Oct 30, 2013

Vitamin untuk ibu mengandung ^_^

Panduan Pemakanan Tambahan Buat Ibu Mengandung...
  1. B-Complex - 1 tab daily. this B-Complex dah lengkap dgn 8 kumpulan B, termasuklah asid folik.
  2. Vita-Lea with Iron - 1 tab daily. Vita-Lea nie is a multivitamin. So, bila dah ambil nie tak perlu ambil Obimin ya.
  3. Vit-C - 1 tab daily. Improve your antibodi, natural antihistamine and collagen source, so will reduce stretch mark effect.
  4. OsteMatrix - 4 tab daily, will give you 1000mg calcium needed daily. Setiap satu tab ada 250mg Calcium. Ibu mengandung perlukan 1000mg-1300mg calcium sehari untuk pembentukan tulang yg kuat & gigi utk baby. Jika minum susu penuh kalsium segelas sehari, ambil 2 biji OsteMatrix sehari pon mencukupi.
    When you're pregnant, your developing baby needs calcium to build strong bones and teeth; to grow a healthy heart, nerves, and muscles; and to develop a normal heart rhythm and blood-clotting abilities. If you don't get enough calcium in your diet when you're pregnant, your baby will draw it from your bones, which may impair your own health later on. (Baby Center)
  5. Protein (ESP) - Bancuh satu sudu ESP ke dalam secawan air dan diminum. Sekali sehari je. Air tu boleh air kosong, mahupon juice seperti orange juice. ESP ini akan berikan tenaga berterusan, supaya ibu tak cepat letih, selain mencantikkan kulit. Kurang stretch-mark effect. 
  6. OmegaGuard - 1 tab daily is enough.DHA dan EPA dari Omega nie penting untuk pembentukan brain & mata baby, ya. Buat ibu pula, ia akan kawal paras kolesterol dalam badan dan pengaliran darah yang baik. 
The benefits for baby are:

A better brain with higher intelligence
Good nervous system development
Better eyesight from retina formation
Fewer behavioral problems after birth
Better sleep patterns for a new born Health benefits for mom include:

Less chance of developing pre-eclampsia
Protection against brain loss during pregnancy
Less chance of pre-term labor and cesarean
Much lower risk of postpartum depression
Greatly reduced incidence of breast cancer
DHA and EPA make up about 70% of a newborn baby’s brain, retina and nervous system. The only way a fetus can get these important omega 3 fatty acids is from mom. And the amount is dependent on how much she's getting in her pregnancy diet. (BellaOnline)
Untuk penyerapan vitamin yang lebih baik, better ambil vitamin di waktu malam. Namun kalau nak ambil semua serentak mesti sukar, kan?

Jadi, ini suggestion (Jadual Pemakanan) :
Sebabnya, penyerapan kalsium bergantung kepada berapa kerap kita buang air kecil. Pada waktu malam, kita kurang ke toilet, so tubuh lebih mudah menyerap lebih banyak kalsium. Dan, bonusnya, kita akan dapati boleh bangun pagi keesokannya dengan lebih mudah, tiada cramp, badan rasa ringan gitu.

Ini sekadar cadangan, boleh juga tukar2 ikut keserasian dan keselesaan. Namun, yang OsteMatrix tue, sangat digalakkan ambil di waktu malam.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...