May 31, 2010

monday blue...

ntah kenapa, arini terasa sgt rindu dekat eryna...eryna skarang dah mula bertatih2 nak jalan...hehe..nakal tgk everytime die cuba jalan...slow2 je..takut jatuh...tp kalo dah jatuh, tak serik2..still bangun n jalan lg...really enjoy the moment with u dear...umi rindu sangat kat eryna...

skejap je masa berlalu..skrg eryna dah nak masuk setahun..baru je rsnye preggy, deliver...tgk dia mmbesar, ya Allah...sungguh bermakna...

skarang ni umi tgh godek2 nak buat photobook untuk eryna...umi tak pandai sgt buat..sket2 tu bleh laa...ni je yang mmpu umi bagi for ur 1st birthday...ye sayang...nnt kalo anak umi ni dah besar, umi bg yang lg best...huhu..ape laa tu ye??heheh...adik kot??!!hahaha

skrg ni pun tak abih lg pk nak buat ape ms birthday eryna...nak beli kek katne...nak masak ape..tak buat besar pun..just nak pggil parents n adik2 je...hmmm...tu pun tak bleh nak decide lg..mcmane ni...eryna pun kecik lg..nak masak ape2 pun bukan die bleh makan..hahah...tetamu yang makan..kan??

hmm..ntah laa...rindunye kat sayang umi yang sorang ni...

May 30, 2010

Cloth Diapers...

I was thinking about something…hmm…

Dah lame pk nih…pasal CD…sure u all sume dah tau kan ape yang aku maksudkan…hmm…dah lm pk nak beli ke tak…eryna pun dah masuk setahun…berbaloi tak nak beli nih?camane nih…

Brand ape yang paling best?means, paling affordable n practical…ye laa, nak beli pun, kene ukur poket sendiri jugak kan?tp kne laa berbaloi..kalo beli yang murah tp pkai tak sampai 2kali, dah mcm2 pesen..tanak laa cmtu..kalo bleh nak cari yang bleh pkai untuk adik2 nye jugak…kan??

any suggestion??

May 16, 2010

Strokkkk??

berita mengejutkan untuk aku n family..2hari lepas, abg ipar aku kene strok kecil..terkejut sbb muda lagi umurnye..baru 29tahun..semalam pegi tengok die, alhamdulillah dah ok sket..cuma doktor cakap sel sebelah muka dah mati...insyAllah bleh sembuh katenye..smlm pegi tgk die, dah bleh bercakap...
tanye die, macamane bleh jd ni...agaknye die terlalu sibuk 2 3 minggu ni...dengan keje outstation lg..makan pun tak tentu...tp die tak merokok tau...cuma die tak penah kawal makan...makan je ikut sedap mulut...bahaya jugak nih...bile pk2, aku n cik hubby pun tak kawal mkn jugak...terus aku cr info pasal stroke nih...

sama2 laa kite mengamalkan cara hidup yang sihat..insyAllah..

Strok/Angin  Ahmar 

Apa itu Strok/Angin Ahmar?

Strok/Angin Ahmar adalah satu keadaan dimana berlakunya penyempitan salur darah ke bahagian otak atau salur darah pecah. Sebahagian dari tisu otak akan rosak disebabkan kekurangan bekalan oksigen. Apabila bahagian tisu otak tersebut rosak, ia akan mati lalu fungsi otak akan hilang. Diantara simptom/gejala yang ketara adalah pengsan, tidak sedarkan diri dan/atau lemah sebahagian anggota.

/Angin Ahmar adalah penyakit yang merbahaya yang boleh mengakibatkan kecacatan kekal  diperingkat  dewasa.Statistik  hospital-hospital  kerajaan  menunjukkan  peningkatan ketara pesakit Stroke/Angin Ahmar dan kematian akibat Strok/Angin Ahmar.Di Hospital Kuala  Lumpur  data  statistik  mencatatkan 30-35  peratus  kematian  daripada 1000  kes penghidap Strok/Angin Ahmar yang dirawat.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menganggarkan pada Tahun 2001 terdapat 20.0 juta penghidap stroke seluruh dunia, 5.5 juta membawa maut.

Apakah faktor risiko yang menyumbang kepada Strok/Angin Ahmar?


Faktor risiko penyumbang kepada Strok/Angin Ahmar yang tidak boleh dikawal adalah:



  • Umur -peningkatan umur anda, terutama apabila meningkat umur hingga 65 tahun ke atas, risiko mendapat Strok/Angin Ahmar lebih tinggi.
  •  Jantina - Lelaki lebih berisiko tinggi dari wanita.
  • Sejarah  keluarga -  Risiko  anda  lebih  tinggi  jika  terdapat  ahli  keluarga  yang menghidap Strok/Angin Ahmar atau Angin Ahmar Ringan (Minor Stroke/Transient Ischaemic Attack)

Faktor risiko untuk anda mendapat Strok/Angin Ahmar adalah:

  • Tekanan Darah Tinggi
  • Kencing manis
  • Paras kolesterol tinggi  
  • Merokok
  • Berat badan yang berlebihan  
  • Cara hidup tidak aktif (sedentari)
  • Tekanan/stress
  • Pemakanan - kurang serat dan tinggi lemak  
  • Minuman keras - minum minuman keras yang berlebihan

Bagaimana saya tahu yang saya diserang Strok/Angin Ahmar?

