Mar 1, 2011

Eryna dah pandai mcm2…

aiyaa…dah berkurun rsnye aku tak update blog ni..bukan takde masa tp takde cite besh(bleh ke gitu??) hehehe

eryna dah start byk mulut sminggu ni…ya Allah, tak tau laa die ckp ape..biasa nye, kalo die ckp ape2, pk dulu, br bleh jawab..heheh..tp kalo dengan cik hubby, lg klakar…cik hubby lansung tak phm ape eryna ckp…bleh gitu??ye laa, cik hubby ni bleh dikategorikan sbg lelaki tak pandai bergaul dgn anak…tak pandai nak main2 ni..bckp ngan anak jauh skali..hahaha…

bahasa eryna ni agak pelat sket…aku pun dlm proses nak elakkan ckp pelat jugak dgn die…org kata laa kan, kalo tanak anak ckp pelat, kite jgn ckp pelat dgn anak…so, kene ajar elok2 laa kan??

cat bile nampak kucing eryna akan jerit smbil lompat2 kata “tet” atau “ching” merujuk kepada “cat” atau “kucing”…hehehe

cicakbile nampak cicak, die akan berlari peluk aku kuat2 smbil kata “chook kuuut”  maksud die “cicak..takuttt”..

bile lapar, eryna pegang perut die pahtu ckp “ashik” maksud die “nak nasi” kalo die rs nak mkn roti die sebut “uti”

die dh pandai jawab bile kite tanye “eryna sayang umi ke abah?” kdg2 die jwb abah kdg2 die jwb umi..hehe..tp bile org tanye “eryna anak umi ke anak abah?” die mesti jwb “abah”..huhuhu

yang ni mungkin kakak kat taska ajar die kot..stiap kali die nak kencing atau poopoo, die msti bgtau dulu…yang ni aku suke sbb nnt senang laa aku nak ajar die tak pakai diapers kan?hehehe

tiap2 ari sblm pegi skool, mesti salam dan kiss abah and umi…tanpa disuruh ok…die phm, bile waktu die kene pegi skool…(ya Allah, dah besar dah die…^_^)

die dah kenal jalan nak g rumah toki or rumah cik…tiap ari jumaat, kami mesti pegi rumah toki die..dlm kete bile tanye “kite nak g mana ni eryna?” die jawab laa “kii” kalo ari sbtu plak, g rumah cik..sama jugak soalan die…die mmg tau tu jalan nak g rumah tok die…hehe…tp jgn tak tau, bukan stakat rumah tok je die tau, die tau jugak kalo jlan nak g giant…melompat2 dlm kete…bile lalu je tepi pantai batu buruk tu, die msti ckp “ombak” ni sume aku laa yang ajar..hehehe

bile die nampak buku..die akan dtg dekat pahtu ckp “ace” means “baca”…bile kite ckp “one” die jwb “two” then kite kata lg “three” die mesti jwb “four” seterusnya smpai ten..bile dah abih ten, die lompat2 ckp “yeayyy”(klakar laa kamu eryna…hehehe)

byknye benda yang kamu dah blajar skrg ni kan?cuma 2 3 hari ni, kamu kurang makan…umi risau sangat tau…2 hari dah makan vitamin, arini nampak mcm elok dah sket…hopefully, kamu mkn mcm biasa balik ye…hmmm

p/s : bile laa aku dpt cuti nih…tak kire…nak cuti jugak… :((

5 comments:

wahida said...

anak saya walau saya x ajar ckp pelat, dia still pelat jugak...huhu...

Sabihah said...

tu laa pasal kan?hehe..takpe laa kalo dah nak ckp pelat jugak...lama2 die ok laa kan?hehehe^_^

Kakzakie said...

Melihat anak membesar adalah suatu yg menggembirakan. Miracle how great Allah create us from nothing till we managed to produce next generation continuously.

M a W a D D a H said...

pandai dah eryna cakap...seronoknya...leh ah ajor die cakap macam2..

contoh: "berdooh sungguh", "bahangrangbang jer", "rohok"...

hehehehehe...


p/s: bie, jom la join contest aku yg xbest tu kalau sudi...hehe

M a W a D D a H said...

haahahaha...

dakper ar gelak sorang2...tekgi aku baca, aku smbung gelok pulok...hehehehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...