Jun 3, 2011

entry pagi jumaat

arini aku dah plan nak masakkan something dlm oven aku yang dah mula berhabuk tu...ye laa, jrg guna...biasa masak biasa2 je..kalo ada sesape yang ada resepi bakar ikan ke, ayam ke, seafood ke, bgtau ye..aku teringin nak try..

tp arini aku nak try resepi yang aku ceduk dr SINI..ni resepi sebenar, yang aku punye blum buat hokayy...jd, tunggu entry nnt2..kalo aku buat, pasti aku blog out...^_^

AYAM BAKAR LADA HITAM

nampak sedap je gmbar die...


1 ekor ayam ( potong 2 atau tidak dipotong )
6 ulas bawang putih ( saya letak 1 labu bawang putih )
1 inci halia
1 sudu besar lada hitam
2 sudu besar minyak masak/ sayuran/ zaitun
4-6 sudu besar sos tiram ( ikut saiz ayam )
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar daun rosemary kering ( jika suka )
Cara penyediaan
1. Goreng bawang putih bersama minyak masak tadi hingga kekuningan. Bila dah kekuningan tutup api.
2. Tumbuk lada hitam, daun rosemary hingga hancur kemudian masukkan halia dan tumbuk  hingga lumat.
3. Didalam lesung yang sama masukkan bawang putih yang telah digoreng bersama minyaknya sekali. Kemudian lenyek perlahan2 bawang putih tadi hingga hancur.
4. Masukkan pula sos tiram dan sos cili. kacau perlahan.
5. Lumurkan minyak bumbu tadi pada ayam yang telah di bersihkan. Perap ayam dahulu paling kurang 1 jam.
6. Bakar dalam oven… suhu 200 darjah celcius selama 1 jam .
** sedap dimakan bersama sos pencicah, sos nasi ayam atau sos halia.

p/s : time2 rajin ni je bleh buat benda2 cmni..kalo malas, goreng nasi pun rs susah..hehehe

5 comments:

intan morsalin said...

askm sabihah...tq sudi jengah umah kita..ni kita ziarah awak & follow ..pergh..pagi2 dah hidang ayam bakar ni..mleleh air liur...

Awak jike kat co construction..kije bahagian ape ek?aya pon kije co construction gak..

Sabihah said...

hehe..keje as a asst. QS je...^_^

salam kenal jugak ye...^_^

ibnubaba_04 said...

pandai ke ni masak??haha

Papa Mifz said...

wah sedap nye nmpk ayam bakar lada hitam nih...kene suh wife cubo nih....

Sabihah said...

ibnubaba_04 : hishh...mesti laa kene pandai masak..kalo tak pandai, susah saya tau...^_^

Papa Mifz : sedap2...mmg besh...buat tau...^_^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...