Bila anda mengalami salah satu atau lebih gejala Strok/Angin Ahmar, sila berbincang dengan petugas kesihatan atau pergi mendapatkan nasihat di klinik kesihatan berhampiran.

Doktor anda akan mengesahkan gejala yang anda alami dengan membuat pemeriksaan dan ujian  tertentu.  Selepas  itu  doktor  akan  menentukan  diagnosa  samada  anda  mengalami Strok/Angin Ahmar bergantung pada hasil ujian dan pemeriksaan yang telah dilakukan.

Apakah gejala Stroke/Angin Ahmar?

Gejala Stroke/Angin Ahmar yang terjadi tiba-tiba termasuk yang berikut:

  • Rasa semut-semut dan kebas secara tiba-tiba pada sebahagian badan  
  • Rasa lemah, kebas atau lumpuh bahagian muka, kaki atau tangan secara tiba-tiba   Celaru/keliru, susah bertutur atau memahami pertuturan orang awam secara tiba-tiba   Sakit kepala yang kuat tanpa sebab tertentu
  • Penglihatan kabur tiba-tiba pada sebelah mata atau kedua-dua mata   Sukar berjalan, pening atau hilang imbangan atau koordinasi secara tiba-tiba   Sukar menelan

Apakah jenis-jenis Strok/Angin Ahmar?

Terdapat 2 jenis Strok/Angin Ahmar utama:
  
1. Thrombotic/ischaemic stroke



  • Ia berlaku apabila salur darah ateri ke bahagian otak tersumbat.


2. Haemorrhagic stroke

  • Ini berlaku apabila salur darah ateri ke bahagian otak pecah


Apakah rawatan untuk Strok/Angin Ahmar?

  • Seseorang yang disahkan mendapat Strok/Angin Ahmar perlu :
  • Dimasukkan ke hospital untuk pengesahan punca strok dan berapa luas tisu otak yang telah rosak
  • Dirawat dengan pemberian ubat jika perlu
  • Pembedahan untuk menghentikan perdarahan otak jika berkaitan   Mulakan  rawatan  pemulihan/rehabilitasi   secepat   mungkin   seperti   senaman menguatkan otot yang terlibat, latihan pertuturan dan penyesuaian kepada aktiviti harian(ADL)
  • Nasihat amalan pemakanan sihat

Bolehkah saya mengelak dari serangan Stroke/Angin Ahmar?

Faktor risiko yang menyumbang Strok/Angin Ahmar boleh dikurangkan seperti :

  • Kawal tekanan darah
  • Kawal tahap Kolesterol
  • Kawal penyakit Diabetes
  • Amalkan cara pemakanan sihat
  • Berhenti merokok
  • Kerap bersenam
  • Menangani tekanan mental
  • Kurangkan pengambilan minuman keras

Rehabilitasi/pemulihan untuk pesakit Strok/Angin Ahmar

Kesan angin ahmar ringan selalunya mudah diatasi tetapi jika  sebaliknya,  ia  mungkin mengakibatkan hilang upaya yang teruk dan mungkin kekal.

Oleh kerana itu, sokongan dan bantuan emosi dari keluarga, kawan-kawan dan petugas kesihatan amatlah mustahak kerana ia boleh membantu dalam proses pemulihan pesakit angin ahmar. Petugas Kesihatan akan dapat membantu dalam hal-hal seperti:
  
1. Jurupulih Pertuturan  

  • membantu mengekalkan dan memulihkan pertuturan  serta  menilai  tahap kebolehan menelan

2. Jurupulih Perubatan (Cara Kerja)



  • mengajar cara mengendali dan menunjuk ajar kemahiran baru, mencadangkan pengubahsuaian rumah bagi memudahkan pergerakan mengikut keupayaan pesakit Strok/Angin Ahmar

3. Jurupulih Perubatan (Anggota)

  • mengekalkan atau membantu meningkatkan pergerakan dan fungsi badan


 

May 11, 2010

semangat yang hilang

kenapa ye sjak akhir2 ni aku rs kurang semangat dlm ape jua kerja yang aku buat…nak g keje pun malas, masak pun malas, pumping session pun dah kurang…tak tau laa…takde feel laa nak buat ape2…alaa…mcmane nihhh..keje menimbun…’org tu’ plak sibuk je nak tanye2 keje aku…duk diam2 laa..aku tau laa keje aku..yang ko sibuk tanye2 tu kenapa…aku skarang ni makin menyampah tau dgn ‘dia’…agaknya ini salah satu sebab kenapa aku makin takde mood nak keje…gile tak?

