Jul 3, 2011

Allah Maha Mengetahui

sesungguhnya Allah takkan menganiaya umatNya...hanya Dia yang lebih tau ape yang terbaik untuk umat manusia...

berita yang aku tau ni, benar2 meruntun jiwa..aku tak pernah rs sedih mcm ni..mmg sblm ni, aku tak bleh dengar pasal dera anak, buang anak, ape2 saje laa pasal kanak2...tp berita2 tu sume tak terkesan sprti berita yang aku dengar kali ni...

korang penah dgr pasal Anencephaly?? mungkin istilah saintifik buat kita blank skejap...kalo aku bg istilah ni 'tiada tempurung kepala'?? pasti korang penah dgr kan?meh aku kongsi sedikit pasal benda ni

Anencephaly
Anencephaly is the absence of a large part of the brain and the skull...[SUMBER]


korang bace laa sendiri dlm tu..kalo korang tak bleh nak gmbarkan lg...meh aku letak gmbar skeping


SUBHANALLAH....


aku tak tau mcmane nak cerita cuma ini je yang mampu aku kongsi...



Gugurkan Bayi Kerana Sakit & Cacat

Soalan : Adakah dibenarkan untuk menggugurkan bayi atas perkiraan dia mengalami penyakit genetik atau pun cacat kekal apabila lahir? Bagaimanakah hal ini boleh ditentukan?
Dijawab oleh Sheikh `Abd al-Rahmân al-Jar`î, Professor di King Khâlid University, Abhâ
Jika ia sudah disahkan oleh sepasukan doktor yang pakar dengan bersandarkan asas keputusan ujian makmal dan klinikal bahawa janin (fetus) itu tidak normal, terjejas teruk, tidak dapat dirawat, dan andainya dia lahir diyakini dia akan menderita sepanjang hidup dan juga menyebabkan kesulitan kepada keluarganya, maka bayi itu boleh digugurkan sebelum berumur empat bulan (120 hari).
Ianya terletak kepada tanggungjawab bagi mereka yang berhak seperti doktor dan ibu bapanya untuk menentukan hal tersebut.
Ini adalah kesimpulan dari fatwa yang dikeluarkan oleh Komiti Perundangan Islam, Liga Muslim Sedunia dalam perjumpaan sesi ke-12 pada 15 Rejab 1410 H, oleh pandangan pendapat majoriti.
p/s : sesungguhnye Allah sajelah yang maha Mengetahui ape yang terbaik untuk kita...insyAllah...berdoa laa...

1 comment:

fariha said...

masa preggy kt irfan, nurse ade bagi taklimat sal ni. dia cakap biasanya doc advise gugurkn je or the baby will suffer. sian baby kan?
but ade case yang biasanya mum tu preggy 1st baby nak jugak tgk anak dia tu lahir, sesetengah doc akan benarkan baby tu dilahirkan but lepas je lahir diorg tak benarkan bagi susu kat baby tu and biarkan baby tu meninggal. lagi kesian kan..
sejauh mana kebenaran?wallualam..tu yang nurse tu bagitau..
minta2 la dijauhkan dari kita

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...