Oct 18, 2012

Waktu senang dan waktu susah

Hidup ini umpama roda...ada masa kita diatas..dan ada masanya kita dibawah...always set dlm kepala tu begitu...kene ada mind set ni...sebelum tido kene ingat..bangun tido pun kene ingat...sentiasa ingat supaya sampai masa susah kita,insyAllah ada org yang membantu...

Pernah satu masa, aku tanya pada mak... "Mak,setiap kali org sekeliling kita susah,kita sentiasa cuba ada untuk mereka tapi kenapa setiap kali kita susah,diorg tak datang pun membantu" mak aku jawab simple... "Kita bantu org dengan ikhlas...insyAllah pasti ada org yang bantu...tak semestinya org yang kita bantu itu yang akan bantu kita..tp org yang diutuskan oleh Allah kepada kita waktu tu"

Betul jugak kan?sbb tu,jgn sesekali mengeluh berkata "dulu dia susah,aku tolong tp bila aku susah,dia tak tolong pun" sebabnya mungkin bukan dia org yang akan bantu kita pada waktu itu...dia bukan yang terbaik untuk kita pada waktu itu..sabar dan berdoa lah...insyAllah dipermudahkan segala urusan... ^^

Aku amat2 puji sikap mak aku yang satu tu..walau org sekeliling tak hargai apa yang dia cuba bantu,dia tetap akan bantu..walaupun org tu menyakitkan hati dia,dia cuma akan kata "takpe lah...ni hari dia..mane tau smpai masa nanti hari kita...kita bantu apa yang termampu" mampukah aku pupuk sikap sebegitu??tak boleh kot..sekali dua mungkin ok..tp kalo dah banyak kali,mmg tak sanggup wooo...time dia susah sibuk lah cari kita nak bantu...bila kita susah plak,langsung tak amik tau...silap besar hokay buat gitu kat aku..aku ingat sampai bila2 wooooo...hahahaha

Taktau lah...rasanya bila dah masuk zaman aku ni,tak boleh dah kot pikir hal org..kene penting diri sendiri dulu..ape2 hal pun,fikir hal sendiri dulu..baru fikir hal org...kecuali keluarga rapat..contohnya mak,ayah,adik beradik...lain dari tu,lambat sket lah baru bleh fikir..hikhikhik...

P/s : pendapat plzzzzzz

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...