cik hubby plak, arini pun takde gaji lg…bukan takde duit tapi kecian dengan die..aku pun tak tau laa company ape yang n*** sangat tu…arini dah 11hb laa…aritu janji nak byr gaji b4 7hb…gile2…aku bukan ape, ok je nak pkai duit aku ni, tp kecian laa…org laki ni, segan jugak nak mintak2 dgn kite yang pompuan ni..aku bukan berkire sgt…pkai je laa duit aku..tp aku mmg marah ah company die tu…mmg tak reti…nasib baik aku keje..ade jugak duit nak blanje…kalo staf2 die yang lain yang bini tak keje, makan anak bini, sekolah ank…mmg betul2 kecian laa…company cmni, wa ckp lu, tak lame lg lingkup laa die..heheh..geram sgt nih…hehehe…relax b relax..

Hmm..kenape takde mood nak buat keje nih..datang laa mood…datang laa…keje byk nih..nak kene anta before weekend ni…tanak datang ofis ari sabtu buat keje…tolonglaa….ya Allah…

May 3, 2010

my weekends..

lame nye tak update blog nih..bukan tanak..bz sket..bukan stakat kat ofis je..rumah pun...cik abg nye tak sihat baru2 ni...skarang kan musim panas, ulser yang teruk..eryna pun tak hilang lg ulsernye...huuhuh

labour day..aku ngan hubby same2 amik cuti..kononnye nak holiday laa..hmm..holiday ape nye..memerap kat rumah ni ha...mcmane nak pegi holiday, aku demam n selsema... aduhai... sabo ajelaa...hehehe...

walaupun begitu, sempat jugak aku ke sekayu...buat sesape yang bukan dari trg, yang tak tau tempat apekah itu...hehe..itulah tempat air terjun yang kononnye 7tingkat di terengganu nih..tp smpai arini pun aku tak nmpak mane 7tingkatnye..hehehe....

oleh kerana tempat tu mmg tempat yang agak jauh dari tempat aku tinggal ni n mmg sah2 laa hujung minggu ni ramai org yang pegi, aku berkira2 laa nak bangun awal pagi masak mee goreng...pkul 530 dah bangun nih..goreng mee sket..buat bubur nasi eryna sket...goreng cekodok lagi...berkemas lagi...cik abg nye bangun2 dah siap dah..hehe...tp takpe laa..aku tak kisah pun...siap sume tu dlm pukul 630 gitu laa...sikecik plak tak bangun lg..tunggu laa kejap...hehehe

dlm pkul 730 bangun laa tuan puteri tu...hehehe...dgn muka tak basuh, baju tak tukar, pampers pun tak salin, mmg niat nak pegi mandi kat sane laa ni...ish..jgn silap phm..aku ngan cik hubby mandi tau..anak je yang tak mandi..hehehe...kami pun bergerak laa ke tempat yang dimaksudkan..



jauh terase perjalanan tu..dah lame beno aku tak pegi ni..seingat aku laa, last aku pegi, sblm kawen dulu..lame tuh..dah dekat 2thun lebih dah..heheh...aku sampai dlm pkul 830...tanye laa dengan guard kat citu.."pakcik, ramai org datang arini?" skali pakcik tu jawab.."takde lg pagi2 ni"..huish...ini sudah baguih..bleh pilih tempat...

siap daftar sume, aku pun berjalan laa smbil dukung sikecik tu cari tempat best...jmpe je..ni ha tempatnye...


terlupe plak nak amik gmbar tempat tu secara keseluruhan...sbb nye, umi ni pelupa sket..mmg terase jugak laa kurang cerdiknya umi ni..nak bercuti..camera pun lupa nak charge..hahah...jd, save bateri tu untuk snap gmbar2 yang penting je laa...huhuhu

cik hubby tu, smpai2 je makan dulu..lapar katenya..aku bwk laa sikecik ni main air..letak je kaki die dlm air, die nangis..mcmane nih??rupanye air tu sejuk giler...ye laa, air bukit kan..aku pun tak terfikir yang eryna akan jd cmtu sbb kalo kat rumah, die ok je...masuk je bilik air, mmg air laa mainan nye..tp lain pulak jdnya bile smpai kat air terjun tuhh..

oleh sebab eryna tak tahan sejuk, kami mengambil keputusan untuk balik je laa..kecian die...byg kan, bangun bersiap bagai nak rak, duk tak sampai sejam, balik...cik hubby kate, rugi minyak kete RM10..rugi duit beli pelampung RM20..tp dlm ati kami, takpe nnt die besar sket, kami nak bwk lg...silap tempat kami pegi kali nih...lain kali kene cr tempat yang seswai untuk anak2 sekecik tuh...kolam air panas LA agaknya...bleh sayang??hahaha...

ni laa sebahagian gmbar2 yang sempat snap mase kat ctu..enjoy laa yer??

senyum lg nih...hehehe

dgn baju tdo tuh..hehe

try2 letak eryna dlm air...menangis sakan dia..hehe

akhirnya terdampar..haha

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...