahaya, kita boleh tunjuk yang kita dah berusaha mengurangkannya...in shaa Allag tak kene marah..hihihi

Tetapi...syaratnya, anda wajib buat perkara no 1 dan no 2. Barulah boleh nampak hasil di perkara no 3...

Renung-renungkan dan selamat beramal

Sep 19, 2014

MASALAH KEPUTIHAN ~ penyebab dan cara mengatasi



Setiap wanita pasti walau sekali pernah mengalami masalah keputihan kan?!! Kebanyakkannya mengadu masalah keputihan ketika mengandung… Ironisnya kebanyakan wanita tidak mengetahui tentang keputihan dan penyebab keputihan pada wanita itu sendiri dan malah yang menjadikan keputihan sebagai hal yang remeh.
Adakah masalah keputihan ini terjadi disebabkan oleh hormon? Atau pemakanan?
Antara PENYEBAB keputihan
  1. Faktor KEBERSIHAN yang kurang baik. Kebersihan di kawasan vagina haruslah terjaga dengan baik. Jika, tidak dijaga kebersihannya akan menimbulkan berbagai macam penyakit salah satunya keputihan.
  2. STRESS. Kesemua organ tubuh dikawalselia oleh otak. Jadi sekiranya otak mengalami tekanan, maka perubahan dan keseimbangan hormon dalam seluruh tubuh akan berubah. Faktor inilah yang juga boleh mengakibatkan seseorang wanita mengalami masalah keputihan.
  3. Penggunaan UBATAN DAN ANTIBIOTIK dalam jangka masa yang lama juga boleh menyebabkan sistem imuniti pada tubuh wanita berkurang dan menimbulkan masalah keputihan.
alfalfa membantu wanita untuk melangkah lebih yakin dengan mengatasi maslaah keputihan yang melampau yang mengakibatkan aktiviti bersama suami juga terganggu

Bagi wanita yang sedang mengalami masalah keputihan, bee nak bagi sedikit sebanyak tips untuk mengatasi dan menghilangkan masalah keputihan secara alami. Antaranya anda boleh cuba
  • Ambil secekak pucuk pegaga dengan akarnya sekali dan bersihkan. Kemudian anda rebuslah pucuk pegaga tadi bersama 2 gelas air bersih. Masukkan sedikit garam kedalam air rebusan itu. Setelah mendidih ,biarkan ia sehingga sejuk. Apabila air rebusan telahpun sejuk,anda tapislah air rebusan itu. Minum air tersebut 2 kali sehari. Amalkan sehingga masalah keputihan dan rasa gatal itu sembuh.
  • Ambil 12 helai daun sireh dan bersihkanya. Ramas kesemua daun sireh tadi bersama-sama air suam. Kemudian tapislah air tersebut. Gunakan air tapisan untuk mencuci bahagian alat sulit anda. Selain dapat menghilangkan rasa gatal dan bau, petua ini juga dapat merapatkan kembali bahagian alat sulit wanita. Lakukan sehingga anda dapat mengatasi masalah keputihan yang dialami.
  • utk hilangkan bau dan kegatalan..boleh gunakan sedikit cuka yg dicampur air suam?( kalau susah nak dptkan sireh dan pegaga..)
Tetapi, bee nasihatkan, anda semua berjumpalah doktor yang mana mereka lebih arif. Bukan apa, kita tak tau apa yang kita alami melainkan kita dah menjalani ujian-ujian tertentu. Sekiranya masalah keputihan masih belum kronik, boleh lah mencuba petua yang disebutkan diatas!!!



garlic

Buat mereka yang inginkan nasihat bagaimana cara untuk mengelakkan keputihan kronik ini, nasihat bee
  1. Pakailah pakaian  dalam yang diperbuat daripada kain jenis kapas dan tidak terlalu ketat.
  2. Sekiranya dalam keadaan uzur (period) selalulah tukar pad anda.
  3. Banyakkan minum air suam. Kurangkan ais
  4. Pastikan anda tidak menggunakan sabun pencuci vagina yang tidak sesuai
  5. Elakkan makan ubat-ubatan atau antibiotik dalam jangka masa yang lama
  6. Sekiranya anda merasa tertekan, pastikan anda mendapat rehat yang secukupnya..tidak ada manusia dalam dunia ni yang tidak ada masalah.. cuma atasi masalah anda dengan sebaiknya ^_^
p/s   : Bee pernah kene masalah ni dan bee dah dapatkan nasihat doktor…sekarang, bee cuma amalkan GARLIC COMPLEX dan ALFALFA COMPLEX dari shaklee untuk mengatasi masalah ini..alhamdulillah…juga B COMPLEX sebab bee selalu penat dan stress.. ;p
  • Sabihah (ID : 912422)
  • 0199897010
  • 0173740100
  • chekubee@gmail.com
  • kedaivitamineryna.blogspot.com

Sep 16, 2014

1st post laptop baru!!!

Wow!! laptop baru!!!

Alhamdulillah..bee dah lama impikan nak ada laptop sendiri..selama ni duk menumpang laptop kerja cik hubby je..tu pun kalau dia tak guna or dia takde keje…kalau tak, terpakso alaa eden pakai HP kesayangan eden tu..hihih

Lama laa jugak bee duk melilau cari laptop yang ikut kemampuan dan ofcoz berguna laa untuk bee..rupanya byk jenis laptop sekarang..dan paling glemer ASUS laa ye…google punya google.. tengok sana…tengok sini..buat perbandingan..akhirnyaaaa

Product Image

Bee memang berkenan benar dengan ASUS tu..ntah model ape tah..lupe tapi mmg menarik dan mampu milik…smpai masa pergi kedai, penjual tu taknak jual ASUS..padahal ada je stok kat belakang tu…aikkkk..pelik!! Hasilnya, takdelah tangkapan hasil hari itu…

Balik rumah masih lagi mencari2 kenapa lah penjual tu taknak jual ASUS ye…cuma dia taklah kate “JGN BELI ASUS…BELI INI atau BELI ITU!!” cuma dia tak rekemen kalo nak amik ASUS…bee taknak bersangka buruk dulu..kita cari penyelesaian..masalah takkan selesai kalo kita tgk masalah je kan?!!

Akhirnya, setelah  diteliti dan digoogle rupanya ASUS ada satu masalah yang paling ketara..servisnya yang agak tidak efisien…kepada pengguna ASUS jangan sedih2, guna lah laptop korang sebaiknya supaya jgn rosak..sebabnya kalo rosak, masa membaiki tu memakan masa yang agak lama…tu lah major problem kepada ASUS…

Oleh sebab bee ni pengguna yang sangat bagus, bee tak berani nak mengambil risiko..beli untuk guna..bukan untuk melawa…so, bee beli laptop jenis LENOVO yang harganya murah rm400 dari ASUS yang bee berkenan tu..murah sket dan alhamdulillah dipermudahkan

 

psst…membeli biarlah ikut kemampuan bukan ikut kemahuan!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...