Feb 24, 2011

Ya Allah…Ya Rabb

aku tak tau cane nak cite…yang pasti, perkara ni terjadi depan mata aku sendiri…aku mmg tak sgka mmg wujud manusia begini dlm masyarakat kita lebih2 lg, dekat dgn aku sekeluarga…

ceritanye pasal MAMAT(bukan nama sebenar) dengan MINAH(bukan nama sebenar jugak laa kan?hehe)..MINAH ni laa yang bau2 bacang dengan aku…sbb tu laa aku kenal dan mmg aku tau cite nih

lebih kurang 5-6tahun lepas, MINAH bgtau laa kat bapak die nak kawen dgn MAMAT..lepas disiasat2 si MAMAT ni keje ok, famili die pun org baik2…kirenye lulus laa si MAMAT ni jd menantu…

lepas je kawen, si MINAH terus tukar kete…beli rumah…kami2 yang tau, sume jeles(termasuk laa aku) ye laa, lepas je kawen, hidup MINAH berubah…alhamdulillah, ke arah yang baik…sume bdoa kekal smpai ke akhirnye….masa tu aku pk, kalau lah aku..bahagianyaaaaa

tak lama, mereka pun dikurniakan seorg anak lelaki..lg laa famili syg kat si MAMAT ni…ye laa, menantu sulung..^_^ hepi lg kan??

aku pun tak pasti si MAMAT ni keje ape tp die bisnes pelaburan gitu..aku pun tak paham weh…die slalu laa cite kat famili pasal bisnes die…die beli rumah harga juta2 di kolumpo nun(lupe nak bgtau, mereka berdua keje di kolumpo)famili MINAH mmg bangga laa dpt menantu yang sorg ni..takde sape pun syak ape2 kat MAMAT nih…

tetiba, satu ari, si MAMAT call family MINAH ckp ada pelaburan best..tp tak cukup duit(die takde call aku..makanye aku tak tau mcmane kronologi sbnr masa tu)family si MINAH ni bleh kata org yang berduit jugak laa…toki si MINAH ada ladang kelapa sawit…makcik pakcik sume ada rumah sewa, ada tanah, keje best…kirenye bleh laa nak mintak2 tolong ni..jd, ape salahnye tolong anak sedara kan?masing2 tolong la…mula2  mintak ribu2..pastu ratus2 ribu…bygkan sorg2 ratus2 ribu…tp takpe laa, makcik pakcik sume nak tolong die kan…sume sayang die…bg je ape die nak…

masa mula2 tu die ajak join pelaburan die laa..so, takde ruginya…bulan2 die akan bank in duit untung…duit pokok tu tetap disitu.takkan ada kurang dan bleh mintak balik bile2 masa je…janji nye begitu…lepas dapat sume, janji nak byr bulan2.. bulan2 pertama je die byr tiap2 bulan..pastu selang2 bulan…bile call ckp sibuk tak sempat nak bank in duit tu…lama2 senyap…

nak tau ape jd skrg?duit sume die dah kebas…die plak hilang ntah kemana…dpt tau plak dah bbulan2 tak byr kete rumah sume…hutang plak bukan stakat dgn family je, abih kaum kerabat sume…jiran2 pun kene jugak…hutang die bleh kate main juta2 woo…siMINAH plak dah bingung taktau nak buat cane..malu dgn famili lg…(kecian siMINAH)siMINAH ni keje pun bleh tahan..siMAMAT pun ada guna nama die buat personal loan RM100K…

huishh…aku tak tau laa..ada jugak dlm famili aku ni jd cmni..sabo ajela…lebih kurang 2tahun jugak laa die dah tak balik raya…aku ingat2 last skali aku jumpe die, lepas aku kawen kot…raya tu laa yang last..3tahun lepas…pastu tak balik2…dulu si MINAH ni pun silap jugak…dari dulu, nape tak cite ada masalah ape2..bile dah jd cmni, sape nak tolong dah kan?

aku dgr2 kmungkinan besar si MINAH akan diisytihar bankrupt…abih laa die lepas ni…mintak fasakh tp skrg MINAH preggy..tak jatuh talak jugak kan??cian MINAH…hutang yang terpaksa die tanggung skrg rumah(RM330K), personal loan(RM100K), credit card(RM50K)..nsb baik kete dah jual…rumah tu tak bleh jual sbb atas nama bersama…sape nak amik sebhgian gitu kan??nak jual sume pun si MAMAT ni dah tak tau mane pegi…hilang gitu je…keciannyeeeee…kalo aku tu, rs mcm tanak buat ape dah..nak duk rumah je…tanak jmpe sape2…hmmm

cik hubby aku ada ckp…yang kite tau ni, hutang2 dikalangan kita…yang diluar pengetahuan kite tak tau…betul jugak kan?kalo die ada pinjam ngan A***G, hishh..aku tak bleh byg ape akan jd pada die…. :((

ya Allah, jauhkan aku dari musibbah sebesar ini…aku tak mampu ya Allah…hanya kepada Kau aku berdoa…Aminnn

p/s : aku cite ni skadar pedoman dan peringatan untuk aku jugakk…jgn percaya sgt pada org skrg…kerana duit, org sanggup tinggal bini tinggal anak… :((

3 comments:

M a W a D D a H said...

terkejut dengar citer bie...kesian anak bini sedare mare malahan jiran tetangga...

aminn...moga mu sekeluarga dijauhi ujian yang besar itu...

M a W a D D a H said...

p/s: tag bie join contest..kalu rasa best, join la...:)

fariha said...

takut tul dengar bc cite ni.fariha dh la x keje skang ni.kalu jd pape kat din, sape nk byr umah, kete.huhu.mintak2 djauhkan la.amin..

p.s: tetiba terasa nak keje balik.jd pape kang senang sikit.bukan mintak, persediaan je.huhu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...